Dr. Voicu Simedrea: „Durerile la ciclu nu sunt normale. Ele pot ascunde o boală neglijată: endometrioza“
0„Este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării endometriozei“, semnalează medicul primar obstetrică-ginecologie Voicu Simedrea din TImişoara.
Vârsta la care fac primul copil, mediul în care trăiesc, dar şi hrana pe care o consumă, toţi aceşti factori pot fi incriminaţi pentru afecţiunea ginecologică de care sute de mii de românce suferă. Nici mai mult, nici mai puţin de 40% din femeile care au endometrioză sufera de forma severă.
Care sunt cele mai importante simptome, cum se depistează, ce măsuri poate lua femeia care suferă, ce alimente poate să consume şi când e cazul de operaţie, la toate aceste întrebări ne-a răspuns medicul primar obstetrică-ginecologie Voicu Simedrea din Timişoara.
Principalele declaraţii:
Endometrioza este foarte frecventă. Cifrele sunt alarmante. Este mai răspândită decât SIDA, decât orice boală neoplazică, decât SIDA şi decât hepatitele, boli recunoscute ca fiind probleme de sănătate publică. Estimăm că 480 de mii de femei suferă de endometrioză în România.
Afectează mai ales femeile tinere. Foarte rar apare la femeile de peste 40 de ani. Vârful de incidenţă este undeva între 25 şi 35 de ani.
Manifestări: „Durerile la ciclu nu sunt normale, necesită investigaţii medicale. Mai ales dacă nu cedează la medicamentele contra durerii şi dacă este însoţită de alte simptome, cum sunt tulburări digestive, tulburarea tranzitului - constipaţie, diaree, durere la defecaţie -, dacă apar simptome urinare. La început, durerea este legată de menstră. Ulterior sau chiar concomitent, este legată şi de ovulaţie. După care, durerea se generalizează. Aceasta este evoluţia simptomelor. Ar fi bine să prindem boala când simptomele sunt încă legate doar de menstră. Asta înseamnă stadiu incipient“, semnalează medicul ginecolog.
Când durerea este continuă, atunci probabil că avem de-a face cu un caz avansat de boală. Iar cazurile grave înseamnă nici mai mult, nici mai puţin de 40% din totalul cazurilor de endometrioză.
Opţiunile terapeutice:
Iniţial, endometrioza se tratează prin schimbarea stilului de viaţă şi prin medicaţie administrată cu atenţie de medici specializaţi în această afecţiune. Intervenţia chirurgicală se recomandă doar în stadiile avansate, cât mai târziu, atunci când aceasta este ultima şansă de a salva femeia de la complicaţii grave, cum sunt afectarea rinichilor, ovarelor, ureterelor, colonului.