Mergi luna aceasta să-ţi verifici aluniţele. Unde poţi primi consultaţii dermatologice gratuite în Bucureşti şi în judeţul Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna „se numără“ aluniţele. Începutul verii, la fel ca şi începutul toamnei sunt cele mai eficiente perioade în care se poate face un control dermatologic, adică înainte şi după sezonul de expunere la soare.

Incidenţa cancerului de piele este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie, a schimbărilor climatice şi obiceiului bronzării la solar. Bucureştenii şi locuitorii din împrejurimi îşi pot face între 1 şi 30 septembrie controale dermatologice gratuite pentru depistarea aluniţelor cu probleme şi nu doar a lor. Astfel, Clinicile Bioderm anunţă reînceperea campaniei de screening gratuit şi complet al pielii, efectuat cu aparatură de ultimă generaţie.

Pe toată durata campaniei, pacienţii beneficiază de un consult dermatologic gratuit în cadrul campaniei de screening împotriva cancerului de piele şi o reducere de 25% din costul dermatoscopiei digitale. 

Unde pot fi făcute controale

  • în clinicile Bioderm Floreasca (Calea Floreasca, nr. 111-113, sector 1, Bucureşti), 
  • Bioderm Mihai Eminescu (Strada Mihai Eminescu, nr. 42, sector 1, Bucureşti) 
  • în Spitalul de Dermato-Venerologie Bioderm (Şoseaua Pipera-Tunari, nr. 44, Voluntari, judeţul Ilfov)

„Suntem bucuroşi să anunţăm reluarea campaniei de screening gratuit. Începutul verii, precum şi începutul toamnei sunt cele mai bune perioade pentru screening-ul împotriva cancerului de piele. Aşa cum îţi controlezi pielea la începutul sezonului estival, înainte de expunerea la soare, este recomandat să repeţi această acţiune şi după ce o vară întreagă ai fost expus razelor ultraviolete. Nevii pot suferi modificări serioase”, a declarat dr. Lucian Russu, medic dermatolog, fondator Bioderm.

Testare cu dermatoscopul digital

Testările aluniţelor se efectuează cu un dermatoscop digital - un aparat performant de dermatoscopie digitala prin epiluminiscenţă, care oferă o imagine mărită de până la 140 de ori, full HD, a aluniţelor. „Dermatoscopia digitală reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii de evidenţiere a microarhitecturii pielii, pe care o folosim cu succes în clinicile noastre Bioderm de 18 ani. Aparatul permite atât examinarea periodică a aluniţelor, cât şi documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecţiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunitelor şi observarea evoluţiei lor în timp, ceea ce este un mare plus”, a adăugat dr. Lucian Russu.

Factori de risc pentru cancerul de piele

Dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporţie de 95%, un rol important în prevenţie avându-l dermatoscopia – o investigaţie non-invazivă, nedureroasă, cu o durata foarte scurtă. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele, care îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acţiunea ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. 

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom, conform ultimelor statistici Globocan.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi care ţin de stilul de viaţă, astfel:

Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare;

Factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;

Arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;

Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite