Infecţiile pe care le poţi avea fără să ştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
analize sange

Odată cu mobilizarea masivă pentru donare de sânge după tragedia de la Clubul Colectiv din Capitală, s-a confirmat ceea ce medicii subliniază de mulţi ani: mulţi români au în corp infecţii periculoase, cum sunt cea cu HIV sau cu virusurile hepatitice B ori C, fără să ştie.

 

Mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, arată un studiu al medicilor de la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ din Bucureşti. Cum infecţiile cu virusurile hepatitice B şi C sau cu HIV nu se manifestă zgomotos decât atunci când boala evoluează, foarte mulţi dintre cei infectaţi nu ştiu acest lucru. De fapt, aceasta a fost şi una dintre concluziile de după mobilizarea masivă pentru donare de sânge după tragedia din clubul bucureştean Colectiv: o parte dintre donatori au aflat de infecţii datorită testelor efectuate asupra sângelui donat.

În afară de lipsa unor simptome puternice în fazele incipiente ale hepatitelor B sau C, mulţi dintre români evitau să-şi facă testele de depistare a infecţiilor fiindcă nu erau gratuite. În luna octombrie, Institutul „Matei Balş“ a lansat o campanie naţională de testare gratuită, de informare, comunicare şi educare în privinţa infecţiilor cu HIV, hepatită B sau C.

Dr. Liliana Preoţescu, medic primar boli infecţioase în cadrul Institutului „Matei Balş“, a explicat la Adevărul Live de ce fiecare dintre noi ar trebui să se testeze, indiferent de comportamentul sexual, de provenienţă şi indiferent cât de grijulii considerăm că am fost cu sănătatea noastră până în prezent.

De ce românii nu îşi fac testele?

Această recomandare trebuie să vină de la medicul de familie. Din fericire, după 1995 s-a introdus vaccinarea împotriva virusului B. Însă populaţia peste 20 de ani nu a beneficiat de acest vaccin şi ponderea infecţiei cu virusul B este mare la această categorie populaţională.

Medicul de familie este destul de conştient de necesitatea vaccinării şi testării pentru hepatită.

Vaccinarea este posibilă pentru hepatita B. Pentru hepatita C şi HIV nu există o metodă de vaccinare.

Populaţia trebuie să renunţe la mentalităţile că „nu mă testez pentru că pe mine nu mă atinge”. Virusurile B şi C, HIV sunt printre noi.

Preţul pentru testare este mare?

Testul nu pune probleme financiare chiar şi la cerere. Cu recomandarea corectă a medicului de familie, testul este gratuit.

O evaluare periodică a stării de sănătate este o necesitate medicală ce implică şi testarea pentru virusurile hepatitice şi HIV.

Prin telefon: Pacientă infectată cu HIV - Delia - 25 de ani

Cum s-a produs infecţia?

Mi-a povestit mama că totul s-a întâmplat în anii 90, după ce am fost internată la un spital din ţară, unde mi s-a făcut o injecţie cu un ac nesterilizat. Am depistat la 2 ani că sunt infectată cu HIV. Au urmat de-a lungul timpului mai multe teste şi abia la 11 ani mi s-a dat un diagnostic final.

Cum te-a afectat în copilărie?

Au fost multe afecţiuni de care am suferit între timp. În urma trombocitopeniei mi s-a dat un tratament despre care credeam că sunt nişte vitamine. Eu ştiam că sunt un copil bolnăvicios.

La ce vârstă ţi s-a spus adevărul?

La 18 ani. Mama mi-a spus la majorat. Iniţial am crezut că glumeşte, dar ea mi-a spus că e serios. A

Ai discutat cu un psiholog?

Mama mi-a explicat despre infecţiile cu transmitere sexuală, m-am informat cu privire la infecţia HIV.

Ce ştiai atunci despre HIV?

Ştiam că se transmite pe cale sexuală, nu ştiam de tratament, nu ştiam cât se trăieşte.

La şcoală ţi s-a povestit ceva despre HIV?

Nu. De aceea acum mă implic foarte mult în campanii de informare.

Acum lucrezi?

Da. Fac voluntariat şi aceasta este cea mai importantă activitate.

Prietenii tăi ştiu?

Unii ştiu, alţii nu, pentru că nu am considerat important să le spun acest diagnostic. Singura problemă cu care m-am confruntat a fost imposibilitatea de a accesa un internship într-un hotel.

Ce le recomanzi celor care se află în aceeaşi situaţie ca tine?

Să se informeze pentru a încerca să evite situaţiile de discriminare şi să se adreseze Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării.

Acum eşti sub tratatament?

Da, de mai bine de 10 ani sunt sub tratament. Speranţa mea de viaţă este mare.

Delia arată că nu doar grupurile vulnerabile sunt în pericol de a avea HIV.

Dr. Liliana Preoţescu

Mai este posibil să luăm aceste infecţii de la medic?

Riscul de a te contamina este prezent. Riscul medical este aproape absent, doar în literatură au fost menţionate cazuri izolate de transmitere a infecţiei HIV. Calea sexuală, contaminarea cu ace utilizate la injectarea de droguri rămân căi de transmitere a HIV. Elementul cheie este conştientizarea riscului şi comportamentul responsabil este valabil în orice facem. Pentru protecţia faţă de virusurile hepatitice şi HIV trebuie să se utilizeze prezervativul, fidelizarea relaţiei, evitarea tatuajelor.

Diagnosticul de HIV/SIDA este unul confidenţial. Nu există obligativitatea de a spune diagnosticul la medic atunci când este nevoie de manevre medicale.

La cosmetică sunt riscuri de contaminare?

Regulile de utilizare implică sterilizarea instrumentelor, abaterile cred că sunt destul de mici.

Donarea de sânge reprezintă un risc de contaminare cu HIV?

Persoana care donează sânge este o persoană informată, dar în România sunt şi persoane care merg să doneze sânge pentru că au nevoie de bani. La noi, această categorie este posibil să aibă obiceiuri riscante.

Aţi avut cazuri care au depistat că sunt infectate înainte de căsătorie?

Da, pentru că infecţia evoluează în timp şi pot să nu existe motive medicale pentru a recomanda o testare. Doar testarea întâmplătoare poate decela existenţa unei infecţii. De aceea, analizele de sânge sunt binevenite înaintea căsătoriei şi în cazul gravidelor.

Campania H-alert, iniţiată Institutul „Matei Balş”, este ca un bulgăre care se rostogoleşte şi este începutul foarte bun de informare a populaţiei cu privire la importanţa testării pentru hepatite şi HIV.

Reevaluarea programei de învăţământ şi introducerea noţiunilor de educaţie sanitară la şcolari ar aduce un beneficiu enorm cu privire la sănătatea tinerilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite