Numărul deceselor din cauza gripei s-a dublat într-un singur an. „Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, gravidele şi pacienţii cu boli asociate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

Gripa este o boală răspândită democratic: îi afectează în aceeaşi măsură şi pe copii, şi pe adulţi, indiferent de mediile în care trăiesc sau de activităţile pe care le desfăşoară. Prevenirea gripei prin vaccin antigripal este cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea. Medicii atrag atenţia asupra faptului că gripa nu este „o boală banală, o răceală mai gravă“, ci o afecţiune contagioasă, care poate fi chiar letală.


„Este important să conştientizăm că există un cost destul de mare al gripei în sine. În Franţa, de exemplu, s-a estimat că rata de spitalizare este de 8 până la 15 la 100.000 de locuitori. Fiecare spitalizare costă aproximativ 4.200 de dolari, costuri direct reflectate în sistemul de sănătate. 16 milioane de zile de lucru se pierd din cauza infecţiilor de gripă în fiecare sezon, ceea ce implică un cost de 136 de dolari americani pe zi. Dacă este să calculezi, îţi dai seama că, în orice ţară, costurile sunt semnificative pentru sistemul medical şi pentru societate în general“, a declarat Pasi Penttinen, coordonator al programului de supraveghere pentru gripă şi virusuri respiratorii la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), în cadrul Forumului Naţional Stop Gripă, organizat de Asociaţia PRO Imunizare (www.proimunizare.ro), joi, 6 octombrie.

Vaccinarea antigripală nu reduce numai costurile în cadrul sistemului de sănătate, dar previne apariţia unei boli care poate fi letală. „Vaccinurile antigripale au un impact clinic considerabil şi impactul în sistemul de sănătate este foarte important. Bineîneţels că există mutaţii în cadrul virusului, dar eficacitatea vaccinului, totuşi, se menţine. Se înregistrează mai multe decese decât cele preconizate în sezonul de iarnă. Anul trecut, sezonul 2014-2015, au fost estimate 217.000 de decese în exces în Europa faţă de cele preconizate“, a adăugat Pasi Penttinen.

Românii refuză vaccinarea

vaccinare

Foto: Pasi Penttinen a vorbit în cadrul Forumului Naţional Stop Gripă; Fotografii: Octav Ganea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că gripa sezonieră poate afecta între 5% şi 20% din populaţia Europei, adică între 25 şi 100 de milioane de oameni, şi a semnalat faptul că vaccinul antigripal trebuie să fie efectuat, în special, categoriilor de persoane cu cel mai mare risc de îmbolnăvire, anume copiilor cu vârste de peste 6 luni, femeilor însărcinate şi persoanelor cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani. În plus, OMS a recomandat ca fiecare stat membru să aibă o acoperire vaccinală de peste 90%. Se atrage atenţia şi asupra faptului că gripa sezonieră poate fi letală, mai ales în cazul vârstnicilor, în condiţiile în care se asociază altor boli respiratorii sau cardiovasculare.

Situaţia României în acest context este uşor descurajantă: acoperirea vaccinală a scăzut, în cazul anumitor vaccinuri, până la 60%. O cauză este refuzul tot mai multor români de a se vaccina, dar în ultimii ani a scăzut şi numărul dozelor de vaccin asigurate de stat. De pildă, în cazul vaccinului antigripal, dacă în 2009, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 2 milioane de doze, în 2015, au fost distribuite numai 650.000 de doze. Problemele cu care se confruntă ţara noastră în domeniul vaccinării antigripale au fost discutate în cadrul Forumului Naţional Stop Gripă, aflat la cea de-a cincea ediţie, organizat de Asociaţia PRO Imunizare, în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor şi  Societatea Română de Microbiologie.

Cei mai vulnerabili în lupta cu gripa sunt copiii şi persoanele vârstnice, gravidele şi pacienţii care au boli asociate – boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli pulmonare cronice. 

„Ucigaşul ascuns“

vaccinare

Situaţia este îngrijorătoare dacă se are în vedere numărul de morţi cauzate de gripă. La nivel european, au fost înregistrate 38.500 de decese, iar în România s-au semnalat, în sezonul 2014-2015 – 40 de decese, numărul ridicându-se la 107 decese în sezonul 2015-2016. Cele mai întâlnite cauze ale decesului sunt complicaţiile care se asociază gripei, precum pneumonia sau suprainfecţia cu bacterii pulmonare, şi care afectează mortal pacienţii vulnerabili, motiv pentru care gripa a fost supranumită şi „ucigaşul ascuns“. „Cei mai vulnerabili în lupta cu gripa sunt copiii şi persoanele vârstnice, gravidele şi pacienţii care au boli asociate – boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli pulmonare cronice. Aceştia au indicaţie de vaccinare, persoanele la risc sunt primele care trebuie vaccinate, însă indicaţiile de vaccinare antigripală sunt mult mai largi, pornind de la orice copil cu vârstă de peste 6 luni, personalul medical, personalul care lucrează în creşe şi colectivităţi şi îngrijeşte copiii de vârstă preşcolară, cei care au grijă de pacienţii cu comorbidităţi, pacienţii care au boli cronice asociate“, a declarat dr. Anca Drăgănescu (foto), preşedintele Asociaţiei PRO Imunizare, pentru „Adevărul“.

De ce trebuie vaccinaţi copiii

Cercetătorii au constatat că vaccinul antigripal poate reduce riscul de atac de cord cu peste 50% în cazul pacienţilor care au suferit în trecut un infarct, în vreme ce, în cazul oamenilor din categoria de vârstă 50-64 de ani, dezvoltarea bolilor cardiace asociate gripei creşte riscul de deces de 50 de ori. Boala prezintă complicaţii şi în cazul copiilor, aşa cum explică medicul Drăgănescu: „La vârste mici, gripa poate avea manifestări digestive, cu vărsături, cu scaune diareice. Copiii de până în 3 ani vin cu semne de deshidratare acută, severă, pot face convulsii febrile, pot avea erupţii, tabloul fiind un pic diferit de cel al copiilor de vârstă mai mare. De asemenea, la copii, complicaţiile gripei sunt şi în sfera ORL – otite acute, laringite –, dar şi complicaţii neurologice de tipul encefalitei“. 

Medicul atrage atenţia că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva infecţiei cu virusul gripal, iar, în cazul unei îmbolnăviri, este necesară consultarea medicului şi exclusă automedicaţia, oricât de tentante ar fi vechile obiceiuri.

Lipsa interesului pentru vaccinare readuce epidemiile în ţară 

Prof. univ. dr. Victoria Aramă, de la Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ Bucureşti, a descris realitatea franc, fără menajamente: oamenii trebuie să fie conştienţi că se poate muri de gripă. Cifrele furnizate de OMS vin să confirme spusele sale. S-au înregistrat între 3 şi 5 milioane de cazuri de gripă severă în lume anual, din care au rezultat 250-500.000 de decese. Nu e puţin lucru. Retinceţa oamenilor faţă de vaccinuri în general a readus pe agendele naţionale problema epidemiilor. 

România se confruntă de o lună cu o epidemie de rujeolă, în timp ce America de Sud şi de Nord a anunţat că această boală a fost eradicată pe teritoriu american. Pojarul rămâne, însă, una dintre cauzele de deces în rândul copiilor din întreaga lume. OMS a anunţat că în anul 2015 au fost înregistrate 114.900 de decese. Eforturile depuse de instituţiile internaţionale şi naţionale au avut, totuşi, rezultate bune. De pildă, în 2014, 85% din copiii de până la 12 ani din toată lumea fuseseră vaccinaţi, astfel reducându-se mortalitatea cu până la 79%. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite