Ministerul Sănătății propune interzicerea sucurilor și alimentelor nesănătoase în școli
0Ministerul Sănătății a lansat un proiect care vizează interzicerea vânzării băuturilor răcoritoare, energizante și a altor produse cu un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și sare în școlile din România, promovând în schimb consumul de apă potabilă și alimente sănătoase pentru elevi.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică și se înscrie într-o serie de măsuri pentru promovarea unui regim alimentar sănătos în rândul elevilor.
În documentul lansat de Ministerul Sănătății, se specifică faptul că în școli va fi permisă vânzarea doar de apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a încuraja copiii să adopte obiceiul de a consuma apă. De asemenea, sunt enumerate alimentele nerecomandate pentru comercializare în unitățile de învățământ, în funcție de conținutul lor de zahăr, grăsimi și sare.
Lista alimentelor nerecomandate
În conformitate cu proiectul, următoarele categorii de alimente nu vor mai putea fi comercializate în școlile din România:
- Alimente cu conținut mare de zahăr: Produse care conțin mai mult de 15g zaharuri la 100g de produs.
- Alimente cu conținut mare de grăsimi: Produse ce depășesc 20g de grăsimi la 100g de produs, dintre care mai mult de 5g sunt grăsimi saturate și mai mult de 1g sunt acizi grași trans.
- Alimente cu conținut mare de sare: Produse care conțin mai mult de 1,5g sare la 100g de produs (sau 0,6g sodiu pentru pește).
- Băuturi răcoritoare, energizante și băuturi pentru sportivi: Acestea vor fi interzise, iar în locul lor se va încuraja consumul de apă potabilă sau minerală îmbuteliată.
- Alimente cu un conținut ridicat de calorii: Produse care depășesc 300 kcal pe unitatea de vânzare.
- Alimente neambalate: Cu excepția fructelor și legumelor proaspete.
- Alimente neetichetate: Conform legislației în vigoare.
Alimente nerecomandate din cauza conținutului scăzut de nutrienți
Ministerul Sănătății a detaliat și o serie de produse care trebuie evitate din cauza conținutului scăzut de nutrienți esențiali și a aditivilor nesănătoși:
- Băuturi aromate de fructe
- Prăjituri, gogoși, plăcinte, frișcă din comerț
- Bomboane (inclusiv cele gumate), jeleuri, acadele, caramele, bezele
- Ciocolată
- Deserturi înghețate (de exemplu: înghețată, tort de înghețată)
- Ulei de cocos, untură, ulei de palmier
- Murături cu conținut crescut de sare
- Chipsuri (de cartofi, de legume), tortilla, sărățele, salatini, covrigei, pufuleți, nachos
Aceste alimente sunt considerate sărace în nutrienți și bogate în zaharuri, grăsimi sau sare, având un impact negativ asupra sănătății copiilor.
Riscuri pentru siguranța alimentară și sufocare
În plus, Ministerul Sănătății subliniază și riscurile legate de anumite alimente care pot pune în pericol siguranța copiilor:
- Alimente cu risc de sufocare: Băuturi și alimente tari, mici, rotunde, netede și lipicioase pot provoca sufocarea copiilor mici. Printre acestea se numără:
- Pește cu oase
- Gumă de mestecat
- Fructe oleaginoase mari, care trebuie servite mărunțite
- Struguri întregi și roșii cherry, care trebuie tăiate în sferturi
- Alimente cu risc pentru siguranță: Aceste produse sunt interzise datorită riscurilor ridicate de toxiinfecții alimentare, cum ar fi:
- Miere pentru copiii sub 1 an
- Laptele nepasteurizat
- Brânzeturi și iaurturi din lapte nepasteurizat (de exemplu: brie, camembert, roquefort)
- Pește afumat la rece
- Ouă crude sau insuficient gătite
- Preparate care conțin înghețată, mousse, maioneză sau sosuri
- Carne preparată insuficient
- Fructe de mare, crustacee sau pește crude
- Sucuri sau cidru nepasteurizat
- Băuturi energizante
Tabelul de alegeri alimentare
Alimentele permise în școli vor fi clasificate în grupuri alimentare, iar în fiecare grupă vor fi recomandate opțiuni mai sănătoase, menite să sprijine dezvoltarea copiilor. Fiecare categorie va fi împărțită în trei subcategorii:
- A se servi cel mai des: Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase, cu un conținut minim de zahăr, sare sau grăsimi. Acestea sunt recomandate a fi consumate zilnic.
- A se servi ocazional: Alimentele din această categorie sunt mai bogate în zahăr, sare sau grăsimi și trebuie servite cu moderație.
- A nu se servi: Aceste produse sunt considerate nesănătoase datorită conținutului ridicat de zahăr, grăsimi sau sare, fiind periculoase pentru sănătatea copiilor.
Exemple de alimente sănătoase recomandate
- Fructe și legume: Se recomandă consumul de fructe și legume proaspete, congelate sau gătite, fără adaos de zahăr sau sare. Sucurile de fructe ar trebui să fie limitate, iar fructele uscate sau deshidratate neîndulcite sunt o alegere mai bună.
- Pâine și paste: Este recomandată pâinea simplă, fără adaos de zahăr, iar pastele simple, fără arome sau condimente adăugate, sunt cele mai bune alegeri.
- Produse lactate: Se va încuraja consumul de produse lactate naturale, fără adaos de zahăr sau grăsimi nesănătoase.
Lista completă cu toate alimentele recomandate și nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor propusă de Ministerul Sănătății poate fi citită aici.