România trece la ora de vară. Cum este afectat organismul şi cum să te adaptezi mai uşor la schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecerea la ora de vară ne face să ne simţim mai obosiţi, cel puţin în primele zile FOTO: Shutterstock
Trecerea la ora de vară ne face să ne simţim mai obosiţi, cel puţin în primele zile FOTO: Shutterstock

În noaptea de sâmbătă spre duminică se dă ceasul înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00. Practic, ne vom trezi cu o oră mai devreme, ceea ce ne va pune organismul în dificultate pentru câteva zile, spun specialiştii.

Nu ne va fi prea uşor să ne adaptăm la ora de vară, bioritmul nostru fiind bulversat, într-o oarecare măsură. Ne va fi greu să adormim mai devreme pentru a ne trezi la timp dimineaţa, de aceea, cel puţin în primele zile vom pierde o oră de somn.

O oră poate să nu pară mult, dar un studiu publicat în numărul lunii martie al „American Journal of Cardiology“ demonstrează, încă o dată, că schimbarea orei are un impact negativ asupra sănătăţii. Potrivit specialiştilor americani, în duminica imediat următoare se înregistrează o uşoară creştere a numărului cazurilor de infarct. De vină pentru această creştere este tocmai somnul pierdut, spun cercetătorii.

Acesta nu este însă singurul studiu care arată că trecerea la ora de vară poate fi periculoasă pentru sănătate. Mai multe cercetări anterioare au relevat cât de sensibil este organismul uman la astfel de schimbări.

Un studiu realizat în 2012 de specialiştii de la Universitatea Alabama a arătat că riscul de infarct creşte cu 10% în lunea şi în marţea din săptămâna imediat următoare trecerii la ora de vară, care are loc în ultimul weekend din luna martie. O cercetare efectuată în 2008 de oamenii de ştiinţă suedezi a scos la iveală că riscul ridicat de infarct se menţine chiar trei săptămâni de la schimbarea orei. Şi riscul de suicid la persoanele cu o stare psihică vulnerabilă este mai mare în perioada de după ce am dat ceasul înainte.

Numărul de accidente rutiere creşte şi el în această perioadă, mai ales în lunea de după schimbarea orei. Despre productivitatea la locul de muncă nici nu poate fi vorba, fiindcă dezorientarea bioritmului îşi pune amprenta şi asupra capacităţii de concentrare şi a altor procese cognitive, spun specialiştii.

Ritmul circadian, în strânsă legătură cu sistemul imunitar

Fiecare celulă din corpul nostru are propriul ceas intern, inclusiv celulele sistemului imunitar. Aşa se explică de ce schimbarea orei şi bulversarea bioritmului ne dă peste cap şi sistemul imunitar. Până ce toate celulele corpului se adaptează la noua oră, răspunsul imun al organismului va fi mai redus, atrag atenţia specialiştii.

O oră poate fi considerată un cadou

Stă în puterea noastră să ne adaptăm mai uşor la ora de vară, spun psihologii. „O oră de zi pe care o căpătăm o dată cu schimbarea orei contribuie la eficientizarea şi diversificarea programului nostru. Ne mobilizează şi ne optimizează, astfel facem mai multe lucruri. Prin urmare, trebuie să privim trecerea la ora de vară ca pe un cadou“, spune psihologul Keren Rosner, de la cabinetul de psihoterapie Mentarex Consult.

Specialiştii recomandă şi câteva trucuri care ne ajută să ne adaptăm mai uşor la schimbarea orei.

1. Fii activ

Cu toate că schimbarea orei te face să te simţi mai obosit decât în mod normal, medicii spun că una dintre cele mai eficiente măsuri de adaptare rapidă la noua oră este să faci mişcare. Activitatea fizică te energizează şi te binedispune.

2. Fă-ţi plinul de vitamina D

Partea bună a trecerii la ora de vară este că beneficiem de mai multă lumină naturală. De aceea, specialiştii ne recomandă să stăm între 15 şi 30 de minute pe zi cu faţa şi cu mâinile expuse la soare, pentru a ne face plinul de vitamina D, responsabilă nu doar cu sănătatea oaselor, ci şi cu îmbunătăţirea stării de spirit.

3. Mergi la culcare mai devreme, chiar dacă ţi-e greu

Trebuie să-ţi ajustezi tot programul în aşa fel încât să poţi să mergi la culcare cu cel puţin o oră mai devreme. Ia cina cel mai târziu la ora 18.00 şi, odată ce te-ai întins în pat, trebuie să închizi toate sursele de lumină şi de sunet, pentru a putea adormi mai uşor. Ca să nu ai probleme cu somnul, ar trebui să incluzi în dieta de seară alune, migdale, banane, iaurt şi alte alimente cu triptofan, substanţa care aduce somnul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite