Tinerii vin la oftalmolog pentru că nu mai văd bine și află că au diabet. Ce explicații oferă medicul specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile internaționale arată că 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat iar tinerii vin la oftalmolog pentru că nu mai văd bine și află că au diabet. Ce explicații oferă medicul specialist

Diabetul și retinopatia diabetică Sursa foto dr. Ștefan Oprea medic specialist oftalmolog
Diabetul și retinopatia diabetică Sursa foto dr. Ștefan Oprea medic specialist oftalmolog

Datele anuale adunate de   Atlasului IDF arată că  la sfârșitul anului 2021, aproximativ  una din două persoane nu știa că are cu diabet zaharat.  Diagnosticat târziu, pacientul poate  avea chiar și alte complicații determinate de această boală.

Dr. Ștefan Oprea, medic specialist oftalmolog, doctor în medicină și asistent universitar vine cu toate explicațiile despre retinopatia diabetică, o problemă gravă a ochilor determinată de diabet. Urmărește o nouă ediție din Adevărul Live, realizată și moderată de Antoaneta Banu.

Retinopatia diabetică, descoperită la pacienții tineri care nici nu știau că au diabet

În momentul când glicemia este la un nivel foarte mare de peste 350, pacientul este diagnosticat cu diabet. Dar determinarea se poate face doar pe baza analizelor de sânge, pe care fiecare individ trebuie să le efectueze anual.

Sângele afectat de nivelul ridicat al zahărului, atacă la rândul lui vasele mici care se află la nivelul ochilor, rinichilor și piciaorelor. În cazul ochilor, capilarele, sau acele vase mici din zona retinei determină apariția edemului, sau a unei umflături care induce pierderea acuității vizuale.

Medicul oftalmolog   Ștefan Oprea spune că foarte mulți români neglijează efectuarea anuală a analizelor de sânge, prin care se poate identifica rapid o glicemie mare sau nu.

Mulți nici nu ștriu că au diabet dar încep să nu mai vadă bine și atunci apelează la otlamolog pentru ochelari. De foarte multe ori, pacienții află de la specialistul oftalmolog că au o diabet. În timpul  consultului, specialistul descoperă pe retină acel edem, specific retinopatiei diabetice.

“Retinopatia apare frecvent la persoanele vârstnice, dar am și pacienți tineri, mai ales cei cu diabet de tip 1 și care neglijează situația. Dar sunt pacienți cărora le-am identificat aspectele de retinopatie, fără ca aceștia să știe că au diabet. De exemplu, pacienți tineri de 36 de ani au venit la cabinet pentru că nu mai vedeau bine. De fapt așa au aflat că au diabet, în urma consultului oftalmologic, când am descoperit pe pe retina modificările specifice bolii. I-am trimis să își facă analizele și erau cu glicemia foarte mare. Dacă nu se identifică rapid, dacă nu știm că avem diabet și dacă se instalează retinopatia diabetică aceasta poate duce până la pierderea vederii” spune pentru Adevărul Live, dr. Ștefan Oprea, medic specialist oftalmolog, doctor în medicină și asistent universitar

Tratamentul pentru retinopatie este decontat prin C.N.A.S

Medicul oftalmolog Ștefan Oprea arată că nu toți pacienții cu diabet pot dezvolta retinopatia diabetică. Foarte important este ca aceștia să păstreze un nivel scăzut al glicemiei, prin regim aliementar și prin tratament.

Evident, în momentul în care un pacient este diagnosticat cu diabet el este trimis obligatoriu de câtre medicul specialist la un control oftalmologic. Medicul spune că la retinopatie sunt expusi mai mult pacienții cu diabet de tip 1, care este genetic. Mulți copii se nasc cu diabet, moștenesc boala și pot dezvolta retinopatia.

Dar și pacienții cu diabet de tip 2, cei care fac diabetul după vârsta de 40+ pot avea și ei această complicație, dar nu în mod eobligatoriu.

Cei care au retinopatia diabetică beneficiază de tratament specific în cabinetele de oftalmologie.

“Sunt mai multe protocoale pentru tratarea edemului, a acelui lichid care apare pe retină. Sunt injecțiile care se efectuează timp de trei luni, o injecție pe lună, de care pacientul nu trebuie să se teamă. Nu sunt dureroare, pentru că folosim picături anestezice, iar tot ceea ce va simți pacientul este doar o mică înțepătură. Dacă ne lovim în ochi și tot doare mult mai tare, comparativ cu aceste injecții care au o contribuție mare la reducerea edemului de pe retină. Important este că pacienții asigurați au posibilitatea decontării acestor injecții prin CNAS, ceea ce este esențial, tratamentul costând foarte mult. Pe lângă acestea mai este și tratamentul cu laser, dar în primă fază cel injectabil este recomandat ” spune dr. Ștefan Oprea, medic specialist oftalmolog, doctor în medicină și asistent universitar

Urmărește intergral ediția Adevărul Live și află toate detaliile despre retinopatia diabetică și care sunt semnalele care trebuie să te ducă la analize și la medicul de specialitate pentru a evita complicațiile determinate de diabet.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite