Şapte alimente de la care poţi face toxiinfecţie alimentară
0În fiecare zi, peste 130.000 de americani se confruntă cu intoxicaţii alimentare, infecţiile cu Salmonella fiind printre cele mai răspândite cauze de spitalizare şi chiar deces: au crescut cu 10% din 2006, potrivit unui raport privind siguranţa alimentelor. Aproximativ 1,2 milioane de americani sunt infestaţi cu Salmonella în fiecare an.
Salmonella este o bacterie şi o cauză frecventă atoxiinfecţiei alimentare. În ultimii ani, majoritatea cazurilor de infestare cu Salmonella au fost provocate de consumul de ouă contaminate şi de produse cu alune. Deşi multe alte boli de toxiinfecţie alimentară au scăzut în ultimii 15 ani, infecţiile cu Salmonella nu au scăzut deloc.
Citiţi mai jos care sunt alimentele ce pot duce la contaminarea cu Salmonella
1. Verdeţuri (salată, andive, spanac, varză)
* Pot provoca infecţii cu: E. coli, norovirus şi Salmonella.
* Problema: Contaminarea poate avea loc la ferme, prin contact cu animale sălbatice, îngrăşământ natural, apă contaminată sau la domiciliu, prin spălarea inadecvată sau preparare neigienică.
* Prevenire: Se spală sub jet puternic de apă şi trebuie evitată prepararea lor alături de carne crudă. De asemenea, medicii indică evitarea salatelor mixte deoarece combinarea diferitelor legumele poate creşte riscul ca un aliment contaminat să le infecteze şi pe celelalte.
2. Ouă. Numai anul trecut, peste 50.000 de americani s-au îmbolnăvit în urma consumului de ouă, ceea ce a determinat retragerea din comerţ a peste jumătate de miliard de ouă.
* Pot provoca infecţii cu: Salmonella.
* Problema: Consumul de ouă crude sau în exces şi chiar păstrarea acestora la temperaturi necorespunzătoare.
* Prevenire: Gătitul distruge cei mai mulţi agenţi patogeni.
3. Hot-dog. Cu siguranţă nu este un aliment sănătos, dar pentru copii este extrem de periculos.
* Problema: Hot-dogii au provocat asfixiere în rândul copiilor sub 10 ani. O dată la cinci zile, un copil moare din cauza sufocării cu alimente.
* Prevenire: Se recomandă tăierea hot-dogului în bucăţi mici pentru a putea fi înghiţit cu uşurinţă de copii.
4. Ton. Este indicat consumul a aproximativ 170 g pe săptămână de carne a anumitor specii de ton sau homar, din cauza conţinutului ridicat de mercur. Acesta nu este însă singurul pericol. O toxină care apare în mod natural poate declanşa un sindrom similar cu o reacţie alergică. Peştii infectaţi pot avea un gust piperat, amar sau metalic.
* Poate provoca infecţii cu: Scombrotoxin, în special dacă peştele este păstrat la temperaturi ridicate.
* Problema: Odată formată, toxina nu poate fi distrusă prin fierbere, congelare, afumare, sărare sau conservare. Simptomele includ înroşirea pielii, dureri de cap, crampe abdominale, greaţă, diaree şi palpitaţii. Antihistaminicele pot reduce simptomele, care dispare de obicei într-o zi.
* Prevenire: problema poate fi prevenită dacă peştii sunt păstraţi la congelator.
5. Alune. Consumate cu moderaţie, pot reduce riscul unor boli cardiovasculare, datorită conţinutului scăzut de grăsimi saturate şi colesterol. Cu toate acestea, ele pot fi periculoase sau mortale pentru aproximativ unu la sută din populaţie.
* Pot provoca: o alergie răspândiră în rândul copiilor. Alunele sunt cauza principală a deceselor provocate de alergia alimentară.
* Problema: sistemul imunitar al celor cu alergie la alune poate identifica în mod greşit proteinele din arahide ca fiind o ameninţare pentru sănătate, declanşând simptome ce pot fi mortale.
* Prevenire: Persoanele cu alergii severe la alune ar trebui să aibă la îndemână autoinjectoare cu epinefrină (EpiPen) pentru tratarea imediată a reacţiilor şi să examineze cu atenţie etichetele produselor consumate.
6. Cartofi. Multe toxiinfecţii sunt legate de consumul de salate din cartofi.
* Pot provoca infecţii cu: Salmonella, Shigella, Listeria sau bacteria E. coli, care pot ajunge în mâncărurile cu cartofi prin intermediul altor produse în timpul preparării.
* Problema: Shigella se transmite cu uşurinţă de la o persoană infectată la produsele alimentare. Mai mult de 40 la sută din bolile legate de cartofi sunt generate de produsele alimentare preparate în restaurante şi magazine de delicatese.
* Prevenire: Evitaţi păstrarea salatei de cartofi la temperatura camerei pentru perioade lungi de timp.
7. Îngheţată. În 1994, în SUA, aproximativ 224.000 de persoane au făcut toxiinfecţie alimentară de la îngheţată contaminată, când un producător a transportat ouă crude în acelaşi camion cu îngheţata.
* Poate provoca infecţii cu: Salmonella şi Listeria.
* Problema: Aproape jumătate din toxiinfecţiile cu îngheţată se produc ca urmare a consumului de îngheţată făcută în casă, din cauza ouălor crude. Listeria poate trăi în interiorul maşinilor de făcut îngheţată, contaminând astfel mai multe loturi.
* Prevenire: Salmonella poate fi distrusă prin pasteurizare.
Sfaturi:
* Curăţenie. Spălaţi-vă mâinile, ustensilele cu care gătiţi şi masa
* Separaţi. Păstraţi carnea crudă, carnea de pasăre sau fructele de mare, separat de alimentele preparate.
* Gătiţi. Asiguraţi-vă că alimentele sunt gătite la o temperatură optimă: 62 grade Celsius pentru carnea întreagă (o lăsaţi 3 minute înainte de a o consuma), 71 grade Celsius pentru carnea tocată şi 74 grade Celsius pentru carnea de pasăre.
* Răcire. Păstraţi temperatura frigiderului sub 4 grade Celsius şi refrigeraţi alimentele care se pot strica într-un timp scurt.
* Nu gătiţi pentru alţii dacă aveţi diaree sau vărsături.
* Fiţi deosebit de atenţi când gătiţi pentru copii, femei gravide, pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu o sănătate şubredă.