Proteza implantabilă BAHA redă auzul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când protezele auditive nu sunt eficiente sau când, pur şi simplu, nu sunt practice ori comode, se poate recurge la o proteză implantabilă, numită BAHA. Află în continuare ce indicaţii are şi ce presupune intervenţia de implantare.

Sunetele sunt percepute pe două căi: una aeriană, adică pavilion auricular-timpan-oscioare-ureche internă-nerv auditiv, iar cealaltă osoasă, care cuprinde oasele craniene. În situaţiile în care prima cale este compromisă, se poate încerca reabilitarea auzului prin calea osoasă de recepţionare şi de transmitere a sunetelor. Metoda prin care se poate realiza acest lucru este proteza BAHA, parţial implantabilă.

Indicată în surditatea totală unilaterală

Proteza BAHA se recomandă persoanelor ­care au pierderi parţiale de auz la ambele urechi sau o pierdere completă a auzului la o singură ureche. Însă şi persoanele care sunt deranjate de purtarea unor aparate auditive pot recurge la implantul BAHA. El transmite sunetele nervului auditiv, fără a implica în vreun fel urechea externă sau pe cea medie. Prin urmare, acest tip de proteză implantabilă este ideală pentru persoanele care prezintă malformaţii ale oscioarelor sau ale urechii medii, malformaţie sau absenţă a timpanului, otoscleroză (creştere osoasă anormală în urechea medie), anomalii congenitale ale conductului auditiv extern ce au dus la pierderea auzului sau după accidente ori operaţii (otomastoidită, neurinom de acustic, cancer). De asemenea, este indicată persoanelor care suferă de infecţii cronice ale urechii, de tipul otitei externe sau medii supurate. În aceste cazuri, purtarea unei proteze auditive externe favorizează noi episoade infecţioase, din cauza umidităţii care se formează în ureche.

Are trei componente

Proteza BAHA este alcătuită dintr-un implant de titaniu de 3-4 mm, dintr-un microprocesor şi dintr-o piesă care face legătura între ­cele ­două. Titaniul este un material care nu este toxic sau alergic şi poate rămâne în corp toată viaţa, dar sunt şi situaţii când implantul ­este respins, din cauze în principal imunologice. El se fixează printr-o intervenţie chirurgicală în osul temporal (os pereche aflat de o parte şi de alta a cutiei craniene) şi are o grosime de circa 1,4-1,8 mm. În timp, osul creşte în jurul implantului. Microprocesorul se poziţionează în spatele urechii, ascuns în păr. El captează sunetul, îl amplifică, apoi îl transmite, sub formă de vibraţii, implantului. Acesta îl propagă oaselor craniene şi urechii interne, ajungând la nervul auditiv.

Când şi cum se fixează

Nu există o limită de vârstă pentru implantarea protezei BAHA. Vârsta persoanei cu probleme de auz este însă importantă, căci dispozitivul se fixează diferit în funcţie de aceasta. Astfel, începând de la două săptămâni de viaţă şi până la cinci ani, BAHA nu se implantează, ci se fixează cu ajutorul unei banderole elastice - numai procesorul protezei. Aceasta pentru că osul temporal nu este suficient de gros pentru a susţine implantul. Prin urmare, părinţii trebuie să supravegheze purtarea protezei. ­Înaintea fixării chirurgicale, se efectuează obligatoriu o tomografie computerizată.

Cu ce se deosebeşte de implantul cohlear

BAHA este un implant parţial implantabil, spre deosebire de cel cohlear, care ­este total implantabil. Acesta din urmă presupune plasarea unor electrozi în urechea internă (în cohlee mai exact) pentru a stimula nervul auditiv prin curenţi electrici slabi. Acest tip de implant este indicat persoanelor cu surditate profundă în ambele urechi, în timp ce BAHA se pretează celor cu surditate la o singură ureche şi a căror ureche internă ­este integră. Ambele se fixează prin intervenţie chirurgicală. În unele cazuri, BAHA poate înlocui şi implantul cohlear, dacă părinţii nu vor să supună copilul unei intervenţii mai laborioase şi care implică mai multe riscuri.

Specialistul nostru

Dr. Elena Lăţcan
medic primar ORL
competenţă în reabilitare protetică oro-maxilo-facială

Recuperarea auzului se face aproape în totalitate cu ajutorul protezei parţial implantabile BAHA. În plus, are avantajul că nu necesită exerciţii logopedice. Datorită eforturilor de cercetare, microprocesorul este perfecţionat mereu şi pacientul are posibilitatea de a-l schimba numai pe acesta, fără a fi necesară înlocuirea piesei de legătură ori a implantului. De curând, a apărut un nou tip de proteză BAHA, modelul BP100, care este cu 25 la sută mai performant decât modelele anteriore. El este digital şi creşte foarte mult calitatea auzului în medii în care există mult zgomot.

Utilitate

Proteza BAHA este indicată şi în caz de pierdere totală a auzului cu o ureche.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite