Fără vitamine şi minerale în exces!
0Administrarea fără prescripţie a suplimentelor creşte riscul apariţiei hemoragiilor. Vitaminele şi mineralele luate în cantităţi mari, fără recomandarea unui specialist pot afecta întregul organism, la fel sau chiar mai rău decât lipsa acestora.
Vitaminele contribuie la menţinerea stării de sănătate prin reglarea metabolismului şi prin participarea la procesele biochimice care întreţin viaţa.
Se numesc micronutrienţi deoarece organismul are nevoie constantă de ele, dar în cantităţi relativ mici în comparaţie cu proteinele, carbohidraţii, grăsimile şi cu apa, denumite de către specialişti macronutrienţi.
„Cercetările au dovedit că excesul de vitamine poate produce o serie de simptome, printre care şi cele specifice carenţelor de vitamine. De exemplu, dacă se ia zinc în exces, rezultă simptome ale carenţei de zinc. Există şi situaţii în care doze prea mari de vitamine duc la reducerea nivelului altora.
Un astfel de exemplu este excesul unei vitamine din complexul B, care produce epuizarea surselor de alte vitamine din aceeaşi categorie. În plus, combinarea întâmplătoare a unor vitamine poate avea efecte dezastruoase asupra corpului", atrage atenţia medicul nutriţionist Oana Băncescu de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice „N. C. Paulescu".
Prea multă vitamina A, nocivă în sarcină
Vitamina A este un antioxidant puternic, care stimulează imunitatea şi îmbunătăţeşte acuitatea vizuală. Doza zilnică recomandată de specialişti se încadrează între 0,6 şi 0,8 mg pentru adulţi, doza maximă admisă fiind de 1,5 mg pe zi.
În cantităţi mari, vitamina A poate deveni toxică, provocând stări de oboseală cronică şi de somnolenţă. La femeile însărcinate, dozele excesive de vitamina A pot duce la naşteri premature sau la avort spontan.
Dozele mari de vitamina C pot forma calculi renali
Deşi ajută la menţinerea stării de sănătate la nivel celular şi pune pe fugă răcelile, vitamina C în exces poate împiedica eliminarea corectă a toxinelor prin urină, înlesnind formarea pietrelor la rinichi.
Mai mult, excesul de vitamina C (mai mult de 300 mg pe zi) poate cauza sângerări nazale, hemoragii şi chiar scorbut, care, netratat la timp, poate fi fatal. Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 60-95 mg pe zi, iar această doză se poate lua dintr-un pahar de suc proaspăt de portocale şi dintr-o salată de broccoli.
Vitamina PP reduce nivelul tensiunii
Vitamina PP asigură funcţionarea normală a creierului, previne pelagra (de aici denumirea de „PP"), boală cauzată de o dietă deficitară, şi reduce nivelul tensiunii arteriale. Însă excesul acestei vitamine poate creşte riscul de apariţie a gutei şi a diabetului. Necesarul zilnic de vitamina PP este în medie de 18 mg pe zi.
Hipercalcemia scade absorbţia altor minerale
Aportul excesiv de calciu atrage o funcţionare necorespunzătoare a rinichilor şi scăderea absorbţiei altor minerale, cum ar fi zincul, fierul sau magneziul. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea California cred că excesul de calciu poate contribui la îngustarea vaselor de sânge din creier, provocând distrugeri neuronale şi instalarea demenţei.