Medicover: Sindromul ovarelor micropolichistice (P)
0
Acest sindrom se întîlnește cu o frecvenţă de cca 6,5 - 8% în populaţia feminină europeană.
Această entitate se caracterizează prin prezenţa anomaliilor menstruale de tip oligomenoree (menstre mai puţine ca număr pe an cu șansă mai mică de sarcină), amenoree (lipsa menstruaţiei), hirsutism (creșterea părului în mod exagerat la nivelul feţei, pe piept, în jurul areolelor mamare, pe abdomenul inferior pe linia mediană, acne, îngroșarea vocii și căderea părului din regiunea temporală a capului), obezitate (apariţia dislipidemiei cu creșterea nivelului de trigliceride și de colesterol), infertilitate, dezvoltarea HTA și diabet zaharat. Dar nu toate pacientele pot avea toate manifestările sus-menţionate, totuși marea majoritate a pacientelor prezintă unele simptome sau semne clinice mai devreme.
Cauza acestui sindrom nu este cunoscută. Se presupune că există o anomalie funcţională a axului hormonal hipotalamus-hipofiză-ovar care duce la modificarea metabolismului androgenului (hormon masculin), și un control deficient asupra producţiei de testosteron, androstendion, DHEA.
De asemenea, LH crescut și FSH scăzut conduc la transformarea deficitară a androgenului în estrogen, cu modificări histologice în structura ovarian, cu îngroșarea capsulei ovariene și "arestarea" foliculilor ovarieni sub capsulă cu involuţia lor. Totusi, există paciente cu nivele normale de hormoni androgeni.
S-a presupus existenţa unui nivel scăzut de adiponectină la nivelul ţesutului adipos, care duce la un metabolism deficitar al glucidelor și lipidelor, cu creșterea greutăţii și apariţia obezităţii, iar apoi închiderea unui cerc vicios de creștere ponderală și rezistenţă periferică crescută la insulină, care duc la un debut de diabet zaharat și creșterea tensiunii arteriale.
Transmiterea genetică a acestui sindrom este neclară dar posibilă, după ultimele studii.
O femeie care întrunește 2 condiţii din cele trei de mai jos este diagnosticată cu sindromul ovarelor micropolichistice:
1) Oligomenoree, amenoree (oligoovulaţie, anovulaţie)
2) Hiperandrogenism clinic sau hiperandrogenemie pe bază de probe de laborator (biochimice, hormonale: testosteron, DHEA-S, SHBG etc)
3) Aspect ecografic al unui ovar cu 12 foliculi de 2-9 mm, sau volum de peste 10 cm3
Femeile diagnosticate cu SOMP au risc mai mare pentru hiperplazie endometrială și un eventual cancer endometrial datorită dezechilibrului estrogeno-progesteronic. Avînd un risc mai mare pentru diabet zaharat, se recomandă la pacientele de peste 30 ani care suferă de obezitate să facă screening pentru diabet zaharat.