Proiectul privind utilizarea canabisului în scop medical, dezbătut în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților
0Proiectul de lege din anul 2019 privind utilizarea canabisului în scop medical a fost dezbătut, miercuri, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. „Binele pacientului trebuie să primeze, nu populismul”, atrage atenția președintele comisiei, Alexandru Rogobete.

„Astăzi am avut o dezbatere esențială alături de colegii parlamentari din Comisia de Sănătate și Familie, împreună cu experți medicali, pe tema Proiectului de Lege privind regimul juridic al canabisului utilizat în scop medical”, a scris, într-o postare pe Facebook, deputatul Alexandru Rogobete.
„Nu susțin administrarea canabisului pacienților în forma clasică”
La discuțiea tehnică de miercuri au participat specialiști din domeniu: Prof. dr. Dorel Săndesc – Președintele Comisiei ATI din cadrul Ministerului Sănătății, Dr. Tiberius Marius Brădățan - Secretar de Stat - Ministerul Sănătății, Dr. Gabriel Diaconu, Dr. Radu Tincu, Răzvan Prisada - Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Dr. Cătălina Constantin - Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, dar și reprezentanți ai Serviciului Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog.
„Încă de la început, am subliniat un aspect esențial: trebuie să facem o distincție clară și responsabilă între produsele farmaceutice care conțin molecule biologic active extrase din canabis și planta în sine. Ca medic și președinte al Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților, vreau să fie foarte clar că nu recomand și nu încurajez consumul de canabis și nu susțin administrarea acestuia pacienților în forma clasică (inhalare prin fumat)”, a mai spus Rogobete.
„Interesele comerciale folosesc suferința pacienților pentru a-și atinge propriile obiective”
Potrivit președintelui Comisiei de Sănătate, utilizarea plantei canabis în scop medical, „dar prin administrare în formă clasică (inhalare prin fumat) este este doar un pretext demagogic”
Alexandru Rogobete a explicat și ce susține:
„Dacă discutăm despre preparate farmaceutice care conțin molecule active din canabis, precum THC sau CBD, care au fost testate prin studii clinice riguroase și care sunt aprobate de instituții internaționale precum FDA și EMA și pot fi administrate controlat și monitorizat în spitale – atunci putem avea un punct de vedere medical argumentat. Din păcate, am observat că, uneori, demagogia politică, lipsa de cunoștințe medicale și interesele comerciale folosesc suferința pacienților pentru a-și atinge propriile obiective. Obiective care nu au nicio legătură cu binele pacientului!”.
Parlamentarul spune că dezbaterea pe tema utilizării canabisului în scop medical trebuie să fie „una bazată pe știință, nu pe populism!”, explicând că susține „un cadru legislativ clar și o abordare medicală responsabilă, astfel încât pacienții care au nevoie de tratamente inovatoare să le poată accesa în condiții de siguranță”.
„Voi continua să sprijin orice măsură care este în beneficiul real al pacienților, dar fără a transforma acest subiect într-un pretext pentru alte agende ascunse”, a mai spus Alexandru Rogobete.