Numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 3.000% anul acesta, în Europa și Asia Centrală. Recomandările UNICEF

0
Publicat:

Mai mult de 30.000 de cazuri de rujeolă au fost confirmate, până la începutul lunii decembrie, în Europa și Asia Centrală. Adică, o creștere de peste 3.000% față de anul trecut. Situația este provocată de scăderea ratei de vaccinare, avertizează UNICEF.

Creștere record a numărului de cazuri de rujeolă - Foto Arhiva
Creștere record a numărului de cazuri de rujeolă - Foto Arhiva

Datele UNICEF arată că au fost confirmate  30.601 cazuri de rujeolă  în Europa şi Asia Centrală, între ianuarie şi 5 decembrie 2023. În timp ce, în 2022 au fost înregistrate 909 cazuri. Avem de a face cu o creștere de  de 3.266% a numărului de cazuri de rujeolă, boală care poate fi prevenită prin vaccinare. 

Organizația UNICEF trage un semnal de alarmă  în legătură cu scăderea ratei de vaccinare în rândul copiilor, potrivit Știrilor ProTv. 

În lunile octombrie și noiembrie a fost observată o dublare a cazurilor de rujeolă în Europa şi Asia Centrală.  

Creşterea cazurilor de rujeolă este cel mai clar semn al unei întreruperi în acoperirea vaccinală. O astfel de creştere dramatică necesită o atenţie urgentă şi măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă şi mortală”, a declarat Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală. 

Cu efecte grave asupra sănătății copiilor, iar uneori cu urmări fatale, rujeola provoacă o slăbire a sistemului imunitar.  

România a declarat epidemie de rujeolă, după ce au fost confirmate 2.000 de cazuri. Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională și îndeamnă la vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni și la recuperarea celor nevaccinați sau cu scheme de vaccinare incomplete. 

Cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă se înregistrează în  Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile, citate de UNICEF.  

Kârgâzstan ocupă locul al doilea, cu 58 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 3.811 cazuri.  

Potrivit UNICEF, România are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri. Dar, conform Institutului Național de Sănătate Publică, în acest an în România au fost înregistrate 2.010 cazuri de rujeolă. 

Scăderea acoperirii vaccinale 

Această epidemie de la nivel național, dar și creșterea numărului de cazuri la nivelul Europei și Asiei Centrale, este cauzată de o scădere a acoperirii vaccinale în această regiune. 

Printre motivele menționate de reprezentanții UNICEF în ceea ce privește scăderea ratei de vaccinare se numără neîncrederea în vaccinuri, alimentată de informațiile false,  perturbarea serviciilor de sănătate şi sistemele fragile de asistenţă medicală primară. 

Pentru a fi protejați de boala extrem de contagioasă, OMS recomandă o rată de vaccinare de cel puțin 95%, însă România abia atinge 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua.  

Ultimele date arată că circa 931.000 de copii din Europa şi Asia Centrală au ratat în totalitate sau parţial vaccinarea de rutină în perioada 2019-2021. Atsfel, în Europa şi Asia Centrală, rata de imunizare cu prima doză împotriva rujeolei a scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022.  

În cazul în care micuții trec de vârsta la care se administrează vaccinurile, este nevoie de un efort suplimentar pentru recuperarea vaccinărilor.  

Prima doză de ROR se face copiilor cu vârste între 12 și 15 luni, a doua doză se face pentru copii de 6-7 ani. Prima doză de vaccin ROR, administrată la vârsta de 12 luni, oferă: 95% protecție împotriva rujeolei, iar a  doua doză, care administrează între 5 și 7 ani,  oferă 99,7% protecţie împotriva rujeolei.  

Faptul că a fost declarată epidemia de rujeolă în România face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. 

Recomandările UNICEF 

UNICEF recomandă țărilor din regiune  să identifice şi să ajungă de urgenţă la toţi copiii, în special la cei care nu au fost vaccinaţi, să întărească cererea de vaccinuri, inclusiv prin consolidarea încrederii, să acorde prioritate finanţării serviciilor de imunizare şi asistenţei medicale primare, să construiască sisteme de sănătate reziliente prin investiţii în personalul medical, inovaţie şi producţie locală. 

Organizația este prezentă în  România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. 

În țata noastră,  UNICEF colaborează cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite