Regenerarea pielii, o acţiune de echipă
0Numeroşi factori interni şi externi influenţează procesul de refacere a pielii. Vindecarea rănilor, apariţia ridurilor şi a petelor depind de predispoziţia organismului, dar mai ales de gesturile şi de obiceiurile noastre.
Se estimează că fiecare centimetru pătrat de piele conţine aproximativ o jumătate de milion de celule care se reînnoiesc constant. Protecţie faţă de infecţii şi de substanţe toxice, dar şi interfaţă esenţială pentru perceperea mediului extern, pielea sănătoasă se „schimbă" cam la 28-30 de zile. Aceasta este durata de viaţă a unei celule cutanate, de la naşterea ei în stratul bazal al epidermului, traversarea epidermului şi până la desprinderea de corpul nostru, în urma contactului cu hainele sau cu buretele de baie.
Procesul de regenerare funcţionează după reguli „interne" bine stabilite, cu o capacitate ce nu conteneşte să-i surprindă pe medici. Devenim conştienţi de efectele sale atunci când suferim o leziune cutanată. Datorită acestui proces, rana se vindecă miraculos în una-două săptămâni, însă rezultatul este o piele imperfectă atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional. Pe de altă parte, procesul de regenerare îşi pierde din eficienţă odată cu înaintarea în vârstă, iar pielea care nu a fost îngrijită corespunzător la tinereţe suferă peste ani un proces accelerat de deteriorare.
Cum «se închide» o leziune
O rană reprezintă o discontinuitate la nivelul epidermului şi al dermului, însoţită de sângerare. Atunci când ne rănim, mecanismele de hemostază duc la formarea unui cheag de sânge, o crustă, iar sub aceasta se va desfăşura procesul de închidere a leziunii. Acest lucru este posibil pentru că din crustă se eliberează substanţe care atrag în zona lezată celule inflamatorii şi fibroblaşti, precum şi substanţe care stimulează formarea de noi vase de sânge. De aceea, dacă rupem crustele, procesul de vindecare este încetinit. Reepitelizarea se face dinspre marginile rănii spre centru. Pe măsură ce fibroblaştii sintetizează fibre noi de colagen şi de elastină, marginile leziunii se apropie, umplând golul creat şi, datorită unor molecule specializate, celulele ştiu când să se oprească din procesul de multiplicare.
Cicatricele în relief sau petele, posibile defecte
Menţinerea leziunii sterile ajută la cicatrizarea corectă a rănii
Uneori, însă, aceste molecule dau greş şi procesul de cicatrizare este exagerat, rezultând o cicatrice hipertrofică sau cheloidă, adică crescută în relief. Puţine gesturi pot preveni această predispoziţie exagerată de vindecare a pielii, unul dintre ele fiind menţinerea rănii cât mai curate. De asemenea, persoanele care ştiu că au această predispoziţie trebuie să evite să se tatueze.
O altă problemă este pătarea (hiperpigmentarea), atât de frecventă după un proces inflamator. Aceasta apare pentru că, sub acţiunea substanţelor proinflamatorii, melanocitele sunt stimulate să producă şi să elibereze melanină, iar pigmentul este captat de celulele din jur (fie keratinocite din epiderm, fie macrofage de la joncţiunea dermo-epidermică). Petele brune sunt cu atât mai frecvente şi mai intens colorate cu cât pielea în proces de vindecare este expusă la soare.
Anomalie, în psoriazis
În psoriazis, keratinocitele tinere urcă la suprafaţa pielii într-un timp mai scurt de 28 de zile. Boala se manifestă prin apariţia unor zone imature de tegument, sub formă de leziuni roşiatice, acoperite cu cruste albicioase, care se descuamează. Cele mai frecvente localizări sunt coatele, genunchii şi zona inferioară a spatelui. Cauza acestui fenomen nu este clară, dar se pare că o hiperactivitate a sistemului imunitar stă la originea bolii.
Dermul, structura de rezistenţă
Epidermul este componenta externă a pielii alcătuită din 15-20 de straturi de celule numite keratinocite. Celulele sunt unite prin ceramide şi prin grăsimi, a căror sinteză scade odată cu trecerea timpului. La baza epidermului se găsesc melanocitele, celule încărcate cu pigment.
Imediat sub epiderm se află dermul, sediul fibrelor de colagen, de elastină şi de reticulină, al vaselor de sânge, al glandelor sebacee şi sudoripare. Dermul conferă pielii elasticitate şi rezistenţă. Toate aceste structuri sunt înconjurate de o matrice formată din glicozaminoglicani, molecule ce reţin apa, jumătate din ei fiind reprezentaţi de acidul hialuronic. Gravitaţia, timpul şi soarele sunt printre cei mai temuţi duşmani ai acestor elemente.
specialistul nostru
Dr. Adrian Stănescu
medic primar gerontolog
Îmbătrânirea prematură a pielii poate fi un semn de îmbătrânire prematură a organismului, ce necesită o investigare amănunţită a stării de sănătate, inclusiv a nivelului antioxidant de tip redox al organismului. Recomand tratamentele cu creme antirid ce îmbunătăţesc metabolismul celular şi care chiar repară materialul genetic. Altă medicaţie specifică de tip antiaging, inclusiv la nivelul tegumentelor, este cea de tip antioxidant (cu vitaminele C, A şi E). Tratamentele specifice regenerării pielii trebuie începute încă de la 30-35 de ani, când apar primele semne ale acestui proces (riduri iniţial superficiale, de expresie, ulterior profunde). Evident, orice cremă hidratantă este benefică pielii, prin asigurarea necesarului de apă pentru metabolismul celular.
Măsuri pentru menţinerea pielii tinere


Chiar dacă nu mergi la plajă, este bine să-ţi aplici cremă cu FPS pe pielea ce urmează să fie expusă la soare
Pălării cu boruri largi, eşarfe, mănuşi şi umbrele: în trecut, un întreg arsenal feminin ţinea la distanţă razele soarelui de o piele care trebuia să rămână albă, imaculată şi netedă, semn de aristocraţie. Mai nou, gradul de civilizare se măsoară şi prin cantitatea de cremă de protecţie solară pe care o folosim. Şi tot de ea depinde şi felul în care pielea noastră va face faţă trecerii anilor.
Cremele cu FPS, obligatorii
Radiaţiile ultraviolete A şi B reprezintă o agresiune pentru tegument, iar expunerea neprotejată la soare tulbură procesul regenerativ, ducând la apariţia de imperfecţiuni. UVB acţionează la nivelul epidermului şi provoacă arsuri celulare. UVA pătrund până în derm şi grăbesc apariţia ridurilor, pentru că lezează fibrele de colagen şi de elastină. Ambele tipuri de radiaţii pot duce la pătarea pielii, la dilatarea vaselor de sânge din derm, cu apariţia unor „desene" vasculare, dar, cel mai grav, pot duce la cancer cutanat, pentru că lezează lanţurile ADN celulare. Iar cum UVA străbat norii şi sticla, medicii recomandă folosirea cremelor cu factor de protecţie (FPS) de 15-20 tot timpul anului, dar mai ales în sezonul cald.
Depigmentarea nu se face vara!
Precauţii suplimentare trebuie să-şi ia persoanele care fac tratamente intensive de regenerare, indiferent că acestea urmăresc atenuarea ridurilor sau „ştergerea" petelor. De fapt, folosirea acestor terapii este contraindicată vara, pentru că ele sensibilizează pielea la acţiunea razelor UV.
Estomparea petelor se bazează pe dizolvarea depozitelor de melanină (sau de hemoglobină, în cazul petelor vasculare) sau pe eliminarea straturilor superficiale de piele, cu stimularea sintezei unor celule noi, normal pigmentate. Regenerarea se face prin diverse metode: cu ajutorul substanţelor chimice aplicate pe piele (cum se întâmplă în cazul peelingurilor), cu ajutorul tehnicilor mecanice, precum microdermabraziunea (în cadrul căreia se foloseşte un polizor cu mişcări rapide, circulare), sau cu ajutorul laserului, care ţinteşte depozitele de pigment din profunzime. În general, aceste metode corectează şi ridurile. Persoanele care fumează zece ţigări pe zi au un număr dublu de riduri.
Igiena şi un pic de răsfăţ, de bază
Şi în domeniul dermatologiei, prevenţia este mai puţin costisitoare decât terapia. Îngrijirea pielii sănătoase nu necesită sume mari, ci disciplină, perseverenţă şi alegerea produselor potrivite. Gesturile zilnice de igienă ajută la eliminarea celulelor moarte şi stimulează procesul de regenerare. Exfolierea, proces care pregăteşte pielea pentru a absorbi cea mai mare cantitate de substanţe-cheie din cremele hidratante, trebuie realizată de cel mult două ori pe săptămână. Excesul de zel creşte riscul de infecţii, pentru că provoacă mici leziuni cutanate şi îndepărtează bacteriile prietenoase, necesare pielii.
De la vârsta de 30 de ani, se impune folosirea unei creme antirid, cum ar fi cea pe bază de alfa-hidroxiacizi. Acestea se aplică seara, înainte de culcare, pe durata somnului procesul de regenerare fiind mai intens. La vârste înaintate, cremele devin insuficiente, iar atât femeile, cât şi bărbaţii pot să apeleze la injecţii cu acid hialuronic, administrate la cabinetul medicului dermatolog.
Antioxidanţi, pentru protecţie
Administrarea de vitamina C ajută la vindecarea rănilor şi protejează pielea inclusiv de cancer. Mai exact, ea stimulează migrarea fibroblaştilor la locul leziunii cutanate şi creşte capacitatea acestor celule de a repara defectele apărute în lanţurile ADN. De aceea, printre cele mai active produse cosmetice în regenerarea pielii sunt cele pe bază de vitamina C pură. O altă soluţie este aplicarea unei măşti de citrice săptămânal.
specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog
În sezonul însorit nu se fac tratamente de reîntinerire a pielii, pentru că există riscul de hiperpigmentare. Persoanele care au totuşi nevoie de tratamente laser sau de peelinguri nu se vor expune la soare, iar pentru activităţile zilnice îşi vor proteja zonele tratate cu creme cu protecţie solară înaltă (50), reaplicate la fiecare trei ore. Orice tratament pe zone expuse luminii se va face seara şi se va evita aplicarea de substanţe fotosensibilizante. Este preferabil ca în aceste perioade să se folosească seara creme cu efect antirid, iar ziua creme hidratante şi fotoprotectoare.
De ce apar vergeturile

75% din adolescente şi 90% din femeile însărcinate fac vergeturi, fenomen care apare prin ruperea fibrelor de colagen din derm. Cauza o reprezintă faptul că pielea nu face faţă solicitării la care este supusă prin întinderea bruscă la pubertate, respectiv în sarcină. Aceste zone sunt iniţial roşii, din cauza ruperii concomitente a vaselor de sânge, iar apoi alb-sidefii, pentru că zonele de ruptură sunt mai sărace în melanocite.
Grefele se prind în 10 zile
În caz de arsuri pe suprafeţe întinse, chirurgii apelează la autogrefe, adică la prelevarea de piele de pe zone puţin vizibile (coapsă, abdomen) şi la transplantarea lor în zona rănită. Acest transplant se poate face fie direct după prelevare, fie după „cultivarea" fragmentului de piele (grefon) în laborator, după ce acesta a crescut în dimensiuni. De exemplu, un grefon poate creşte de la un centrimetru pătrat la un metru pătrat.
Ştiai că...
... pielea este primul organ al corpului ca mărime, cu o suprafaţă de circa 2-3 metri pătraţi?
... pierdem în jur de 3-5 grame de piele pe zi?
... grosimea epidermului variază între 0,1 mm la nivelul gâtului şi 1 mm la nivelul călcâielor?
Atenţie, blonzi şi roşcaţi!
Cele mai expuse riscului de probleme cutanate provocate de soare sunt persoanele roşcate şi blonde, cu fototipuri I şi II, dar şi cele şatene, cu piele deschisă la culoare. Acestea trebuie să folosească creme cu factor de protecţie de minimum 50, mai ales la primele expuneri la soare, pentru a evita arsurile cutanate şi problemele pe termen lung.
Hrană naturală, apă şi somn
Alimentaţia naturală stimulează procesele de regenerare şi nu doar la nivelul pielii. Medicii recomandă consumul de fructe şi de legume în stare proaspătă, bogate în antioxidanţi, de ulei de măsline, de nuci şi de peşte, surse de grăsimi sănătoase. Reducerea drastică a consumului de produse de tip
fast-food, corectarea unor vicii precum fumatul, dar şi consumul a doi litri de apă zilnic completează obiceiurile de întreţinere. Nu în ultimul rând, 6-8 ore de somn şi practicarea unui sport stimulează procesele naturale de refacere a pielii.
Ponturi
- Prepară o mască din mango. Fructul este bogat în vitamine şi în substanţe antioxidante ce ajută la regenerarea pielii.
- Fă duşuri de cel mult 10 minute, cu apă călduţă, pentru a nu deshidrata pielea, apoi aplică un lapte de corp.
- Demachiază-te zilnic, seara şi dimineaţa.
- Stimulează vindecarea rănilor cu miere, cu unguente pe bază de arnică sau de gălbenele.
Filtru solar: O cremă cu FPS 30 permite unei fracţiuni de 1/30 din radiaţii să pătrundă în piele.
Refacere: Cicatrizarea durează una-două săptămâni, dar pielea îşi revine la normal în luni-ani.
