Soluţia care opreşte răspândirea cancerului: microscopicele „biluţe lipicioase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele canceroase care se desprind din tumoarea principală ar putea fi captate de „biluţele lipicioase“ şi distruse FOTO Shutterstock
Celulele canceroase care se desprind din tumoarea principală ar putea fi captate de „biluţele lipicioase“ şi distruse FOTO Shutterstock

Progresele nanotehnologice au permis oamenilor de ştiinţă să creeze mici „biluţe lipicioase“ din nanoparticule care captează celulele canceroase din sânge şi le distrug, prevenind astfel metastazele.

Unul dintre cei mai importanţi factori care afectează speranţa de viaţă a persoanelor diagnosticate cu cancer este răspândirea celulelor tumorale în corp, deci, instalarea metastazelor. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell din SUA au reuşit, în cadrul unui experiment, să oprească răspândirea cancerului cu ajutorul unor nanoparticule lipicioase, cum le-au numit. „Aproximativ 90% din decesele prin cancer sunt cauzate de metastaze. Impactul nanoparticulelor este dramatic, dar, într-adevăr, mai este mult de lucru pentru a perfecta un medicament anticancer de acest fel“, au declarat specialiştii citaţi de BBC.

Cocktail mortal pentru celulele tumorale


Cercetătorii americani au legat proteina anticancer numită „Trail“, care a mai fost utilizată în studii ca tratament împotriva cancerului, şi alte proteine „lipicioase“ unor sfere microscopice sau nanoparticule. Când aceste sfere lipicioase au fost injectate în fluxul sangvin, ele s-au agăţat de leucocite (globulele albe). În cadrul testelor de laborator, specialiştii au dovedit că acest cocktail lipicios este capabil să capteze orice celulă tumorală care se desprinde din tumorile canceroase principale şi încearcă să se împrăştie în corp.

Potrivit raportului oamenilor de ştiinţă, publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences“, atunci când celulele tumorale intră în contact cu proteina „Trail“, acestea mor aproape instantaneu. „Rezultatele sunt de-a dreptul remarcabile atât în sângele animalelor de laborator, cât şi în cel al oamenilor. La două ore după ce au fost eliberate în fluxul sangvin celulele tumorale, acestea au fost pur şi simplu dezintegrate de «biluţele lipicioase»“, a explicat profesorul Michael King, coordonatorul studiului, pentru BBC.

Specialistul crede că nanoparticulele ar putea fi folosite înaintea intervenţiilor chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor canceroase sau înaintea radioterapiei, ambele terapii putând avea ca rezultat migrarea celulelor tumorale în restul corpului. De asemenea, acest tratament inedit ar putea fi de folos pacienţilor cu forme foarte agresive de cancer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite