FOTO Anii '60 în materie de sănătate: „Mănâncă zahăr pentru a slăbi“ şi „Bronzează-te sub soarele nemilos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de băuturi răcoritoare susţineau că doar cola îţi dă energie şi îţi face viaţa mai frumoasă FOTO Reader's Digest
Producătorii de băuturi răcoritoare susţineau că doar cola îţi dă energie şi îţi face viaţa mai frumoasă FOTO Reader's Digest

Dacă acum 500 de ani, lumea credea că Pământul este plat, în urmă cu 50 de ani existau multe ponturi pentru o viaţă sănătoasă total contrarii recomandărilor de astăzi ale specialiştilor. „O ţigară după masă ajută la digestie“, „O cola ne dă energie şi ne ajută să vedem viaţa mai luminoasă“ sunt doar două dintre sfaturile bunicilor noştri. Dar nu totul era neadevărat. Unele teorii ale vremii sunt valabile şi în zilele noastre.


„Cola îţi face viaţa mai frumoasă“

Producătorii de băuturi răcoritoare susţineau într-o reclamă din martie 1960 în revista „Reader's Digest“ că „doar Coca-Cola îţi dă energia necesară unei zile pline şi te face să te simţi vesel şi plin de viaţă“. Acum ştim cu toţii că energia dată de o asemenea cantitate de zahăr este urmată de o prăbuşire şi de o apatie greu de evitat.

„Laptele, cel mai bun leac pentru insomnie“

Un pahar de lapte cald este un remediu pentru insomnie, lucru valabil şi astăzi. Conform unor cercetări, substanţa numită triptofan din lapte este responsabilă cu somnolenţa, iar altele susţin că triptofanul care se regăseşte în alimentele bogate în grăsimi nu reuşeşte să treacă bariera dintre sânge şi creier, aşadar laptele are doar un efect psihologic. 

„Un bronz răpitor sub un soare arzător“

Reclama veche la bronzat din Reader's Digest

FOTO Reader's Digest

În iulie 1963, revista „Reader's Digest“ spunea că „obţii un bronz răpitor sub soarele arzător“. Dermatologii din ziua de azi nu prea mai sunt de acord cu asta, mai ales că susţin că orice tip de bronz este, de fapt, o distrugere a ADN-ului care are loc în celulele pielii.

„Ceva sănătos ca gustare între mese“

O reclamă la guma de mestecat „Juicy Fruit“ spunea că „oferă organismului senzaţia de saţietate între mesele principale“ şi chiar avea un întreg studiu care să susţină efectele benefice asupra sănătăţii. 

La începutul acestui an, cercetătorii britanici au publicat o lucrare care demonstrează că guma de mestecat i-a ajutat pe participanţii la studiu să se concentreze mai bine în timpul unei sarcini menite să le testeze chiar abilitatea de concentrare. Un alt studiu, din 2009, făcut de Universitatea din Rhode Island, SUA, a demonstrat că oamenii care mestecă gumă dimineaţa, consumă mai puţine calorii în timpul prânzului şi se simt mai sătuli.

Feminismul la începuturi

Reclama veche la saltele din Reader's Digest

FOTO Reader's Digest

„Nu-ţi pasă unde îşi trăieşte el o treime din viaţă?“, se întreba o reclamă la saltele din iulie 1963. „Aproape o treime din viaţă, el şi-o petrece în pat. Dacă, în timpul acestor ore, corpul, nervii şi inima sa au o şansă să-şi revină după o zi muncită din greu, înseamnă că bărbatul tău are o şansă mai bună în viaţă“. Decenii de ştiinţă şi avans tehnologic în medicină sunt de acord cu reclama: oamenii care nu dorm suficient sunt mai predispuşi diabetului, obezităţii, tensiunii arteriale mari etc. Aceleaşi decenii mai târziu, feminismul n-ar fi de acord doar cu starea „lui“ de bine: femeile muncesc la fel de mult ca bărbaţii şi sunt supuse aceloraşi riscuri de sănătate în cazul unui somn insuficient.

Cum să te menţii în formă

Este greu să ne închipuim în 2013, când zahărul din mâncarea procesată este principalul vinovat de epidemia mondială de obezitate, că în luna mai a anului 1964, zahărul era de ajutor într-o dietă. „Zahărul taie din apetitul fetelor, aşadar nu mai simt nevoia să mănânce alimente grele care îngraşă. Zahărul este cel care ne ţine greutatea sub control deoarece nu te lasă să te simţi lipsit de energie atunci când ţii dietă“, spunea reclama.

Margarina la rang de regină

Multe reviste din anii '60 erau pline de reclame la grăsimi nesaturate (cum ar fi margarine şi uleiuri), iar experţii avertizau împotriva grăsimilor saturate din unt. Însă ultimele cercetări spun că nu toate grăsimile vegetale nesaturate sunt la fel. Cele bogate în acid linoleic (sau acizii graşi omega 6) cresc riscul bolilor de inimă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite