Peste 550 de cazuri noi de rujeolă în ultimele două săptămâni. Un copil de un an a murit din această cauză

0
Publicat:

A fost înregistrat al patrulea deces din cauza rujeolei, de când a fost declarată epidemie de pojar în țara noastră. Este vorba de un copil în vârstă de un an, din Giurgiu. În primele două săptămâni din 2024, au fost înregistrate 548 de cazuri noi de rujeolă, potrivit INSP. 

Aproape 550 de cazuri noi de rujeolă, în ultimele două săptămâni - Foto Arhivă
Aproape 550 de cazuri noi de rujeolă, în ultimele două săptămâni - Foto Arhivă

Numărul cazurilor confirmate de rujeolă a ajuns la 3.353 în perioada 1- 14 ianuarie 2024, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). 

De la începutul epidemiei au fost înregistrate patru decese din cauza acestei afecțiuni, ultimul deces a fst raportat în săptămâna 8-14 ianuarie. 

Un copil de un an, nevaccinat împotriva rujeolei, din județul Giurgiu, este a patra victimă. Copilul prezenta următoarele comorbidități : insuficienţă respiratorie cronică restrictivă, hidrocefalie, tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor, conform Agerpres.  

În ultima lună  a anului trecut au fost raportate trei decese: doi bebeluși de 7 luni din județul Brașov și un bărbat de 35 de ani din București, care era nevaccinat și avea mielom multiplu.  

Epidemia de rujeolă este prezentă în 35 de judeţe şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat judeţele Braşov - 795, Mureş - 776 şi Cluj - 204 şi în Bucureşti - 470. 

Datele extrase din RENV, arată că în perioada  6 decembrie 2023 - 14 ianuarie 2024,  au fost vaccinaţi, în total, cu ROR, 38.114 de copii, din care 6.519 cu vârste între 9 şi 11 luni. 

Cea mai sigură modalitate de a ne proteja de rujeolă este vaccinarea. Prima doză de vaccin ROR, administrată la vârsta de 12 luni, oferă 95% protecție împotriva rujeolei, iar a doua doză, care se administrează între 5 și 7 ani, oferă 99,7% protecţie împotriva rujeolei. 

Persoanele neimunizate prin vaccinare sau prin boală nu au aproape nicio șansă să scape neinfectate dacă ajung în contact cu virusul rujeolic, fiindcă acesta are o contagiozitate de 95% infectând receptivii indiferent de vârstă”, a explicat anterior medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite