Harta de toamnă a Dâmboviței. Ce bunătăți găsești, direct de la femieri, în satele unde se muncesc ogoarele
0În Dâmbovița, județul lipit Capitalei, se găsesc o sumedenie de fructe, legume, zarzavaturi, arbuști și pomi de cumpărat, numai bune pentru cei care vor să-și umple cămara și grădina cu sănătate verde.
Munca agricultorilor nu este deloc ușoară, fie că vorbim de cei care cultivă legume în câmp sau în solar, fie că ne referim la cei care înființează livezi cu fructe.
De exemplu, un solar de 50 de metri pentru cultivarea legumelor, făcut ca la carte, costă şi 10.000 de euro, iar cei mai mulţi nu au asigurări pe astfel de construcţii, pentru că firmele specializate dau despăgubile extrem de greu sau deloc pentru distrugerile cauzate de intemperii.
Legumele din Băleni pleacă în fiecare zi înspre pieţe din Ploieşti, Braşov, Bucureşti sau Piteşti. În Băleni sunt acoperite cu solarii 500 de hectare.
De asemenea, în Lungulețu, agricultura este principala sursă de existență a multor familii. Acolo există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual peste 100.000 de tone de varză, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din varza produsă în România.
Deşi este o producţie enormă, ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel mai mult de câştigat au engrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi vând în piaţă la un preţ mult mai mare. Un hectar cultivat cu cartofi costă de la însămânţat şi până la recoltat, peste 12.000 de lei, incluzând şi aratul. Un culegător este plătit cu 150 de lei pe zi. De asemenea, în Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.
În Patria merelor, Voinești, există staţiunea de cercetare pomicolă Voineşti, înfintata la 01.01.1950 şi amplasată în centrul bazinului pomicol de pe Valea Dâmboviţa. Acolo se stabilesc soluţii tehnico-organizatorice pentru refacerea patrimonului pomicol. La stațiune există direcţii prioritare: cercetare științifică, producţie pomicolă şi valorificarea cercetărilor proprii în sectorul pomicol.
Dacă în anul 1974 datorită dezvoltării intensive a plantaţilor pomicole , S.C.P.P. se întindea pe 627 ha în anul 2012 după aplicarea tuturor legilor funciare suprafaţă a fost diminuată la 91.9 ha.
La toate acestea se adaudă micii producători (zarzavaturi), pe care îi găsim în cartierul Matei Voievod, din Târgoviște, dar și cei care vând la poartă, la marginea Drumului Național 71 Târgoviște - București. Aici este o reală încântare să vezi multitudinea de legume colorate, frumos aranjate.