Epuizarea termică şi problemele pe care le poate cauza. Medic: „Se poate ajunge la şoc termic şi deces”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate înregistrate în termometre în această perioadă a anului dau mari bătăi de cap cadrelor medicale. Epuizarea termică este unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru cadrele medicale.

Căldură SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Căldură SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Astfel, cei care nu ţin cont de sfaturile medicilor şi se expun soarelui puternic şi temperaturilor foarte ridicate pot avea parte de probleme grave de sănătate.

„Se poate ajunge la şoc termic şi deces”

Temperaturile crescute care se înregistrează chiar şi pe perioada nopţii pot conduce la apariţia epuizării termice. Aceasta, nedetectată şi tratată la timp poate evolua spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces, susţin cadrele medicale.

Formele clinice severe pot conduce la şoc termic şi deces. Epuizarea termică apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile. Aceasta se manifestă prin apariţia a trei categorii de semne cum ar fi cele nero-psihice: oboseala, astenia, apatia, somnelenţa, cefaleea şi ameţelile. A doua categorie este reprezentată de semnele tegumentare, precum transpiraţiile excesive sau horpilaţii, cunoscute ca piele de găină. A treia categorie include semnele cardiovasculare, simptomele fiind uneori severe. Astfel, poate apărea hipotensiunea ortostatică sau tahicardia”, precizează dr. Tudor Ciuhodaru.

Cei mai afectaţi sunt copiii şi bătrânii

Conform cadrelor medicale, cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vârstnicii. Pe lângă aceştia, în categoria de risc intră şi cei cu patologie cardiovasculară.

Totodată şi persoanele care prezintă obezitate pot avea astfel de probleme. Şi cei care stau în apartamente cu temperaturi foarte crescute sau în autoturisme fără aer condiţionat sunt în pericol. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin consumul de lichide reci, dar nu alcool, duşuri reci sau utilizarea de prosoape umede şi ventilaţie. Totodată, este recomandată odihna într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii”, adaugă medicul ieşean.

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, medicii ne sfătuiesc să nu ţinem geamurile deschise când este foarte cald şi să nu gătim la orele amiezii. Totodată, locuinţa trebuie aerisită la primele ore ale dimineţii şi seara.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite