Femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta varice vara
0
Eşti însărcinată şi temperaturile caniculare te pun la încercare? Pe lângă greutatea sarcinii eşti nevoită să suporţi şi senzaţia de picioare grele, umflate şi dureroase? Ce-ai zice dacă toate acestea ar deveni doar o amintire? Acum ai la dispoziţie soluţii pe care te poţi baza pentru a duce sarcina la bun sfârşit pe picioare frumoase şi sănătoase, în ciuda provocărilor din timpul verii.
Pe durata celor nouă luni de sarcină, organismul viitoarei mame trece prin modificări hormonale majore, iar pe măsură ce sarcina se dezvoltă, la nivelul circulaţiei periferice se exercită o presiune din ce în ce mai mare.
Aceşti factori predispun la apariţia senzaţiei de picioare grele şi a edemelor. În plus, căldura agravează disconfortul şi poate chiar grăbi apariţia unor complicaţii cum sunt varicele.
Riscul de dezvoltare a varicelor creşte odată cu numărul sarcinilor duse la termen: de la 23% pentru prima sarcină până la 27% pentru a doua şi a treia sarcină şi peste 31% pentru a patra sarcină.
Vestea bună este că, prin respectarea unor reguli simple şi prin aplicarea unui tratament local, aceste probleme pot fi uşor rezolvate.
Pentru a limita apariţia senzaţiei de disconfort şi a varicelor, gravida trebuie să evite orice factor de presiune la nivelul picioarelor. În acest scop, se vor respecta următoarele reguli de esenţiale.
Feriţi-vă de cei doi inamici recunoscuţi ai sănătăţii picioarelor: statul mult timp în picioare şi statul picior peste picior.
Faceţi mişcare, dar numai la primele ore ale dimineţii, când temperaturile permit acest lucru. O scurtă plimbare pe răcoare este ideală pentru a favoriza circulaţia sangvină periferică.
Evitaţi încălţămintea incomodă şi hainele strâmte.
Relaxaţi-vă sau dormiţi cu picioarele ridicate pe o pernă. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade faţă de restul corpului favorizează întoarcerea fluxului sangvin către inimă.
Pe timp de caniculă, apelaţi la remedii rapide şi eficiente cum sunt duşurile răcoroase doar la nivelul gambelor şi nu mai mult de câteva minute.
Alegeţi, pe cât posibil, petrecerea concediului la munte sau în altă zonă de agrement. Dacă totuşi mergeţi la mare, evitaţi expunerea la soare, dar puteţi profita de efectele binefăcătoare ale apei sărate făcând plimbări pe ţărm, dimineaţa şi seara.
Încercaţi să dormiţi pe partea stângă. Vena cavă responsabilă de majoritatea varicelor se situează pe partea dreaptă a corpului. Dormind pe stânga limitaţi presiunea uterului asupra venei cave, ceea ce reduce presiunea sangvină la nivelul membrelor inferioare.
Aveţi grijă la greutatea corporală. Chiar dacă sunteţi însărcinată nu este indicat să luaţi excesiv în greutate. Se ştie că excesul ponderal reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea varicelor.
Cereţi sfatul medicului privind administrarea locală de heparină sodică lipozomală; această substanţă anticoagulantă reduce senzaţia de picioare grele şi previne apariţia varicelor; heparina sodică lipozomală sub formă de spray poate fi utilizată în siguranţă în timpul sarcinii, întrucât s-a demonstrat că aceasta nu traversează bariera placentară.
Alături de regulile privind stilul de viaţă, medicii spun că instituirea precoce a unui tratament local este esenţială pentru prevenirea complicaţiilor grave ale varicelor. Studiile arată că administrarea locală de heparină sodică lipozomală poate reduce în mod semnificativ simptomele insuficienţei venoase cronice şi poate preveni apariţia trombilor.