Alcoolul îmbătrâneşte prematur creierul. Mai mult de două beri pe zi afectează memoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii de peste 40 de ani care beau doar două beri pe zi îşi accelerează declinul mental chiar şi cu şase ani mai devreme, conform unui nou studiu.

În primul studiu pe termen lung despre efectele alcoolului asupra sănătăţii mintale, oamenii de ştiinţă britanici au studiat peste 5.000 de oameni timp de 20 de ani. S-a descoperit că alcoolul se află în spatele pierderilor de memorie premature, notează „Daily Mail“.

Băutul moderat, adică mai puţin de 2,5 unităţi de alcool pe zi (o sticlă de bere sau un pahar mare de vin), nu are niciun efect asupra memoriei, a raţiunii sau a rezolvării sarcinilor, susţine acelaşi studiu. 

Însă, bărbaţii care beau mai mult de 4,5 unităţi de alcool pe zi (adică de la două beri în sus sau peste două pahare mari de vin) au suferit o deteriorare a memoriei echivalentă cu o vârstă mai înaintată cu cel puţin şase ani. Declinul funcţiei executive a creierului, care include atenţia şi capacitatea de a raţiona, a fost grăbit cu un an şi jumătate.

Studiul a fost condus de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Universitar Londonez şi a implicat urmărirea obiceiurilor a 5.054 de funcţionari publici timp de zece ani, până la sfârşitul anilor '90, şi apoi testarea abilităţilor mentale în următorii zece ani, până în 2009.

Mare parte din cercetarea despre alcool şi legătura lui cu memoria şi funcţiile executive este bazată pe bărbaţii maturi. Studiul nostru s-a concentrat pe bărbaţii de vârstă mijlocie şi rezultatele sugerează că băutul în exces este asociat cu un declin mai rapid în zona creierului unde au loc funcţiile cognitive“, declară doctorul Severine Sabia, cercetător-şef în cadrul studiului.

Participanţii, care aveau peste 40 de ani atunci când au fost recrutaţi pentru cercetare, au fost supuşi unor teste de trei ori în timpul primului deceniu, pentru a se stabili cât de mult, cât de des şi ce anume beau. În cea de-a doua etapă s-au analizat funcţiile cognitive.

Fiecare bărbat a fost evaluat de încă trei ori în decursul ultimului deceniu de testare. Cei clasificaţi ca băutori „experimentaţi“ s-au descurcat mai rău şi în experimentele care le testau fluenţa verbală şi abilităţile matematice.

Rezultatele studiului au demonstrat un declin general în capacitatea cognitivă, iar funcţia executivă a fost accelerată cu un an şi jumătate, comparativ cu cei care nu beau deloc.

La experiment au participat şi 2.099 de femei. Cele care beau mai mult de două unităţi de alcool pe zi au demonstrat un declin cognitiv accelerat, însă cercetătorii au spus că rezultatele nu sunt îndeajuns de semnificative şi că nu pot trage nicio concluzie.

Însă, dr. Sabia a recunoscut că cercetarea se bazează pe recunoaşterea consumului de alcool, aşa că anumiţi participanţi şi-ar fi putut subestima cantităţile de alcool pe care le beau.


Citeşte şi:

„Ianopauza“ sau ce beneficii ai dacă nu pui gura pe alcool toată luna ianuarie

„Ianuarie pe uscat“ sau „ianopauza“. Aşa se numeşte abţinerea de la alcool vreme de o lună la începutul unui nou an, după excesele de sărbători.

Cât de mult alcool beau, de fapt, românii şi care sunt costurile acestui obicei nociv

Există diferenţe mari între statisticile naţionale şi cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind consumul de alcool în România. De aceea, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii demarează primul „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România“, pentru a obţine date concrete privind acest viciu şi costurile lui.

VIDEO Ce modificări au loc în corp în timpul unei petreceri în club. De ce ne doare capul după ce bem alcool

Muzica tare, fumul de ţigară şi alcoolul afectează, în profunzime, mai multe organe ale corpului. Nu degeaba, după o noapte petrecută în club, tot organismul se resimte.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite