Set de analize pentru tratament cu statine, pentru colesterol. „Verifică afectarea altor organe“

0
Publicat:

Pacienții care urmează un tratament cu medicamente din categoria statinelor pentru reducerea colesterolului trebuie să efectueze periodic o serie de analize, pentru a observa afectarea altor organe.

Medicamente pe bază de statină reduc colesterolul Foto: Arhivă
Medicamente pe bază de statină reduc colesterolul Foto: Arhivă

Medicul primar neurolog Cristina Căliman, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, spune că pacienții care urmează un tratament cu medicamente pe bază de statine pentru reducerea colesterolului trebuie să efectueze periodic o serie de analize. 

Ce sunt statinele

Medicamente din categoria statinelor contribuie la reducerea colesterolului, dar sunt folosite și în neurologie.

Statinele sunt o clasă de medicamente utilizate frecvent, pentru a scădea grăsimile (mai exact colesterolul) în sânge și a reduce astfel riscul bolilor cardio-vasculare.

În Neurologie le folosim în tratarea și prevenția accidentelor vasculare cerebrale.

Exemple de statine (cele mai folosite): atorvastatina (Sortis, Atoris), rosuvastatina (Crestor, Rosucard), simvastatina (Simvacard, Simvastatin, Zocor) lovastatina (Medostatin), pravastatina (Pravator), fluvastatina (Lescol).

Este important de menționat că toate cele enumerate mai sus sunt efecte adverse ce apar rar și că majoritatea oamenilor nu prezintă nicio problemă legată de administrarea de statine, iar efectele benefice ale acestora fac ca ele să fie necesare în multe scheme de tratament prescrise de către cardiologi, neurologi, diabetologi, medici de familie etc“. 

Recomandările unui doctor

Dr. Cristina Căliman arată că pacienții trebuie să ceară efectuarea unui set de analize, periodic. 

Dacă aș fi un pacient care trebuie să urmeze un tratament cu un medicament din clasa statinelor, aș face următoarele:

Mi-aș face periodic următoarele analize:

- TGO, TGP (adică transaminazele) deoarece statinele pot da în unele cazuri creșteri ale acestor enzime hepatice și chiar pot genera leziuni hepatice, mai ales în cazul celor care consumă băuturi alcoolice sau au boli preexistente ale ficatului;

- Ck (adică creatinkinaza) deoarece statinele pot da dureri musculare, slăbiciune musculară și creșteri ale acestei enzime în sânge, în cazuri rare ducând chiar la leziuni musculare (rabdomioliză) ce pot antrena secundar diverse probleme printre care și insuficiență renală acută.

- glicemia (dimineața, înainte să mănânc) deoarece studii efectuate în ultimii ani au arătat că administrarea de statine ar crește riscul de apariție al unui diabet zaharat de tip 2, dar incidenţa şi mecanismele care stau la baza diabetului indus de statine sunt încă neclare“.

Interacțiunile statinei medicamente

De asemenea, medicul ne sfătuiește să fim atenți la interacțiunile statinei cu alte medicamente.

M-aș informa atent referitor la interacțiunile statinei pe care o iau cu alte medicamente deoarece această clasă de medicamente are interacțiuni cu alte clase de medicamente (exemplu: unele antibiotice, unele antifungice, imunosupresoare etc.) ceea ce crește riscul de efecte secundare;

Aș fi atentă dacă apar diverse senzații de arsură, furnicături sau amorțeli în mâini sau picioare deoarece în rare cazuri statinele pot da neuropatie periferică“, mai atrage atenția doctorul neurolog.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite