În ce locuri publice mişună microbii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foloseşte un prosop atunci când exersezi cu aparatele de la sală pentru a evita contaminarea cu microbi
Foloseşte un prosop atunci când exersezi cu aparatele de la sală pentru a evita contaminarea cu microbi

O persoană din cinci ar putea suferi de diaree după contactul cu microbii din spaţiul public, atrag atenţia specialiştii.

O mare parte din afecţiunile microbiene sau virale sunt puse pe seama locurilor publice murdare. Specialiştii susţin că de vină suntem chiar noi, pentru că nu ne spălăm suficient pe mâini.
În autobuze, în piscine, la birou, în sala de aşteptare de la doctor, chiar şi acasă, microbii stau la pândă. Din păcate, nu avem cum să ne ferim întotdeauna de virusuri şi de bacterii. Însă specialiştii ne spun care sunt cele mai „murdare" locuri, pentru a le putea evita sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru a şti când este foarte important să ne spălăm pe mâini.

Citeşte şi:
De ce e bine să bei lapte atunci când ţii o cură de slăbire

Roşiile: gustoase, hrănitoare şi cu puţine calorii

Piscinele şi sălile de fitness, surse de microbi

După o singură baie într-o piscină ne-am putea alege cu bacteria Citrobacter freundii, care poate duce la infecţii urinare sau chiar la pneumonie. Cada în care se face jacuzzi este, de asemenea, o sursă de bacterii şi, în unele cazuri, pe seama acesteia au fost puse unele decese cauzate de infecţia cu Legionella pneumophila, o bacterie care duce la instalarea unei forme grave de pneumonie.
Iar în sălile de gimnastică, prin contactul cu transpiraţia celorlalte persoane, putem lua infecţii cutanate, cauzate de stafilococi şi streptococi, dar şi micoze, prin infecţia cu Candida albicans.

Cozile de cireşe, remediu cu beneficii multiple

Biroul, focar de infecţii

Începând din lift, până la tastatura calculatorului şi telefonul fix, la birou ne putem îmbolnăvi cu uşurinţă fără o igienă riguroasă. Potrivit unor studii, se pare că butoanele liftului sunt pline de germeni. Şi, chiar dacă sunt curăţate la suprafaţă, microbii se strecoară în orice deschizătură.
La fel se întâmplă şi cu tastaturile, mai ales dacă obişnuim să mâncăm în faţa calculatorului. Resturile de mâncare şi firimiturile intră între taste şi alcătuiesc mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Se spune chiar că tastatura calculatorului este, de multe ori, mai plină de germeni patogeni decât vasul toaletei.
De asemenea, specialiştii ne avertizează că receptoarele telefoanelor fixe sunt medii propice pentru dezvoltarea microbilor. De aceea, ei ne recomandă ca, atunci când folosim telefonul, să încercăm pe cât posibil să nu ne apropiem prea mult gura de receptor. În caz contrar, putem contracta virusuri, bacterii, chiar şi micoze de la cei care au folosit telefonul înaintea noastră. Nici telefonul mobil nu este mai ferit de agenţi patogeni.
De fapt, utilizarea frecventă a celularului şi încălzirea bateriei favorizează dezvoltarea unor microbi cum este Staphylococcus aureus. Acesta poate cauza de la infecţii cutanate până la afecţiuni cronice ale aparatului respirator.

5 exerciţii simple pentru detensionare la birou

Germeni, chiar şi la doctor

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Virginia arată că sălile de aşteptare ale cabinetelor de pediatrie sunt un adevărat „paradis al microbilor". Potrivit doctorului Diana Pappas, coordonatoarea studiului, unul din cinci copii care folosesc jucăriile din sala de aşteptare a contractat fie un simplu guturai, fie hepatită.

Lupusul, „bestia" cu care înveţi să convieţuieşti

Spală-te des pe mâini!

Germenii supravieţuiesc în locurile folosite de un număr mare de persoane: pe întrerupătoare, pe mânerele uşilor, pe balustrade. Cercetătorii arată că durata de viaţă a stafilococului auriu şi a salmonelei poate fi de 24 de ore, în timp ce rotavirusul, principala cauză a diareei în primul an de viaţă şi virusul hepatitei A pot trăi până la trei săptămâni în medii propice. De aceea, specialiştii ne atrag atenţia că este foarte important să ne spălăm pe mâini de cinci-şase ori pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite