Săptămâna Mondială a Alăptării. A fost lansată prima aplicaţie mobilă în limba română cu informaţii de specialitate
0Săptămâna Mondială a Alăptării se desfăşoară între 1 şi 7 august. Cu aceste prilej a fost lansată o aplicaţie mobilă cu informaţii de specialitate în limba română destinată actualelor mame de bebeluşi, precum şi gravidelor.
Dezvoltată sub numele „Abecedar de alăptare”, aplicaţia are ca scop sprijinirea mamelor care vor să pornească alăptarea cu dreptul, fiind prima aplicaţie mobilă despre alăptare în limba română cu informaţii de specialitate explicate pe înţelesul tuturor, potrivit unui comunicat al Asociaţiei „Dragoste cu lapte” care a lansat aplicaţia.
Conţinutul acestui ghid a fost conceput de trei mame pasionate de alăptare: un educator în alăptare, un consultant în lactaţie certificat internaţional IBCLC şi un medic rezident.
„Este vorba despre un ghid de alăptare pe care fiecare mamă ar trebui să îl citească încă din timpul sarcinii. De-a lungul timpului, am constatat că gravidele care nu au avut un bagaj minim de informaţii despre alăptare, au avut în schimb mari provocări pe perioada alăptării. Ele regretă că nu au fost mai bine informate pentru ca să se bucure mai mult timp de alăptare. În schimb, mamele care primesc informaţiile esenţiale despre alăptare pe perioada sarcinii şi beneficiază de ajutor specializat în perioada postnatală, au şanse mai mari să alăpteze exclusiv“ - a declarat Monica Gornistu, educator în alăptare şi fondator al Asociaţiei „Dragoste cu lapte”.
Mamele pot afla în câteva secunde de la descărcarea aplicaţiei ce înseamnă termeni-cheie precum: alăptarea la cerere, ataşarea la sân, canalele galactofore blocate, suptul eficient, transferul laptelui, furia laptelui, mastită etc. Orice mamă care vrea să alăpteze ar trebui să cunoască aceşti termeni. Formatul practic şi ilustraţiile haioase le ajută pe mame să reţină mai uşor informaţia.
Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în ceea ce priveşte alăptarea prevăd hrănirea exclusivă a copiilor cu lapte matern de la naştere şi până la vârsta de 6 luni. România are încă un procent mic de mame care ajung să îndeplinească această recomandare, cea mai mare barieră în creşterea acestui procent fiind lipsa educaţiei în alăptare a mamelor.