Laptele matern, sursă de celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii continuă să descopere noi beneficii aduse de laptele matern
Cercetătorii continuă să descopere noi beneficii aduse de laptele matern

Laptele matern conţine celulele stem care ar putea fi folosite la tratarea unor unor boli neurodegenerative, precum Parkinson, sau a unor afecţiuni metabolice, precum diabetul zaharat.

Constatarea aparţine cercetătorilor Universităţii de Vest din Australia. Ei au descoperit că celulele stem din laptele matern se pot transforma în celule nervoase, pancreatice, hepatice, cartilaginoase sau osoase. Până în prezent, celulele suşe au fost folosite în tratamentul destinat cancerului de sân, datorită capacităţii lor de a se transforma în celule mamare.

Citeşte şi:
Adevărat sau fals despre celulele stem

"Un avantaj major al acestor formaţiuni celulalre este că pot fi recoltate prin metode neinvazive, spre deosebire de celulele stem prelevate din măduva spinării, din condonul ombilical sau din sângele periferic", a declarat profesorul Foteini Hassiotou din cadrul Universităţii de Vest din Australia.

60.000 de transplanturi  efectuate anul în lume

Potenţialul terapeutic al celululelor stem din laptele matern este impresionant, pentru că acestea pot regenera mai multe tipuri de ţesuturi bolnave, în funcţie de natura mediului în care sunt crescute, a adăugat specialistul citat de publicaţia "Sydney Morning Herald".

"Terapia pe bază de celule stem este foarte promiţătoare. Anual, peste 1.000 de transplanturi de astfel de celule sunt efectuate în Austrialia iar în jurul lumii - peste 60.000", a precizat profesorul Foteini Hassiotou.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite