Pacient de 33 de ani, depistat cu ciroză decompensată

0
Publicat:

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu au fost uimiți să constate că un pacient tânăr, în vârstă de doar 33 de ani, suferă de ciroză decompensată.
 

Tânărul depistat cu ciroză nu este asigurat și este un consumator de alcool
Tânărul depistat cu ciroză nu este asigurat și este un consumator de alcool

Bărbatul venise din Germania, acolo unde a trăit mai mulți ani. 

„Am un pacient neasigurat, venit din Germania, care consumă alcool, internat cu insuficiență hepatică fulminantă, o ciroză decompensată și este descoperit cu o infecție cu virus B“, a precizat medicul Natalia Guță, șeful Secției de Gastroenterologie din cadrul Spitalului de Urgență Județean Gorj

Acesta va fi tratat în mod corespunzător, deși nu este asigurat: „Trebuie să ne ocupăm absolut impecabil de acești pacienți, cu toate că nu sunt asigurați“, a mai precizat medicul Natalia Guță.

140.000 de persoane au fost testate gratuit pentru depistarea hepatitelor virale

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Gorj. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna martie 2023, prin intermediul celor 46 de cabinete de medicină de familie afiliate.

„De la startul campaniei de testare, în luna iulie 2021, în județele Argeș și Dolj, prin proiectul LIVE(RO)2-SUD s-au testat aproape 140.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. Astfel, noul obiectiv asumat al Proiectului, de a testa minim 140.000 de persoane, este foarte aproape de a fi fost atins chiar în luna în care intră în Program și ultimele două județe din zona de acoperire, Gorj și Călărași. Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile.

Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane. Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite și gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică. Analiza și interpretarea acestor date vor reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale“, se arată într-un comunicat de presă.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite