Operaţii pe inimă fără durere, cu recuperare imediată şi eficienţă de peste 99%. Se poate şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile inimii reprezintă cauza numărul unu de mortalitate în România, ţara noastră situându-se pe locul fruntaş în Europa din punct de vedere al mortalităţii în bolile cardiovasculare.

Una dintre principalele disfuncţii ale inimii este insuficienţa mitrală, care duce la dilatarea cavităţilor inimii şi instalarea insuficienţei cardiace, boală care determină o calitate scăzută a vieţii şi mortaliltate crescută pe termen mediu şi lung.

Boala debutează în jurul vârstei de 50 de ani şi se manifestă prin apariţia unor stări de oboseală inexplicabile şi prin scăderea toleranţei la efort.

La nivel european, insuficienţa mitrală are o incidenţă estimativă de 4-5%, însă în România aceasta este uşor mai mare din cauza bolilor reumatismale.



În acest context, Spitalul Polisano din Sibiu a încheiat un parteneriat cu Spitalul Universitar de Stat New York, în vederea lansării primului program de chirurgie valvulară minim-invazivă din Translivania. Acest program constă într-un schimb de know-how în domeniu şi va fi lansat prin realizarea în premieră pentru Transilvania a primelor intervenţii de plastie mitrală la pacienţi cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani.

Intervenţiile vor fi realizate de către Echipa Inimii – Heart Team, alcătuită după model european, din chirurgi cardiovasculari şi cardiologi intervenţionişti de renume internaţional: Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, Dr. Nicolae Florescu, şeful Secţiei de Cardiologie Intervenţională şi Dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie Intervenţională, împreună cu anestezişti şi cardiologi clinicieni.

Medicilor Polisano li se va alătura o echipă medicală din New York, formată din:

image
  • Dr. Charles Lutz, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Universitar New York, cu 22 de ani de experienţă profesională în acest domeniu;
  • Dr. Sorin Topor, şeful Secţiei de Anestezie din cadrul Spitalului Universitar New York, medic român care profesează în străinătate de 20 de ani.

Prin intermediul acestui program, pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni ale valvelor inimii vor putea beneficia de intervenţii minim-invazive de reparare a valvei naturale, fără să mai apeleze la proceduri de chirurgie clasică pentru înlocuirea valvei.

Pe lângă operaţiile realizate, parteneriatul va fi concretizat prin organizarea unor cursuri de vară în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, care vor fi susţinute pe o perioadă de două săptămâni. Acestea vor fi ţinute de către cadre didactice de renume din Irlanda, Franţa şi Suedia, cărora li se vor alătura şi medicii din SUA. În cadrul Şcolii de vară pot participa studenţi la medicină din ultimii ani din România, Suedia şi Irlanda, precum şi tineri medici rezidenţi.

Chirurgia minim-invazivă a valvei mitrale: avantaje, costuri şi recuperare

Intervenţia are o durată medie de trei ore şi se realizează sub anestezie generală.

Chirurgia mitrală minim invazivă (MIMVS – minimal invasive mitral valve surgery), dezvoltată prin tehnica port-access la începutul anilor 2000 de către echipele chirurgicale de la Stanford, USA, constă în realizarea unei intervenţii de înlocuire sau reparaţie (plastie de valva mitrală) printr-o mini-incizie situată sub sân, de câţiva centimetri, în locul realizării unei sternotomii clasice (n.r. – tăierea completă a osului sternului, ce se face până în prezent în România la toţi pacienţii). – a declarat conf. Dr. Victor Costache.

Prin evitarea tăierii osului sternal, pacientul nu se mai confruntă cu dureri intense post-operatorii, poate fi externat la patru zile după intervenţia chirurgicală şi se poate reintegra în viaţa socio-profesională la maximum zece zile după operaţie, completează medicul.

image

Procentul de eficienţă a acestei proceduri este de peste 99% iar preţul unei astfel de intervenţii este de aproximativ 5.000 de euro, în condiţiile în care clinicile occidentale practică un tarif de peste 20.000 de euro.
 

În prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează aceste proceduri, însă secţia clinică de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul European din Sibiu face demersuri susţinute pentru integrarea în cadrul programului naţional de boli cardiovasculare, spune dr. Victor Costache.

În paralel, în aşteptarea răspunsului din partea preşedintelui CNAS Vasile Ciurchea, de care depinde această autorizare, a fost creată Fundaţia pentru Sănătate Polisano, ce are ca scop tratarea pacienţilor fără posibilităţi materiale.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite