SPITALUL MEDICOVER: Chirurgia ortopedica (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artroscopia este o metoda de diagnostic, care poate fi folosita si ca tratament
Artroscopia este o metoda de diagnostic, care poate fi folosita si ca tratament

In Spitalul Medicover, ca si in clinicile noastre, vin pacientii trimisi de medicul de familie sau direct si sunt consultati mai intai de un medic de familie sau direct de catre medicul ortoped. Exista si afectiuni mixte, de exemplu hernie de disc, spondiloza sau discartroza, care implica si o leziune neurologica si care necesita si un medic neurolog, dar aceste situatii sunt mai rare.

Cum realizati diagnosticarea precisa?

Avem, din fericire, pentru diagnosticarea pacientilor o serie de investigatii paraclinice, in primul rand radiografie, dar foarte importanta este si ecografia de parti moi si articulatii care acopera o multitudine de leziuni. Medicii nostri ecografisti sunt foarte buni si asta o spun in cunostinta de cauza, cu unii dintre ei colaborez de ani de zile. Si, acolo unde leziunile o cer, se poate face rezonanta magnetica (RMN) sau tomografie computerizata (CT) care aprofundeaza, daca vreti, aceasta arie a investigatiilor, nu doar o largeste, merge in profunzime. Putem stabili chiar de la prima consultatie,urmata de investigatie, prezenta unor leziuni, de exemplu tumorale, care in fazele incipiente sunt foarte greu de depistat. Leziunile tumorale benigne sau maligne, care la inceput nu se pot identifica clar, sunt uneori "mute" sau cu manifestari foarte discrete, or interesul nostru este sa descoperim leziunile tumorale foarte la inceput. Bineinteles ca investigatiile pot fi completate, de exemplu in cazul tumorilor, prin biopsie sau punctie bioptica, acestea fiind cazuri de exceptie. Si biopsia, si punctia bioptica se pot face in spital sau prin artroscopie, in cazul in care avem leziuni la nivelul articulatiilor care se pot aborda pe cale artroscopica.

Ce implica aceasta investigatie?

Artroscopia este o metoda de diagnostic, care poate fi folosita si ca tratament, pentru a vizualiza interiorul unei articulatii. Cea mai frecvent abordata este genunchiul, dar se fac artroscopii si la sold, la glezna, la umar si chiar la cot. Implica un aparat, care se numeste artroscop, cu o camera video la exterior, se introduce o sonda formata din fibre optice, bineinteles sub anestezie, si se vizualizeaza interiorul unei articulatii. Astfel, se vad leziunile, se pot testa si, in continuare, se pot trata leziunile respective, de exemplu leziuni de menisc, ale cartilajelor sau ligamentelor genunchiului, in speta.

Ce alte metode de diagnosticare utilizati in ortopedie si traumatologie?

Evident avem si o paleta de probe biologice, de laborator, o multitudine de probe care ne pot preciza un diagnostic, de exemplu de guta, de inflamatii acute, de poliartrita reumatoida, deci afectiuni reumatice.

Daca trecem la leziunile legate de traumatisme, evident se fac investigatii de urgenta, radiologice de exemplu, dar si ecografice. De exemplu, se face eco Doppler in cazul aparitiei unor complicatiei ale unor fracturi, cum sunt trombozele (obstructia venelor, de exemplu la membrul inferior, ca urmare a unui traumatism sau pur si simplu o evolutie a unei inflamatii si leziuni a peretilor interiori ai venelor, acea tromboza cronica sau tromboflebita (tromboza venoasa profunda), cum se mai numeste. Dar exista si tromboze acute legate de traumatismele recente, de exemplu rupturi musculare la gamba, fracturi ale gambei, ale gleznei, fracturi ale membrului superior. Si in cazul acesta este urgent, pe langa tratamentul fracturii sau rupturii musculare, si tratamentul preventiv al acestei tromboze care se poate complica si asta este bine sa stie toata lumea cu embolie. In cazuri foarte rare si atunci cand tromboza nu e corect tratata sau nu e tratata deloc.

Aparitia trombozei se trateaza si preventiv, deci, in cazul cand avem, de exemplu, o leziune musculara sau osoasa la nivelul gambei, prevenim aparitia trombozei prin administrarea unor tratamente cu anticoagulante, tocmai ca sa evitam aparitia unei astfel de tromboze care poate evolua dramatic.

Citeste articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite