Labioplastia, o tendință îngrijorătoare. De ce apelează femeile la această controversată procedură chirurgicală

0
Publicat:

Labioplastia, intervenția chirurgicală de remodelare a labiilor, este o procedură de chirurgie plastică la care apelează tot mai multe fete și femei, deși nu este lipsită de riscuri.

Scaun ginecologic. FOTO 123 RF
Scaun ginecologic. FOTO 123 RF

Poate fi o procedură destul de simplă, care poate fi efectuată cu anestezie locală, în funcție de toleranța la durere a pacientei, explică, pentru Yahoo Life, dr. Gordon K. Lee, chirurg plastic și reconstructiv și profesor de chirurgie la Stanford Medicine (SUA).

„De obicei, zona este amorțită cu o injecție de anestezic local. Pielea în plus este apoi îndepărtată. Există diferite tehnici și moduri de a face acest lucru", spune dr.Lee.

Pacientele pot opta fie pentru metoda trim (țesutul suplimentar este tăiat și apoi cusut), fie pentru metoda wedge (se îndepărtează o zonă triunghiulară, iar cicatricea este ascunsă) și pot pleca acasă în aceeași zi.

Sfatul medicului este să nu întrețină relații sexuale și, în general, să nu facă nimic obositor timp de aproximativ patru până la șase săptămâni, pentru a nu forța cusăturile.

De ce apelează femeile la labioplastie

Labioplastia este o intervenție la care apelează tot mai multe femei. Potrivit Yahoo Life, aproape 19.000 de proceduri de labioplastie au fost efectuate în 2021, în creștere cu 36% față de 2020, potrivit statisticilor de la Aesthetic Plastic Surgery National Databank.

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această tendință încă din 2017, dată fiind creșterea numărului de adolescente interesate de această procedură.

Printre motivele invocate de fetele și femeile care apelează la această procedură se numără cele estetice, disconfortul fizic sau credința greșită că este ceva în neregulă cu organele lor genitale.

 Zully Azuero, o tânără de 23 de ani din Chicago, a invocat disconfortul fizic care îi afecta „viața de zi cu zi" atunci când a apelat la această procedură.

„Labiile mele stângi erau mai mari decât cele drepte și mă iritau când stăteam jos, purtam blugi sau purtam anumite tipuri de lenjerie intimă", a povestit tânăra pentru Yahoo Life.

A aflat prima dată despre labioplastie prin intermediul ginecologului ei, în 2022. Acesta i-a recomandat procedura, iar pentru ea, recuperarea după a fost dificilă, cel puțin la început.

„Prima săptămână a fost cea mai dureroasă (...). Mă ustura când trebuia să merg la toaletă",  a mai  spus tânăra, care a povestit că avea dureri inclusiv atunci când stătea jos mai mult timp.

În ciuda acestui disconfort, tânăra spune că „ar recomanda cu siguranță această procedură oricui se află în situația în care am fost eu cândva. Este o schimbare de viață și mă simt mult mai confortabil cu ceea ce port în viața de zi cu zi".

Riscurile potențiale ale labioplastiei

Llabioplastia are, ca majoritatea intervențiilor chirurgicale și riscuri: sângerări, îndepărtarea a prea mult sau prea puțin țesut, infecții, cicatrici și pierderea sensibilității, în special atunci când nu este efectuată de un chirurg plastician experimentat.

Este cazul Jessicăi Pin, în vârstă de 36 de ani, din San Francisco, care a optat pentru această procedură după ce a comparat labiile ei cu cele văzute în fotografi, deși medicul ei ginecolog a asigurat-o că și ale ei (mai lungi decât cele din imagini) sunt perfect normale.

Chirurgul la care a apelat, despre care spune că nu era instruit pentru a face această procedură, i-a „amputat" labiile mici și a efectuat o reducere a capișonului clitoridian (îndepărtarea excesului de piele din jurul clitorisului) fără consimțământul ei.

Intervenția i-a afectat grav funcția sexuală, inclusiv capacitatea de a avea orgasm - riscuri potențiale de care nu a fost informată la momentul respectiv.

Problemele cauzate au determinat-o pe Pin să devină o activistă pentru o mai bună educație în domeniul anatomiei vulvare.

„Nu militez pentru ca labiaplastia să fie interzisă (...) pledez pentru consimțământul informat și pentru un standard rezonabil de îngrijire", spune Jessica Pin, citată de Yahoo Life  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite