„TAVI”, salvatorul de vieți. În ce constă pasul uriaș făcut înainte în lupta împotriva bolilor de inimă
0La nivel global, stenoza aortică se află printre cele mai răspândite afecțiuni cardiovasculare, afectând în special persoanele cu vârsta de peste 70 de ani. Cu toate acestea, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, o metodă inovatoare denumită TAVI (implantarea percutanată a valvei aortice) oferă o șansă de salvare pentru pacienții la care intervenția pe cord deschis este contraindicată.

Stenoza aortică, o afecțiune degenerativă a valvei aortice, reprezintă o provocare majoră în domeniul medical, fiind a doua ca incidenta în rândul afecțiunilor cardiovasculare la nivel mondial. Această boală apare în mod predominant la persoanele de peste 70 de ani și poate avea consecințe grave asupra calității vieții și a longevității.
Cu toate acestea, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, un pas important în lupta împotriva stenozei aortice este reprezentat de procedura TAVI. Această metodă, care implică implantarea percutanată a valvei aortice, este o alternativă sigură și eficientă pentru pacienții fragili sau pentru cei la care intervenția chirurgicală clasică pe cord deschis ar fi contraindicată, spun cadrele medicale.
„TAVI este o procedură minim invazivă care evită incizia toracică și utilizează un cateter pentru a introduce o nouă valvă aortică în organism. Acest lucru reduce semnificativ riscurile și perioada de recuperare postoperatorie pentru pacienți, permițându-le să beneficieze de o îmbunătățire rapidă a stării de sănătate și a calității vieții”, potrivit medicilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași.
Potrivit acestora, TAVI reprezintă un avans semnificativ în domeniul medicinii intervenționale cardiovasculare. Este o opțiune vitală pentru pacienții care nu ar putea supraviețui unei intervenții chirurgicale pe cord deschis sau care ar avea un risc foarte mare asociat cu această procedură.
„Asta înseamnă că nu se mai face incizia sternului. Inima nu se oprește. Prin anumite fire și catetere se introduce valva direct la locul ei în aortă”, subliniază prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași