Steve Forbes contrazice OMS pe tema țigărilor electronice: nu sunt la fel de dăunătoare precum cele clasice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steve Forbes, preşedinte şi redactor sef la prestigioasa publicaţie Forbes, revine cu o nouă declarație cu privire la efectele țigărilor electronice asupra sănătății publice. După ce în 2015 susținea că Ţigara electronica este o invenţie revoluţionară ce nu primeşte deloc respectul cuvenit“, acesta critică într-un nou articol părerea oficialilior din organizațiile de sănătate care susțin că țigările electronice sunt la fel de dăunătoare precum cele clasice.

Steve Forbes,  FOTO Forbes.com
Steve Forbes, FOTO Forbes.com

Forbes este de părere că singurul lucru pe care cele două le au în comun ar fi nicotina, pe care nu o consideră dăunătoare sănătății, și susține că vapatul este mult mai benefic celor care vor să se lase de fumat decât plasturii, guma sau pastilele. Mai mult, laudă inițiativele țărilor care promovează țigările electronice și susține că falsa informare cu privire la aceste produse poate fi considerată „un factor mortal în ceea ce privește sănătatea publică“.

Pentru că ați auzit părerea FDA (n.r. agenție a Statelor Unite din domeniul medical) și a altor organizații de sănătate publică, ați putea crede că țigările electronice sunt la fel de dăunătoare precum cele clasice. Adevărul este total opus.  Singurul lucru pe care vaparea și tutunul le au în comun este nicotina, care dă dependență dar nu este letală.

Vapoarea este foarte eficientă în cazul persoanelor care vor să renunțe la fumat, chiar mai mult decât plasturii cu nicotină, guma și medicamentele. Acesta este motivul pentru care Marea Britanie și alte țări încurajează utilizarea țigărilor electronice. Cei care sunt împotriva vapării vorbesc de creșterea consumului de țigări electronice în rândul adolescenților , dar ignoră scăderea fumatului în ultimul deceniu.

Atacarea consumului de țigări electronice cu informații false face un deserviciu sănătății publice și poate avea un impact mortal. Chiar și așa, războiul împotriva țigărilor electronice va continua. Acesta va fi alimentat de acordul Juul Labs (un mare furnizor de țigări electronice) cu mai mult de 30 de state pentru taxele pe care le-a vizat în campania sa de marketing pentru utilizatorii minori“, susține Steve Forbes.

În Belgia se ia în considerare introducerea unei legislații care să facă diferenţa clară între ţigările electronice şi ţigările clasice

De aceeași părere este și Consiliul Superior de Sănătate din Belgia, un organ ştiinţific consultativ independent în domeniul sănătăţii,  care confirmă, în noul său aviz, că ţigara electronică este semnificativ mai puţin dăunătoare decât fumatul şi reprezintă o alternativă pentru acei fumători care nu renunţă la acest obicei nesănătos.

Reprezentanţii consiliului solicită o legislaţie care să facă diferenţa clară între ţigările electronice şi ţigările clasice. Conform avizului, marea majoritate a riscurilor asociate fumatului nu sunt cauzate de nicotină, ci de numeroasele substanţe nocive care sunt eliberate prin arderea tutunului.

Este necesar să se facă distincţia între tutun, care este fumat şi ars, şi nicotină. Majoritatea riscurilor asociate fumatului nu se datorează nicotinei în sine, dar mulţi fumători şi foşti fumători cred în mod eronat că numai nicotina este responsabilă de cancerele asociate fumatului şi de patologiile cardiovasculare grave”, se arată în aviz, conform Mediafax.

Fundaţia Anti-Cancer, una dintre principalele organizaţii belgiene care luptă cu cancerul, salută noul document emis de Consiliul belgian de sănătate, dar cere guvernului să protejeze în continuare nefumătorii, copiii şi tinerii împotriva vaporilor.

OMS avertizează  cu privire la efectele pe termen lung ale folosirii țigărilor electronice 

Contrar afirmațiilor lui Steve Forbes, Organizația Mondială a Sănătății susține că atât țigările clasice cât și cele electronice pot fi dăunătoare organismului uman, cel mai sigur fiind excluderea ambelor categorii.

S-au scris și spus multe despre potențialul sistemelor electronice de administrare a nicotinei (ENDS) în a ajuta consumatorii de tutun să renunțe la acest viciu. Deși dovezile sunt încă neconcludente, țigările electronice sunt frecvent folosite împreună cu unul sau mai multe produse din tutun. Fiind o practică des întâlnită printre majoritatea utilizatorilor ENDS, efectele asupra sănătății sunt neconcludente. Guvernele care doresc să promoveze beneficiile și riscurile potențiale ale țigărilor electronice ar trebui să ia în considerare faptul că datele sunt insuficiente pentru a înțelege întreaga amploare a impactului acestor produse asupra sănătății. Dispozitivele nu au fost pe piață suficient de mult timp, astfel că efectele pe termen lung ale folosirii țigărilor electronice sau ale expunerii la acestea sunt încă necunoscute. Totuși, există dovezi clare că aerosolii majorității ENDS conțin substanțe chimice toxice, inclusiv nicotină și substanțe care pot provoca cancer“, se arată pe site-ul OMS.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite