Sunătoarea reechilibrează balanţa emoţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are proprietăţi sedative, antiseptice, astringente, antiinflamatoare, vasodilatatoare  şi cicatrizante. Însă cea mai populară proprietate terapeutică a acestei plante rămâne cea de antidepresiv.

Cantităţi impresionante de sunătoare sunt folosite anual pentru prepararea medicamentelor care tratează cele mai frecvente boli răspândite pe mapamond: depresia, afec­ţiu­nile cardiace, insomniile, hipertensiunea arterială şi obezitatea.

Fito­terapeuţii din Europa, Statele Unite, China şi din Japonia apreciază însă că, atât intern, cât şi extern, sunătoarea dovedeşte virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 60 de afecţiuni începând cu cele hepatice şi cu cele gastrice şi până la cele respiratorii.

Sunătoarea este o adevărată farmacie. În compoziţia plantei au fost identificaţi peste 15 compuşi activi, printre care acidul valerianic, saponinele, colina, uleiul volatil, substanţecare îi atribuie  numeroasele calităţi terapeutice.

Combate depresia şi tulburările de somn

Tratamentele cu preparate de sunătoare (infuzie şi tinctură) sunt eficiente în  bolile sistemului nervos, datorită efectului antidepresiv şi sedativ produs de hiperforină, o substanţă prezentă în compoziţia plantei. Cura cu infuzie (câte două căni pe zi, consumate timp de două-trei luni) ­este eficientă mai ales pentru per­­soanele cu stări depresive. Efectele tratamentului se pot observa după primele trei săptămâni de cură.

Previne îngrăşarea pe fond nervos

Terapia pentru combaterea îngrăşării pe fond emoţional urmăreşte pierderea kilogramelor care se acumulează din cauza unor evenimente neplăcute sau a unor probleme stresante în carieră. În acest caz se recomandă infuzia combinată de sunătoare. Aceasta se prepară dintr-un litru de apă, în care se pun la macerat patru linguri de plantă. După opt ore, preparatul se filtrează şi se lasă deoparte.

Planta rămasă după filtrare se fierbe într-o jumătate de litru de apă vreme de cinci minute şi, după răcire, se strecoară. În final, cele două extracte se amestecă, iar infuzia obţinută se bea în mai multe reprize, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul trebuie urmat timp de 28 de zile, iar după o pau­ză de o lună se poate repeta.

Este aliata sistemului digestiv

Efectele antiseptice, antiinflamatoare şi astringente ale curei cu infuzie şi cu tinctură de sunătoare se constată în cazul afecţiunilor hepatice (hepatită cronică şi acută, ciroză, ascită, degenerarea celulei hepatice, dischinezie biliară). Se iau câte 10 picături de trei ori pe zi, timp de 21 de zile.

În tratamentul cu tinctură se recomandă şi consumul unei ceşti de ceai de sunătoare în fiecare zi, o baie la picioare seara şi o baie generală cu infuzie, pe săptămână. De asemenea, sunătoarea combate gastritele hiperacide, ulcerul gastric şi duodenal, crampele stomacale, viermii intestinali şi lipsa poftei de mâncare. În astfel de probleme se recomandă câte trei ­căni de infuzie combinată de sunătoare pe zi. 

Tratează afecţiunile cardiovasculare

Terapia cu sunătoare s-a dovedit foarte eficientă în afecţiunile cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă şi circulatorie), dar şi în artrita obliterantă, în varice şi în ulcere varicoase. Se consumă câte o jumătate de cană de trei ori pe zi, un interval de două luni.

Are şi contraindicaţii

Cea mai importantă contra­indicaţie în ceea ce priveşte folosirea prepara­telor cu sunătoare se adresează bolna­vilor care folosesc medi­ca­mente de sinteză contra de­presiei, insomniei, anxietăţii, epilepsiei şi contra infecţiei cu HIV. Alergia la sunătoare apare sub formă de dureri gas­trice, de erupţii cutanate şi de stări de vomă.  

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut


Sunătoarea este una dintre cele mai folosite şi mai eficiente plante din medicina populară. Principiile sale active au fost studiate temeinic şi documentate ştiinţific. Planta are o acţiune coleretic-colagogă, sti­mulând secreţia şi eliminarea bilei; are şi acţiune antiinflamatoare la nivel hepatic. În acest caz, este utilă în dischinezii biliare şi în hepatite.

Există studii care arată că unii compuşi ai plantei au acţiune antivirală asupra virusurilor care produc hepatita de tip B şi C. Sunătoarea este unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente.

Este recomandată în caz de anxietate, atac de panică şi de insomnie. Mai mult, restabileşte echilibrul psiho-emoţional, inducând relaxarea şi somnul. Se administrează sub formă de comprimate, infuzie, tinctură sau de pulbere, în cure de 2-3 luni.

Remediu

Uleiul de sunătoare are un efect cicatrizant, fiind folosit în tratarea rănilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite