Premieră pentru regenerarea inimii după infarct: telocite româneşti plus celule stem
0O echipă de cercetători români, conduşi de academicianul Laurenţiu Mircea Popescu, descoperitorul telocitelor, au realizat, în premieră, un transplant de celule stem, în combinaţie cu telocite, pentru refacerea inimii după infarct.
Este vorba despre un experiment pe animale de laborator, explică prof. dr. Laurenţiu Popescu. Mai precis, unor astfel de animale li s-a indus experimental infarctul şi apoi, pentru a observa care este cea mai eficientă soluţie pentru regenerarea ţesutului cardiac, cercetătorii au injectat în zona marginală a infarctului în cazul unora dintre şoareci doar celule stem, al altora doar telocite şi unui alt grup – o combinaţie de telocite cu celule stem.
„În prezent, în SUA se află în derulare în jur de 12 trialuri clinice de reparare a inimii după infarct prin transplantul doar de celule stem. Rezultatele acestor trialuri, în care s-au investit milioane de dolari, sunt cel mult încurajatoare“, spune prof. dr. L. M. Popescu. Pentru că celulele stem nu rămân în locul în care sunt injectate şi, deci, eficienţa transplantului de celule stem simple în caz de infarct este limitată, explică specialistul.
În ceea ce priveşte eficienţa transplantului de telocite simple în caz de infarct, aceasta a fost demonstrată anul trecut, în urma unui experiment pe animale de laborator efectuat de o echipă de cercetători chinezi. „Acum, noi am realizat, tot experimental, transplantul cu acest tandem celule stem-telocite, în speranţa că numărul celulelor stem care rămân la locul injectării va fi şi mai mare. Pentru că telocitele ghidează, practic celulele stem «rătăcite» către zona marginală a infarctului, care este cea mai importantă zonă pentru regenerarea ţesutului cardiac“, completează prof. L. M. Popescu.
Ce sunt telocitele
Telocitele sunt celule descoperite de echipa de cercetători condusă de prof. dr. Laurenţiu Mircea Popescu în anul 2010 şi care au revoluţionat lumea medicală internaţională. În Asia, dar şi în mai multe ţări din Europa, se află în desfăşurare mai multe cercetări pentru descoperirea zonelor din corp unde se găsesc telocitele, dar şi pentru identificarea rolurilor acestora în organism.
Până astăzi, existenţa telocitelor a fost confirmată în cel puţin 68 de centre din Europa, în peste 20 de centre din SUA şi în 10 centre din China. Aceste celule au fost descoperite, până acum, în 25 de organe.