INTERVIU Dr. Eliza Gangone: „Cu robotul se pot efectua intervenții foarte complexe în orice zonă a corpului uman“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă a chirurgiei minim invazive, robotul devenind o extensie a medicului, permițându-i să ajungă în locuri inaccesibile altminteri fără a deranja țesuturile normale.

Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR
Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate. Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator. În comparație cu chirurgia deschisă, dar și cu cea laparoscopică, chirurgia robotică are mai multe avantaje, pe care ni le explică dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“.

„Weekend Adevărul“: Ce este chirurgia robotică?

Dr. Eliza Gangone: Chirurgia robotică reprezintă o metodă performantă de tratament prin care chirurgul poate efectua intervenții extrem de detaliate, precise și cu un control în timpul intervenției care este aproape de perfecțiune. Această chirurgie se numește asistată robotic, deoarece sistemul robotic nu funcționează ca un sistem autonom, nu este ca un fel de inteligență artificială care decide singură ce se întâmplă cu pacientul în timpul intervenției, ci chirurgul, aflat în sala de operație, controlează totul. Este, de fapt, o platformă care controlează mai multe componente. Cea principală conține brațele robotului, în număr de patru, dintre care unul are montată o cameră, iar celelalte trei instrumente. O altă componentă este consola, de unde chirurgul controlează tot sistemul robotic, care se află tot în sala de operație, lângă masa de operație. Mai este o componentă, de vizualizare, care conține tot felul de dispozitive ce ne ajută cu energia electrică și cu efectuarea propriu-zisă a intervenției chirurgicale.

Care sunt avantajele pentru pacient ale chirurgiei robotice, dar și pentru medic?

Există multiple avantaje. Cu ajutorul chirurgiei robotice, chirurgul poate efectua intervenții mult mai complexe și mult mai precise, cu foarte mare flexibilitate, beneficiind de un grad mare de libertate a brațelor robotice. Sunt intervenții care ar fi greu de efectuat prin alte metode, și mă refer aici la tehnica laparoscopică. Chirurgul nu mai trebuie să stea în picioare șase-șapte ore, nu trebuie să efectueze un efort fizic deosebit pentru a menține pensele și camera și are un confort deosebit în efectuarea unor manevre delicate, care altfel ar fi dificile în tehnicile clasice și laparoscopice. Evident că sunt nenumărate avantaje și pentru pacienți. Studiile arată că, în cazul chirurgiei robotice, complicațiile sunt cu mult reduse. Ne referim aici la morbiditate. Apoi, sângerarea operatorie este redusă semnificativ, datorită controlului operator precis, și este foarte important ca pacientul să nu primească sânge și să iasă cu o hemoglobină bună la sfârșitul intervenției chirurgicale. Inciziile sunt mai mici, durerea postoperatorie este mai mică, iar perioada de spitalizare este mai scurtă.

Ce aduce în plus față de chirurgia laparoscopică?

Între chirurgia laparoscopică și cea robotică există oarecare similitudini. Chirurgia laparoscopică se efectuează cu mâna chirurgului care, aflat cu mâna pe pense, efectuează mișcări în interiorul corpului uman, mișcări care necesită atenție, forță. În schimb, chirurgia robotică folosește niște instrumente care se mișcă oarecum independent, dar care sunt controlate de chirurgul aflat la o consolă în sala de operație, lângă masa operatorie. În acest caz, chirurgul are degetele introduse în niște joystickuri, face niște mișcări relativ simple, nu ample, nu cu efort, în timp ce privește printr-un binoclu care oferă o vedere tridimensională a câmpului operator, de înaltă performanță. Evident că chirurgia robotică a adus posibilitatea în ultimii 20 de ani de a efectua intervenții mult mai complexe. De exemplu, laparoscopic poți să faci intervenții în pelvis și, în general, în abdomen, dar chirurgia robotică a permis depășirea acestui prag al intervențiilor. Astfel încât, la ora actuală, cu robotul se pot efectua intervenții pe articulații, pe prostată, pe cap, pe gât, ginecologice, intervenții foarte complexe în orice zonă a corpului uman.

Intervenția, explicată pas cu pas

Cum decurge o intervenție chirurgicală robotică?

Prima etapă a intervenției robotice este de a stabili strategia operației în funcție de tipul de intervenție pe care trebuie să-l faci. Este foarte important unde așezi brațele robotului, pentru că este important dacă operezi în pelvis sau dacă operezi în etajul abdominal superior. Deci prima etapă o reprezintă amplasarea brațelor robotului pentru o cât mai bună desfășurare. Următoarea etapă este de a introduce, prin mici incizii efectuate la nivelul peretelui abdominal, o cameră în interiorul corpului uman. Odată introdusă această cameră și stabilit care este reperul, care este organul de excizat sau intervenția de efectuat, practic robotul este setat astfel încât singur își mișcă și își organizează brațele pentru a efectua intervenția într-un plan tridimensional conform punctului pe care noi l-am stabilit. Ulterior, se așază toate instrumentele pe brațele robotului, sunt introduse apoi în interiorul corpului uman, iar chirurgul se așază la o consolă unde privește printr-un binoclu care oferă o vedere tridimensională, și își introduce degetele în niște joystickuri prin intermediul cărora efectuează mișcările operatorii. Aceste mișcări sunt transmise către brațele robotului. Mai există anumite pedale la picioare prin care controlează diverse dispozitive electrice. Cu alte cuvinte, trebuie să existe o coordonare foarte precisă a chirurgului între ochi, mână, cap și picior. De aceea, poate fi oarecum dificil să operezi robotic și, ca pentru orice metodă nouă, medicul trebuie să parcurgă o curbă de învățare.

Instrumentele avansate ale sistemului da Vinci Xi, controlate printr-o consolă
Instrumentele avansate ale sistemului da Vinci Xi, controlate printr-o consolă

Cât durează recuperarea pacienților operați prin chirurgia robotică?

Recuperarea depinde de tipul de intervenție chirurgicală efectuată și de amploarea acesteia. Sunt intervenții chirurgicale mai simple, precum colecistectomia, unde recuperarea este de câteva zile, dar sunt și intervenții chirurgicale complexe, efectuate în general pentru cancere, în care recuperarea poate dura peste o săptămână, chiar două săptămâni. Și nu mă refer aici la convalescență, care poate merge până la o lună.

Ce sfaturi le dați pacienților?

Sfaturile sunt legate în general de mobilizare, de îngrijirea plăgilor, de efortul fizic și, nu în ultimul rând, de regimul alimentar pe care trebuie să-l urmeze pacientul. Sunt reguli pe care ar trebui să le urmeze pentru o recuperare rapidă.

„Pacienții mă întreabă dacă sunt operați de un robot“

Ce vă întreabă pacienții înainte de a fi supuși unei intervenții robotice?

Aici e interesant, cea mai frecventă întrebare este: „Mă operează robotul?“. Răspunsul este: Nu! Robotul nu este un sistem autonom, nu am ajuns încă în situația în care inteligența artificială să realizeze o intervenție chirurgicală de la cap la coadă. Chirurgul este cel care efectuează operația și care controlează totul. O altă întrebare este: „Cât durează operația?“. Noi suntem mereu în luptă cu timpul și fiecare chirurg are timingul lui. Toți pacienții se întreabă cum va fi viața lor după ce li se va extirpa un anume organ. Aici, trebuie să îi motivezi și să le explici din punct de vedere medical de ce trebuie să fie supuși unei anumite intervenții chirurgicale.

Este posibil ca în timpul intervenției chirurgicale să apară vreo problemă tehnică legată de funcționarea robotului?

De când s-a introdus chirurgia robotică, nu s-au întâmplat astfel de incidente. Pur teoretic vorbind, fiind o mașinărie, pot apărea disfuncționalități, însă și dacă s-ar întâmpla așa ceva, întotdeauna este prezent în sala de operație un inginer de sistem din partea firmei, care ne îndrumă și ne dă sfaturi și urmărește ca fiecare manevră să fie efectuată corect, astfel încât să nu apară disfuncționalități.

Robotul, o extensie a medicului. FOTO: Sanador
Robotul, o extensie a medicului. FOTO: Sanador

Este nevoie ca în timpul intervenției robotice să fie necesară trecerea la intervenția deschisă, la operația clasică?

Sunt și astfel de situații, însă pentru chirurgia robotică, spre deosebire de chirurgia laparoscopică, poate că acesta este unul dintre marile avantaje: riscul de a deschide bolnavul este mult mai mic, tocmai datorită faptului că ai un control mai precis și vezi mai bine. Dar sunt și astfel de situații, însă în mare parte nu au legătură cu actul chirurgical. Sunt pacienți care vin la noi cu un diagnostic, în general vorbim aici de neoplazii, și care au anumite investigații performante ce arată un lucru, dar intraoperator noi putem descoperi că situația este mult mai gravă. Dacă observăm că este o invazie neoplazică de care nu știam într-un organ vital complicat de operat, cum este pancreasul, sau dacă este prins un vas important de sânge, care ar fi extrem de greu de operat cu robotul, sau dacă intervenția chirurgicală ar trebui să fie mult prelungită, nu complicăm lucrurile. Punem pe primul loc siguranța pacientului și rezultatele oncologice și atunci preferăm să deschidem bolnavul. Desigur că aceste incizii nu mai sunt largi ca în urmă cu 50 de ani, ci unele mici, care se suturează cu rezultate estetice bune.

Cancerul colorectal este unul din tipurile de cancer cel mai frecvent întâlnit în România. Pot beneficia pacienții diagnosticați de chirurgia robotică?

Orice cancer abdominal poate beneficia de chirurgia robotică. Colectomiile și rezecțiile rectale sunt unele dintre cele mai frecvente intervenții care se efectuează cu robotul în spitalul nostru. Evident că nu orice cancer poate fi operat cu robotul, dar, dacă pacientul este diagnosticat în stadiile I sau II de neoplasm rectal sau de colon, atunci poate beneficia de chirurgie robotică, cu rezultate maxime.

Ce se întâmplă cu pacienții cu cancer colorectal în stadii avansate? Pot beneficia de tratament prin chirurgia robotică?

Unii da, alții nu. În general, pacienții care sunt în stadiul III, adică acei pacienți la care cancerul a invadat structuri adiacente colonului și care au și ganglionii limfatici regionali invadați, evident că o parte dintre ei, care nu au invazii extrem de întinse, ci unele limitate la peritoneu sau la organe care sunt oarecum extrem de ușor de extirpat, pot beneficia de chirurgia robotică. În cazul pacienților cu tumori voluminoase, care invadează organe importante, fixe, pelvine, în care intervenția s-ar efectua extrem de dificil și în care ar fi greu să manipulăm un volum tumoral mare, este de preferat ca intervenția chirurgicală să se efectueze în mod clasic.

Colostomia, de la A la Z

Este nevoie de colostomie, așa-numitul „anus contra naturii“, la pacienții cu cancer colorectal?

Colostomia prezintă o comunicare între colon și suprafața peretelui abdominal. Nu de puține ori, suntem obligați să efectuăm pacientului o astfel de colostomie care de fapt reprezintă o deschidere a lumenului colonului la nivelul peretelui și acestei colostomii i se atașează o pungă sau un aparat extern. Aceste colostomii pot fi temporare sau definitive. Este important de înțeles utilitatea fiecăreia. Pe cele temporare noi le practicăm pacienților care vin în general cu cancere complicate, cu o ocluzie foarte avansată, atunci când peretele colonic este compromis și nu putem realiza o anastomoză în timpul intervenției. Preferăm să facem acest anus contra naturii în mod temporar, după care, după vindecare se poate repune în tranzit. O altă colostomie temporară poate fi făcută unui pacient cu peritonită generalizată sau în situația pacienților cu diverticulită acută, cu puroi. Atunci realizăm o colostomie timp de șase luni, apoi totul poate reveni la normal. Colostomia definitivă este destul de rară și se întâlnește în general în situația pacienților care au cancer de canal anal sau cancer de rect inferior și la care este necesar să practicăm o amputație de rect.

Care este calitatea vieții pacienților după aceste intervenții efectuate robotic?

Calitatea vieții pacienților este bună. Sunt intervenții după care, deși durează mult, oarecum paradoxal, pacienții nu se plâng de dureri, au dureri minime postoperatorii, complicațiile sunt reduse, mobilizarea se face precoce. Nu sunt complicații frecvente legate de infecția plăgilor, pentru că plăgile rămân mai mici, și nici complicații legate de efecte parietale, adică sunt riscuri mai mici de a face hernii postincizionale.

Putem trata în România cancerul colorectal la standarde comparabile cu cele din străinătate?

Răspunsul este eminamente da, pentru că avem atât o bază tehnologică suficientă pentru a trata această afecțiune, avem și spitale, avem și medici foarte buni, foarte bine antrenați. Nu suntem într-o etapă foarte avansată cu chirurgia robotică, dar lucrurile se mișcă foarte repede.

Material susținut de SANADOR.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite