Pancreasul artificial, undă verde în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem care monitorizează în permanenţă nivelul glicemiei şi care dictează pomparea de insulină sau, dimpotrivă, întreruperea tratamentului pentru diabetici a fost aprobat de Autoritatea americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA).

Un dispozitiv, realizat de Medtronic Inc., va fi de ajutor pentru cei aproximativ trei milioane de americani cu diabet de tip I (insulinodependent), potrivit Reuters. Boala este autoimună, adică celulele sistemului imunitar, în loc să protejeze corpul de afecţiuni, se întorc împotriva propriului organism şi atacă celulele producătoare de insulină din pancreas. Pacienţii cu această formă de diabet trebuie să-şi monitorizeze de mai multe ori pe zi nivelul glicemiei şi să-şi administreze injecţii cu insulină după un program foarte strict.

Erorile în cazul autoadministrării de insulină sunt extrem de frecvente. Iar prea puţină sau prea multă insulină poate determina apariţia unor probleme serioase de sănătate, de la afectarea rinichilor, până la boli de inimă sau afectarea creierului.

Dispozitivul aprobat recent de FDA include o pompă de insulină şi un senzor de glicemie care opreşte aportul de insulină atunci când nivelul glicemiei ajunge la normal. Toate persoanele de peste 16 ani pot utiliza noul „pancreas artificial“, cum a fost numit. Dispozitivul va începe să fie utilizat la scară largă în SUA în câteva săptămâni, arată Reuters.

Compania va ţine legătura strâns cu utilizatorii, astfel încât să se asigure de utilizarea corectă a „pancreasului artificial“ şi de notarea şi rezolvarea tuturor eventualelor probleme pe care aceştia le vor întâmpina.

Citeşte şi:

FOTO Fumător sau nefumător? Cum se vede consumul de tutun pe faţă şi în corp

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.

Cafeaua - pentru unii otravă, pentru alţii medicament

Pentru unii este, într-adevăr, un beneficiu în plus, iar pentru alţii un risc asumat. Mai precis, cafeaua este incompatibilă cu o anumită conformaţie genetică şi, de aceea, în cazul unor persoane, creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare, susţin specialiştii în nutrigenomică, o nouă ramură a studiului nutriţiei.

E bine sau nu să mâncăm carne roşie?

„Vrei să trăieşti mai mult? Limitează consumul de carne roşie!“ Cam aşa sună titlurile majorităţii articolelor din presă şi recomandările medicilor în ultimii ani. Iar reacţia din partea consumatorilor este, de multe ori, aceeaşi: „Bunicii şi străbunicii noştri au mâncat porc şi viţel şi n-au păţit nimic“ sau „Cea mai bună legumă tot porcul rămâne“. Iată pe ce se bazează specialiştii în recomandările lor.

Stresul, răspunsul la întrebarea: „De ce m-am îmbolnăvit?“

De la o zi la alta, oamenii de ştiinţă confirmă o nouă legătură între afecţiuni mai mult sau mai puţin grave şi „boala secolului“: stresul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite