Oamenii de știință au descoperit un efect secundar neașteptat al unui nou vaccin ce folosește tehnologia ARN mesager

0
0
Publicat:

Un nou studiu arată că pacienții care au primit doze experimentale de vaccinuri ARN mesager pentru HIV au dezvoltat un efect advers neașteptat ce necesită investigații suplimentare.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Aproximativ 7% dintre voluntarii incluși în test au acuzat erupții cutanate cu mâncărimi, mai exact urticarie. Deși în unele cazuri aceasta a dispărut, peste jumătate dintre cei afectați au continuat să experimenteze episoade de urticarie chiar și la un an de la administrarea vaccinului, iar unii și după aproape trei ani, informează Daily Mail. 

Analiza datelor a arătat că voluntarii care au dezvoltat urticarie fuseseră mai predispuși să fi primit anterior vaccinul ARN mesager anti-Covid produs de Moderna. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că această observație nu implică neapărat o legătură directă între cele două tipuri de vaccinuri, iar cauzele exacte ale reacției rămân neclare.

Reacția a fost observată în cadrul testării a trei formule diferite de vaccin anti-HIV dezvoltate de Moderna, toate folosind tehnologia ARN mesager utilizată și pentru vaccinurile Covid. Studiul a implicat 108 voluntari HIV-negativi, împărțiți în șase grupuri în funcție de tipul și doza vaccinului administrat.

Participanții au primit inițial o doză de vaccin, urmată de rapeluri la 12 și 24 de săptămâni.

Specialiștii de la Universitatea din Pittsburgh, care au realizat raportul publicat în Annals of Internal Medicine, au concluzionat că vaccinurile au fost „în general sigure și bine tolerate”. Totuși, apariția urticariei la șapte participanți, indiferent de formula administrată, a fost considerată un rezultat neașteptat.

O posibilă explicație, spun cercetătorii, ar putea include o combinație de factori legați de componentele vaccinului, dozaj și factori de mediu necunoscuți.

Experți independenți au avertizat că, deși urticaria este în general o afecțiune minoră, ea poate contribui la reticența față de vaccinare și ar putea afecta rata de acceptare a viitoarelor vaccinuri.

În prezent, HIV continuă să afecteze milioane de oameni la nivel mondial. Deși există tratamente extrem de eficiente care împiedică dezvoltarea către SIDA, nu există încă un vaccin eficient împotriva virusului.

Un vaccin capabil să ofere protecție pe viață împotriva HIV ar reprezenta o descoperire științifică majoră, însă, după patru decenii de cercetări intense, acest lucru nu s-a întâmplat.

În Marea Britanie, aproximativ 100.000 de persoane trăiesc cu HIV, iar în SUA, cifra este de circa 1,2 milioane. 

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite