Articol publicitar

Dr. Dan Căpăţână - o gură de oxigen pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
dr dan capatana

Să începem cu începutul...  În anul 2009, când am preluat conducerea Spitalului, am dispus elaborarea unui studiu, pentru a identifica exact natura serviciilor medicale de care era cea mai mare nevoie în zonă.

S-au analizat  serviciile medicale  disponibile în spital la  momentul acela,comparând cu  nevoile crescute şi  imediate.

 Investiţiile au fost canalizate  în direcţiile esenţiale.

Am fost întrebat adesea de ce nu am investit la neurologie, de exemplu; dar afecţiunile neurologice nu erau între primele 5 care să aibă un grad ridicat de cazuistică în statisticile pacienţilor noştri. Astfel,

le-am luat în ordinea priorităţilor, am avut o logică . Ne-am uitat şi am analizat care sunt cauzele de morbiditate şi mortalitate cele mai importante şi acolo am direcţionat cele mai importante resurse.

Nevoile de modernizare a anumitor secţii sau servicii sunt strâns legate de specificul spitalului, mai ales în cazul unui spital de urgenţă.

 Prin urmare, investiţiile au început cu Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

spital

 Acesta este pilonul principal în orice spital de urgenţă , pentru că susţine toate specialităţile chirurgicale, urgentele fiind, în proporţie covârşitoare, chirurgicale. În special în Constanţa, unde există un aflux foarte mare de vizitatori în perioada sezonului estival şi totodată  foarte multe accidente rutiere.

 Am continuat apoi prin a a investi în specialităţile care ţin de partea de urgenţă, strict în zonă de ortopedie, partea de ortopedie-traumatologie fiind una din componentele importante în urgentele medico-chirurgicale.

 Astfel, am readus în funcţiune Secţia de Ortopedie, care era o secţie nerenovată, nereabilitată de fapt, de circa 30 ani; am reuşit, cu sprijinul autorităţilor locale, să aducem o echipă de medici de la Bucureşti, deoarece  aveam şi deficit de personal în zona această. Am creeat o echipă pe ortopedie, o secţie nouă, cu bloc operator nou, modern şi cu servicii pe măsură.

 Următorul pas a fost de a dezvolta secţia de chirurgie, această reprezentând coloană vertebrală a oricărui Spital de Urgenţă. Am încheiat prima etapă,  o secţie cu un bloc operator pe care l-am inaugurat în 2014.

 Este un bloc operator ultramodern şi dotat tehnic corespunzător, la nivelul anului 2014. 

 Anul acesta vom da în funcţiune cea de-a două secţie de chirurgie. Vom avea deci 2 secţii de chirurgie renovate, moderne, cu 5 săli de operaţii şi bloc operator modern.

sala de operatie

 În paralel-pentru că există morbiditate crescută în zona de neoplasme- am reabilitat şi modernizat Secţia de Oncologie şi Secţia de Cardiologie. Practic sunt cele două mari zone care reprezintă cauza de mortalitate în România pe primele locuri: afecţiunile cardiologice şi afecţiunile neoplazice.

 Cum o bună parte din pacienţi sunt copii, ne-am îndreptat atenţia şi investiţiile şi într-acolo. Am fi dorit foarte tare să avem un spital separat de pediatrie, dar nu se poate, astfel că am rebilitat o jumătate din Secţia de Pediatrie existentă, iar până la sfârşitul anului 2015, o vom avea reabilitată pe toată.

 Pentru anul 2016, ne-am propus să reabilitam maternitatea şi partea de neonatologie.

 Pentru toate proiectele am avut suportul autorităţilor locale, mare parte din banii de reabilitare au provenit din bugetele locale, de la Consiliul Judeţean Constanţa. O parte din bani a provenit -desigur- şi de la Ministerul Sănătăţii. 

În afara acestor proiecte pe care le-am definitivat, am regândit politică manageriala a  spitalului. Astfel, ne-am orientat şi către parteneriate public- private.

 Am concesionat serviciile de imagistică, laborator, serviciile de hrană din spital către operatori privaţi importanţi. 

 În felul acesta, astăzi spitalul  beneficiază de servicii foarte bune, iar achiziţiile se fac la preţuri negociate.

 Avantajele sunt cele cunoscute, ne permitem să cumpărăm servicii de o anumită calitate, atâta timp cât avem bugete, ne putem previziona foarte bine bugetele. 

 Am făcut, în premieră în România un parteneriat cu o companie care ne-a adus şi ne-a montat un angiograf ; am putut astfel să intrăm în Programul naţional de infarct miocardic acut.  Avem la îndemână tehnica de  angiografie, pe care o folosim atât pentru spital, cât  şi pentru Programul naţional de infarct miocardic, fiind o investiţie de aproape 1.000.000 Eur.

 Investiţiile partenerilor noştri privaţi în: echipamente, aparatură medicală, substanţe şi reactivi s-au ridicat la aproximativ 5.000.000 Eur; bani pe care în mod cert spitalul nu ar fi avut de unde să-i dea.

 Investiţiile din  ultimii cinci ani, în lucrările de echipare şi modernizare, se ridica la valoarea de aproximativ 15.000.000 Eur, cuprinzând şi blocuri operatoare, secţii, dotări.

 Pentru viitor dorim să ne dezvoltăm o în zona de radioterapie, să concesionam serviciile de radioterapie tot unui operator privat.

 După estimările noastre, o investiţie într-un centru care să conţină servicii de diagnostic şi terapii în oncologie care să cuprindă şi radioterapie ar costa cam 10.000.000 Eur. Sperăm să găsim un astfel de investitor care să închidă cercul; practic, avem servicii de oncologie în spital, avem partea de chirurgie care este nouă şi foarte bine pusă la punct, am avea şi radioterapie. Astfel, am putea trata orice fel de afecţiune oncologică.

 Suntem un spital clinic judeţean,  majoritatea secţiilor sunt secţii clinice. Totodată, colaborăm cu  Facultatea de Medicină din Constanţa, avem rezidenţi pe care îi creştem; o parte din ei rămân la noi, o parte pleacă.

 Dezvoltăm parteneriate cu diverse spitale din România şi din străinătate, am adus echipe de medici din străinătate care, împreună cu medicii noştri, au realizat tot  felul de intervenţii operatorii. Suntem spital de gradul IA, iar această  este cea mai înaltă clasificare în România.

 Din punct de vedere teritorial,  acoperim o regiune destul de importantă-practic, pe anumite specialităţi -neurochirurgie, chirurgie cardio-vasculară, acoperim toată Dobrogea plus ceva judeţe limitrofe. Suntem un fel de spital regional, fără a beneficia de avantajele unui spital regional şi de denumirea respectivă.

  Principalul  obiectiv , pentru care m-am zbătut, a fost creşterea calităţii actului medical; acest obiectiv a înglobat toate demersurile manageriale  pe care le-am făcut de la preluarea managementului  şi până astăzi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite