Românul care a descoperit celulele-cheie pentru repararea inimii, premiat internaţional
0Academicianul Laurenţiu Mircea Popescu va fi distins anul acesta cu medalia de merit 2012 de Academia Internaţională de Ştiinţe Cardiovasculare pentru descoperirea telocitelor, celule care vor revoluţiona medicina regenerativă.
În cei doi ani de când au fost descoperite de echipa acad. Laurenţiu Popescu de la Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş", telocitele sunt în prezent obiectul de studiu al cercetătorilor de pe aproape toate continentele. În Europa, Germania se situează pe primul loc în topul ţărilor cu cei mai mulţi cercetători dedicaţi studiilor telocitelor, cu peste 20 de laboratoare.
Citeşte şi:
Ai senzaţie de nisip în ochi? Cafeina te poate ajuta!
Un măr pe zi ţine medicul la distanţă. Mit sau realitate?
Interesul pentru aceste noi celule este atât de mare fiindcă ele ar putea revoluţiona medicina regenerativă. „Regenerarea nu înseamnă neapărat întinerire, ci înlocuirea a ce se poate înlocui în corp, cât se poate înlocui. Regenerarea este Rolls Royce-ul medicinii actuale", explică acad. Laurenţiu Popescu, în cadrul unei conferinţe susţinute la Academia Română.
Ele sunt atât de importante pentru că pot „lucra în tandem" cu celulele stem, formând o variantă de terapie mult mai eficientă decât cea bazată doar pe celule stem, care s-a dovedit limitată. Ele ar putea fi „cheia regenerării inimii" după un infarct, consideră specialistul.
Vitamina D, o nouă soluţie pentru hipertensivi! Fără efecte secundare!
Ce sunt telocitele?
„În corp există trei mari tipuri de celule: epiteliale (care acoperă suprafeţe), musculare şi nervoase. Ei bine, printre ele sunt nişte celule care se numesc interstiţiale", aşa le descrie descoperitorul lor. Acestea sunt extrem de importante, fiindcă, după cum spune cercetătorul, „în cancer, duşmanul adevărat este în spaţiun interstiţial".
Un telocit este o celulă cu corp mic şi mai multe prelungiri foarte lungi - telopode - cu aspect neuniform, ca mărgelele pe un fir.
Unde se găsesc?
Aproape peste tot în corpul uman. Oamenii de ştiinţă care le-au studiat până în prezent au descoperit telocite în 25 de organe, unele vitale (plămâni, inimă, rinichi).