Nu le daţi copiilor mâncare din conserve!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutiile de conserve conţin cantităţi ridicate de bisfenol care ajung şi în alimentele pe care le conţin FOTO: Shutterstock
Cutiile de conserve conţin cantităţi ridicate de bisfenol care ajung şi în alimentele pe care le conţin FOTO: Shutterstock

În conserve, în cutiile de suc sau de bere, dar şi în pelicula care acoperă capacele borcanelor şi în unele ambalaje de plastic există bisfenol A. În ultimii ani, s-a tot vorbit despre efectele nocive ale acestuia, dar un studiu recent arată că pericolele sunt chiar mai mari decât se credea: bisfenolul afectează inima.

Lista problemelor de sănătate cunoscute ca fiind cauzate, în parte, de expunerea la bisfenol A include de la anomalii hormonale la astm, probleme de comportament şi obezitate. Cele mai noi studii sugerează că acest compus chimic ar putea afecta şi rinichii şi inima copiilor, independent de problemele cardiace legate de obezitate.

În cadrul unei astfel de cercetări, publicată în „Kidney International“, specialiştii de la Universitatea din New York au analizat starea de sănătate a unui număr de 710 copii şi adolescenţi din Statele Unite ale Americii, cu vârste între 6 şi 19 ani.

Bazându-se pe cercetările anterioare care au dus la descoperirea conexiunii dintre bisfenol şi probleme cardiace la adulţi, oamenii de ştiinţă au decis să se concentreze şi asupra copiilor, care ar putea fi şi mai vulnerabili la efectele substanţelor chimice din mediu.

Cercetătorii au măsurat nivelul bisfenolului din urină, descoperind că adolescenţii cu cele mai însemnate niveluri ale acestui compus chimic aveau, de asemenea, niveluri considerabile de  albumină, o proteină care se acumulează atunci când rinichii sunt afectaţi.

Albumina, indicator pentru „suferinţa“ rinichilor

„Creşterea nivelului de albumină este destul de mică, dar există studii efectuate pe adulţi care sugerează că până şi acea mică modificare este asociată unui risc tot mai mare de boli cardiace pe viitor“, spune coordonatorul proiectului, dr. Leonardo Trasande, profesor asociat de pediatrie şi medicina mediului în cadrul Şcolii de Medicină de la Universitatea din New York.

La adulţi, nivelurile scăzute ale albuminei din urină pot semnala o afecţiune a vaselor de sânge. Aceasta poate duce la hipertensiune arterială, la diabet sau la boli de inimă.

În schimb, nivelurile foarte ridicate de albumină pot indica „suferinţa“ rinichilor. În general, organele sănătoase filtrează moleculele mari, cum este albumina, ceea ce conduce la concluzia că o cantitate mare de albumină în sistem poate anunţa şi o eventuală problemă cardiacă.

Controversa bisfenolului

Bisfenolul este folosit pentru conserve şi pentru dozele de suc şi de bere, pentru a preveni coroziunea materialului din care acestea sunt realizate. Până nu demult, bisfenolul era folosit chiar şi pentru biberoanele copiilor sau pentru sticlele reutilizabile de apă.

Îngrijorarea crescândă a consumatorilor cu privire la efectele bisfenolului asupra sănătăţii a determinat multe companii să nu mai folosească acest compus chimic, iar din 2012 Agenţia pentru controlul Alimentelor din Medicamentelor din SUA (FDA) a decis ca bisfenolul să nu mai fie utilizat în producerea biberoanelor şi a cănilor pentru copii.

State precum Canada au interzis complet utilizarea bisfenolului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite