Sezonul gripei bate la uşă! Rata vaccinării a scăzut dramatic în România. OMS avertizează că gripa sezonieră poate fi letală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că gripa sezonieră poate afecta între 5 şi 20% din populaţia Europei. Adică între 25 şi 100 de milioane de persoane. În România, acoperirea vaccinală e mai mică de 75% în condiţiile în care OMS recomandă peste 90%.

Se apropie sezonul gripei, iar refuzul populaţiei de a se vaccina va produce cu siguranţă victime în rândul acesteia. Singura soluţie de a evita boala este imunizarea, atrag atenţia medicii infecţionişti, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile care au participat recent cea de-a cincea ediţie a Forumului Naţional Stop Gripa!

Cei mai expuşi îmbolnăvirilor sunt sugarii cu vârste până la 6 luni, femeile însărcinate şi persoanele peste 50 de ani. OMS recomandă ca acoperirea vaccinală să fie de 95%, în condiţiile în care în România aceasta a scăzut sub 75%.

Am ajuns într-un moment în care vocea nespecialiştilor şi a adepţilor teoriilor conspirative este mai auzită şi mai promovată decât cea a medicilor. Considerăm că este nevoie de un efort comun al autorităţilor, specialiştilor şi societăţii civile pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol şi pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii“ a punctat dr. Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

La rândul său, prof.dr Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat că „trebuie să discutăm sincer şi cu argumente despre vaccinare. Din nefericire, site-urile care promovează antivaccinismul nu acceptă opinii contrare, documentate ştiinţific“.

Ana Maiţa, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame“, a adăugat că există un segment de părinţi nehotărâţi, nelămuriţi, care pot fi însă convinşi cu ajutorul argumentelor venite de la medici specialişti, dar altă parte a părinţilor s-a radicalizat şi refuză să-şi imunizeze copiii. „Pentru ei este nevoie de lege“, a conchis aceasta.

Este aşteptată o lege a vaccinării

Acoperirea vaccinală în România înregistrează proporţii sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%.  

În 2015, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, o echipă interdiciplinară a elaborat un proiect legislativ care să reglementeze procesul de imunizare în România, acesta fiind încă aşteptat pentru dezbatere publică.

Prin acest proiect de lege statul român ar urma să îşi asume o serie de responsabilităţi cu privire la actul de vaccinare şi să pună la dispoziţia populaţiei informaţii corecte legate de procesul de vaccinare şi vaccinuri.

Din informaţiile făcute publice până acum, proiectul de lege prevede şi alocarea  unui suport social, financiar şi uman în cazul posibilelor reacţii adverse apărute post vaccinare. De asemena, proiectul ar urma să reglementeze şi procedurile administrative de achiziţie a vaccinurilor, în prezent acestea nepermiţând crearea unui stoc de vaccin. „Cred că cea mai bună soluţie este cea reglementată, pentru că poate să aducă linişte şi încredere populaţiei în ceea ce priveşte programul naţional de vaccinare“, a conchis prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie.

Forumul a fost organizat de Asociaţia pro Imunizare, în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei deputaţilor şi Societatea Română de Microbiologie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite