Imaginea reală despre noi înșine. Cum o construim și câte minciuni ne spunem zilnic
0Este important să ne construim imaginea în exterior bazându-ne pe ceea ce suntem în interior, astfel încât să luptăm să fim acceptați așa cum suntem, cu bune și rele.

Mulți dintre noi își „tunează” imaginea exterioară în culori care nu au de cele mai multe ori nimic de-a face cu realitatea. Cred că făcând asta își vor îmbunătăți modul în care sunt văzuți de cei dragi, de anturaj și colegii de serviciu. Deși pe termen scurt poate avea acest efect, pe termen mediu și lung consecințele sunt contrare.
Odată descoperit adevărul despre părțile „coafate” pe care cei în cauză au încercat să îl ascundă, ei vor fi marginalizați și chiar izolați în familie și mediul social, până la punctul în care anxietatea și depresia îi pot împinge la acțiuni nesăbuite.
„Sinceritatea interioară este la fel de importantă ca și hrana. Este lumina care te ajută să mergi pe drumul dorit. Sinceritatea interioară este vitală pentru un psihic sănătos și un corp emoțional echilibrat”, explică psihologul Stelian Chivu.
„Croșetul” mental care distorsionează realitatea
Capcana în care cad cei mai mulți dintre noi este să se mintă pe ei înșiși. Acest lucru se întâmplă zilnic și într-un mod progresiv, până la punctul în care imaginea pe care o afișăm în exterior și ceea ce suntem în interior nu mai au nimic în comun.
„Când decidem să schimbăm ceva la noi înșine, apare, de regulă, frica. Este vorba de frica de schimbare, de suferință, de justificare și dorințe neîmplinite, la care se adaugă neputința, nefericirea și nereușitele, ce duc la un croșet mental care ne face să ne autopăcălim în continuu”, spune psihologul Stelian Chivu.
Psihicul depozitează toate aceste programe negative, limitative, ce distorsionează realitatea pentru a ascunde lucruri dureroase pentru fiecare dintre noi. Specialistul recomandă să analizăm câte minciuni ne spunem nouă înșine în fiecare zi. În funcție de răspuns, vom ști de unde plecăm și unde vrem să ajungem.
Creatorii propriei realități
Cine se minte singur poate fi depistat ușor prin teste psihologice sau analiza limbajului corpului. Este recomandat să fim sinceri cu noi înșine pentru că astfel vom fi mai relaxați, evităm compromisurile, ne creștem respectul și încrederea în sine, ne menținem echilibrul psihic și emoțional și ne concentrăm mult mai ușor asupra rutinelor zilnice și a proiectelor în care suntem angrenați.
„Sinceritatea interioară aduce energie, minciuna o consumă. De asemenea, rănile emoționale se vindecă mai ușor, nu trebuie să mai jucăm roluri nedorite, crește forța interioară și capacitatea de-a deveni lideri autentici. Noi suntem creatorii propriei realități interioare și exterioare, iar sinceritatea interioară este lumina acestei realități”, încheie psihologul Stelian Chivu.