Dezvăluirea șocantă a unui medic. Ce ne poate distruge creierul: „Se degradează, se stafidește"

0
Publicat:

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a avertizat, la DC Medical, că băuturile alcoolice afectează creierul, un fapt dovedit, observabil și în timpul operațiilor pe creier.

Creier uman. FOTO Shutterstock
Creier uman. FOTO Shutterstock

Potrivit reputatului medic, creierul unei persoane care consumă alcool în cantități mari este mai afectat decât cel al unei persoane care nu consumă băuturi alcoolice.

„Din creierele pe care le-am operat și le-am văzut, creierul alcoolicului este cel mai degradat. Este un semn mare de alarmă. Creierul celui care consumă mult alcool se stafidește”, a explicat medicul Vlad Ciurea, în exclusivitate pentru sursa citată. 

Efectele consumului de alcool nu se rezumă însă la creier. 

„Cei care consumă alcool foarte mult au modificarea structurilor cerebrale și a întregului organism”, a mai precizat mediculul neurochirurg pentru DC Medical.

Alcoolul grăbește declinul funcţiei executive a creierului

Amintim că, în primul studiu pe termen lung despre efectele alcoolului asupra sănătăţii mintale, oamenii de ştiinţă britanici au studiat peste 5.000 de oameni timp de 20 de ani. S-a descoperit că alcoolul se află în spatele pierderilor de memorie premature, potrivit „Daily Mail“.

Concluzia studiului a fost că bărbaţii care beau mai mult de 4,5 unităţi de alcool pe zi (adică de la două beri în sus sau peste două pahare mari de vin) au suferit o deteriorare a memoriei echivalentă cu o vârstă mai înaintată cu cel puţin şase ani.

Mai mult, declinul funcţiei executive a creierului, care include atenţia şi capacitatea de a raţiona, a fost grăbit cu un an şi jumătate.

Realizat sub coordonarea oamenilor de ştiinţă de la Colegiul Universitar Londonez, studiul a implicat urmărirea obiceiurilor a 5.054 de funcţionari publici timp de zece ani, până la sfârşitul anilor '90, şi apoi testarea abilităţilor mentale în următorii zece ani, până în 2009.

Fiecare bărbat a fost evaluat de încă trei ori în decursul ultimului deceniu de testare. Cei clasificaţi ca băutori „experimentaţi“ s-au descurcat mai rău şi în experimentele care le testau fluenţa verbală şi abilităţile matematice.

Rezultatele studiului au demonstrat un declin general în capacitatea cognitivă, iar funcţia executivă a fost accelerată cu un an şi jumătate, comparativ cu cei care nu beau deloc.

Cercetătorii au recunoscut că studiul s-a bazat pe recunoaşterea consumului de alcool, aşa că anumiţi participanţi şi-ar fi putut subestima cantităţile de alcool pe care le beau.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite