Nicotina bate heroina. Unu din trei români fumează drogul accesibil la care se renunță cel mai greu

0
Publicat:

Unu din trei români fumează, arată un nou Eurobarometru, iar asta ne plasează pe locul 4 din Europa la numărul de fumători. Psihiatrul Ovidiu Alexinschi, specializat în adicții, atrage atenția că nicotina este pe locul unu ca dependență la prima doză. 

unul din trei români fumeaza, arată un nou Eurobarometru
Nicotina, una din substanțele care dau dependență pentru că ajung instantaneu în creier -Arhivă

Un nou studiu comandat de Comisia Europeană relevă că aproape un sfert (24%) din populația Uniunii Europene fumează, un procent ce a scăzut doar cu un punct față de rezultatele din 2020. În acest context, România se situează pe locul patru, cu 34% din populație care fumează, după Bulgaria, Grecia și Croația, unde peste 35% din populație fumează. În contrast, în Suedia, mai puțin de 10% din populație fumează. 

Asta și pentru că prețurile la țigări sunt mai mici în România decât în alte state europene, spune dr. Alexinschi.

La noi este un paradox. În toată lumea civilizată trendul este unul descendent legat de incidența fumatului, pe când la noi este exact invers, crește acest număr. Și atunci, clar că suntem între primele locuri în continuare și în Europa și în lume, unul dintre trei fumează. Problema este legată în primul ultimul rând de educație, care la noi strălucește prin cvasiabsență. Și apoi, legată de preț, care nu este unul descurajant, neapărat. Și asta poate să fie un factor de a poziționa campaniile și de a descuraja cel puțin tinerii, copii, care nu dispun de atâția bani. Cel mai important pilon este educațional, ce înseamnă prezentarea datelor, nu numai legat de fumat, ci de toate aceste substanțe interzise.”, a explicat Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru pentru „Adevărul”.

România, pe locul 4 la numarul de fumători  - Captură Eurobarometru
România, pe locul 4 la numarul de fumători - Captură Eurobarometru

Potrivit datelor, țigările clasice rămân cea mai populară alegere, aproximativ șapte din zece fumători le consumă zilnic. De asemenea, consumul mediu zilnic rămâne constant, cu aproximativ 14 țigări fumate pe zi. Țigările electronice sunt utilizate de 3% dintre europeni, în special de tinerii cu vârste între 15 și 39 de ani. Aproximativ o treime dintre aceștia au început să folosească țigări electronice pentru că prietenii lor le utilizau, iar 36% au ales vapatul pentru a înceta sau a-și reduce consumul de tutun. 

Mai puțin de 1% dintre români folosesc țigările electronice în prezent, procentul celor care folosesc tutun încălzit este de 2%. 

Dacă ar exista ore de educație sanitară, începând din școală, înainte vorbeam de liceu, e desuetă treaba, trebuie luată din școală, cu cât mai precoce, cu atât mai bine. Din clasa a patra, a cincea, măcar măcar câteva lucruri ar trebui spuse. Dar, la modul de raportat ce se întâmplă, care sunt efectele, nu de speriat, cum s-a mai făcut la noi: intrat polițiștii, mâinile pe masă, scoate tot din buzunare, nu acest gen. Ci prezentat ce sunt, care sunt efectele, lucrurile care se pot au întâmpla, fără să sperii pe nimeni. Doar informații.”, adaugă medicul.

Important de reținut este și că nicotina este o substanță care dă dependență de la primele doze și la care se renunță mai greu decât la herionă.

Puțină lume înțelege că, dintre toate substanțele, pe locul unu ca și dependență la prima doză este nicotina, undeva cu 32%, la distanță urmează cocaina, heroina. Probabilitatea de a deveni fumător, după ce fumezi o țigară, este e una foarte, foarte mare. Asta și pentru faptul că eliberarea este una instantanee, explozivă, din plămâni ajunge imediat în circuitul sangvin și în creier. De asta este și foarte importantă educația: Nu pune prima țigară în gură sau pune-o cât mai târziu. Înțelege că, dacă, totuși o pui te vei lăsa foarte, foarte greu. în punctul tău, ai lăsat foarte, foarte greu, vor fi riscuri legate de sănătate. Este o substanță cu potențial adictiv de la prima utilizare, dar nu se discută la modul asta despre fumat, nicotină. Nu se discută despre faptul că fumatul modifică linia creierului, dispoziția, starea. E vorba de educație, de a fi informat, de a înțelege că e mai simplu să amâni momentul sau poate chiar să nu o faci, decât să renunți ulterior. E mai greu decât la heroină.”, a subliniat Ovidiu Alexinschi.

La rândul lui, Frank Vandenbroucke, ministrul belgian al sănătății, a avertizat „Eurobarometrul subliniază necesitatea de a acționa. Acesta arată că oamenii sprijină măsurile suplimentare de control al tutunului, mai degrabă decât să le asocieze cu imaginea unui „stat doică”, așa cum le place unor grupuri de presiune să sugereze”, potrivit Euronews

O nouă generație fără tutun 

UE și-a propus să ajungă la o „generație fără tutun” până în 2040, cu mai puțin de 5% din populație care să consume tutun. În prezent, tutunul este responsabil pentru 700.000 de decese anuale și reprezintă cel mai mare risc evitabil pentru sănătate în UE. 

Revizuirea directivelor europene privind tutunul, așteptată inițial în decembrie 2022, a fost amânată, dar există apeluri pentru reluarea rapidă a acestor lucrări.   

Comisia trebuie să repornească imediat revizuirea a trei directive - Directiva privind impozitarea tutunului, Directiva privind produsele din tutun și Directiva privind publicitatea - deoarece consumul de tutun continuă să fie principala cauză a cancerului care poate fi prevenit”, a declarat Lilia Olefir, director de parteneriat al Smoke Free. 

Tutunul este responsabil pentru 700 000 de decese în fiecare an și reprezintă cel mai mare risc evitabil pentru sănătate în UE. Factorul de risc numărul 1 pentru cancerul pulmonar este fumatul pe termen lung, iar în țara noastră, aproape 12.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu cancer de plămâni, arată statisticile. Doar un sfert dintre ei supraviețuiesc. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite