STUDIU Cinci obiceiuri care prelungesc speranţa de viaţă cu mai mult de 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu care a analizat efectul obiceiurilor cotidiene ale oamenilor asupra duratei de viaţă, inclusiv a alimentaţiei şi a fumatului, a scos la iveală faptul că fiecare om îşi poate creşte speranţa de viaţă dacă face alegerile corecte în ceea ce priveşte stilul de viaţă.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au folosit chestionare şi date medicale de la 123.000 de voluntari pentru a analiza durata de viaţă a oamenilor care urmau o dietă sănătoasă, îşi controlau greutatea, făceau exerciţii regulate, consumau moderat alcool şi nu fumau, scrie theguardian.com.

„Când am început acest studiu, m-am gândit, desigur, că oamenii care adoptă aceste obiceiuri vor trăi mai mult. Dar surprinzator a fost cât de mare este impactul acestora“, a declarat Meir Stampfer, co-autor al studiului si profesor de epidemiologie şi nutriţie la Harvard TH Chan Şcoala de Sănătate Publică.

Cercetarea s-a axat pe populaţia Statelor Unite, însă Stampfer a afirmat că rezultatele au aplicabilitate şi în mare parte din lumea occidentală.

Cele cinci obiceiuri sănătoase au fost: a sta departe de consumul de tutun, păstrarea unui indice de masă corporală cuprins între 18,5 şi 25, cel puţin 30 de minute de exerciţii moderate pe zi, nu mai mult de un pahar de vin pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi, o dietă bogată în produse cum ar fi fructele, legumele, cereale integrale şi reducerea cantităţii de carnea roşie, grăsimi saturate şi zahăr.

„Deşi obiceiuri nu sunt un secret pentru nimeni, adoptarea lor reprezintă un factor important atunci când vorbim de creşterea speranţei de viaţă“, au spus cercetătorii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite