Medicamentul care ar putea duce la regenerarea dinților. Avem deja mugurii unui al treilea set de dinți
0Un studiu realizat în 2021 în Japonia a arătat cum țintirea unor gene poate face să crească dinții la animale. Acum, echipa a trecut la un studiu clinic pe oameni. Prin direcționarea genei USAG-1, cercetătorii cred că pot ajuta oamenii care și-au pierdut dinții, să le crească alții.
Echipa de cercetători spune că oamenii au un al treilea set de dinți disponibil sub formă de muguri, gata să crească, în funcție de necesități.
Ideea a pornit de la comparația cu rechinii, care au capacitatea de a le crește dinții din nou. O echipă de cercetători japonezi spune că și-ar dori să avem și noi, oamenii această abilitate.
Astfel, în urma unui studiu din 2021 (publicat în Scientific Reports) care a arătat cum medicamentele care vizează proteina sintetizată de gena USAG-1 ar putea avea un impact asupra numărului de dinți crescuți la animale, echipa și-a îndreptat atenția către oameni. Ei au anunțat un studiu clinic al medicamentului în 2024, pe care, apoi, speră să-l pregătească pentru utilizare generală în 2030, arată Popular Mechanics.
Regenerarea dinților, o opțiune, în viitor
„Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist. Lucrez la acest lucru încă de când eram student absolvent. Eram încrezător că voi reuși să o realizez”, a declarat pentru Mainichi Katsu Takahashi, cercetător principal și șef al departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital din Osaka. „Sperăm să ajungem la momentul în care medicina de regenerare a dinților va fi o a treia opțiune alături de proteze și implanturi”, mai spune cercetătorul.
Takahashi a petrecut ani de zile cercetând potențialul de regenerare a dinților și s-a concentrat asupra rolului genelor în creșterea dinților. „Numărul de dinți a variat prin mutația unei singure gene. Dacă facem din aceasta ținta cercetării noastre, ar trebui să existe o modalitate de a schimba numărul de dinți (pe care îl au oamenii)”, a mai spus el.
Cercetătorii au descoperit că proteina USAG-1 ar putea limita creșterea dinților la șoareci, astfel că, asigurându-se că proteina nu se va forma, ar putea fi o soluție pentru ca potențialii dinți să crească. Echipa a dezvoltat un medicament pentru a bloca proteina și a permis cu succes șoarecilor să crească dinți noi.
Mugurii setului al treilea de dinți există
O lucrare din 2023 publicată în Regenerative Therapy deplânge lipsa tratamentelor disponibile pentru regenerarea dinților, dar subliniază modul în care tratamentul cu anticorpi anti-USAG-1 la șoareci ar putea oferi „o descoperire în tratarea anomaliilor dentare la oameni.”
Având în vedere că aproximativ 1% dintre oameni suferă de anodonție, o afecțiune genetică care nu permite creșterea unui set complet de dinți, există speranțe pentru regenerarea dinților la oameni dincolo de studiile centrate doar pe șoareci.
Iar această speranță, susține Takahashi, ar trebui să fie încurajată și mai mult de faptul că noi venim deja preîncărcați cu punctul de plecare. Acesta a spus că cercetările sale anterioare arată că oamenii au mugurii unui al treilea set de dinți în gură. Acest lucru este cel mai vizibil în cazul celor 1% dintre oameni care suferă de hiperdonție, adică de creșterea a mai mult de un set complet de dinți. Takahashi crede că activarea acestui al treilea set de muguri prin manipularea corectă a genelor ar putea favoriza regenerarea dinților.
Dacă totul merge bine în cadrul viitorului studiu clinic, lumea ar putea avea mai mulți dinți începând cu anul 2030.