Mai pot fi consumați cartofii încolțiți? Specialiștii dezvăluie ce substanțe nocive dezvoltă leguma preferată a românilor

0
Publicat:

Toți cartofii conțin toxine naturale numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina. Aceste substanțe chimice sunt prezente în cantități mici și nu reprezintă un pericol major. Cu toate acestea, când cartofii încep să încolțească, nivelul de glicoalcaloizi crește.

Cartofi încolțiți. FOTO diabet-si-nutritie.ro
Cartofi încolțiți. FOTO diabet-si-nutritie.ro

Consumul de cartofi încolțiți poate duce la ingerarea unei cantități excesive din aceste substanțe chimice.

Cartofii conțin în mod normal un glicoalcaloid toxic, pe care îl găsim de obicei undeva în jur de 10 mg la 100 g de produs. Poate ajunge, pentru unele soiuri, chiar și la 30 mg. Acest alcaloid, atunci când este sfărâmat, poate depăși valoarea de 100 mg la 100 g, devenind prea toxic pentru organism. Prin urmare, cartofii încolțiți nu trebuie consumați. În mod similar, cartofii care se află în zona verde prezintă un risc pentru consum”, spune Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.

Dacă cartofii au încolțit ar trebui aruncați. Mugurii sunt un semn că respectivii cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine. Clorofila care îi face să devină verzi nu este periculoasă, dar indică creșterea nivelului de toxine.

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le evităm este să ținem cartofii în soare. Potrivit specialiștilor, aceștia produc o substanță numită solanina, care este toxică pentru organism. Solanina este produsă de cartofi pentru a se apăra de insecte și boli.

Când cartofii sunt expuși la soare, concentrația de solanina din ei crește. În consecință, consumul de cartofi care au stat la soare poate duce la intoxicații alimentare. De aceea ei se țin la beci, în locuri întunecate și răcoroase”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Simptomele intoxicației cu solanina includ greață, vărsături, diaree, dureri de cap, amețeli, slăbiciune, probleme respiratorii, iar în cazuri severe poate surveni chiar și decesul.

Este bine ca atunci când scoatem cartofii din sol, să îi depozităm direct la beci, la întuneric, pentru înălbire, așa cum se spunea în trecut, pentru a se elimina cantitatea de solanină din ei.

Cartofi de Lungulețu. FOTO Bazinul Legumicol Comuna Lunguletu / Facebook
Cartofi de Lungulețu. FOTO Bazinul Legumicol Comuna Lunguletu / Facebook

Simptomele intoxicației pot apărea după câteva ore sau chiar o zi de la consumul de cartofi încolțiți. Deși efectele sunt de obicei ușoare, pot include: vărsături,  diaree, dureri abdominale, tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, dezorientare.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite