Proiectul privind extinderea vaccinării gratuite anti-HPV a trecut de Senat

0
Publicat:

Proiectul de act normativ privind extinderea vaccinării gratuite anti-HPV pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare, a fost aprobat marți de Senat.

Vaccin anti-HPV
Proiectul privind vaccinarea gratuită anti-HPV a trecut de Senat. Foto Shutterstock

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat și a primit raport favorabil în Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, urmând a fi supusă votului în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională în acest proces legislativ.

„România are una dintre cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană. Prin această inițiativă, ne aliniem strategiilor europene și globale și consolidăm un sistem de prevenție eficient și accesibil. Este un pas esențial pentru sănătatea publică și pentru generațiile tinere.” — Ovidiu Cîmpean, deputat PNL, inițiator

Proiectul de lege completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, introducând obligativitatea asigurării gratuite a vaccinului anti-HPV pentru toate persoanele eligibile, cu finanțare de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății.

Inițiativa este susținută de peste 80 de parlamentari din mai multe formațiuni politice parlamentare, demonstrând un consens politic în favoarea prevenției și a sănătății publice.

Prin adoptarea acestei legi, România va face un pas concret și curajos în lupta împotriva unei boli care poate fi prevenită în proporție de 100%.

Prima campanie de vaccinare, demarată în 2008

Amintim că prima campanie de vaccinare anti-HPV a fost demarată în România în 2008 și a fost un adevărat dezastru, opiniile anti-vaccin și teoriile de tot felul ducând la o rată de imunizare extrem de mică. Grupul țintă a fost constituit din fetele din clasele a VI-a și a VII-a, prin vaccinare efectuată în școli, iar acoperirea vaccinală a fost de doar 2,6%.

În 2017, vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în Programul Național de Vaccinare, grupul țintă fiind fetele de 11-14 ani, medicilor de familie revenindu-le sarcina administrării vaccinului, dar doar la solicitarea părinților. În 2020, vaccinarea anti-HPV a fost demarată pentru toate fetele de 11-14 ani în cadrul Programului Național de Vaccinare, iar în 2021 segmentul de vârstă a fost extins până la 18 ani. În tot acest timp aprovizionarea cu vaccin a avut probleme, situația îndreptându-se doar spre sfârșitul perioadei. În august 2023 a fost adoptată o hotărâre de guvern privind compensarea vaccinurilor, iar din decembrie 2023 schema de compensare a început efectiv să se aplice, vaccinul putând fi procurat din farmacii și administrat la medicul de familie. Mai mult, pentru categoria de vârstă 11-19 ani au fost introduși și băieții, vaccinul fiind compensat 100%, tot din decembrie 2023 apărând o categorie nouă de beneficiari de vaccin anti-HPV compensat, anume femeile între 19-45 ani (compensare 50% din preț).

După implementarea sistemului de compensare s-a văzut și o creștere a ratei de vaccinare, deși cifrele nu sunt nici astăzi impresionante.

Conform datelor INSP, în perioada 1 ianuarie 2020 – 30 septembrie 2024 s-au vaccinat cu cel puțin o doză 201.242 persoane (la categoria 11 - 15 ani vaccinul se administrează în două doze, de la 15 ani fiind necesare trei doze). Dintre acestea, 184.327 sunt femei, 125.121 primind vaccinul înainte de implementarea compensării (cele mai multe administrări, peste 80.000, au fost la categoria de vârstă 11-14 ani, care beneficia de vaccin prin DSP, urmată de categoria 15-18 ani – peste 41.500, de persoanele 19-26 ani – 1.643; 27-45 ani – 978; 9-10 ani – 470, peste 46 ani - 43).

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite