Dermatita atopică, tratată cu apă termală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentă în special la copii, boala cutanată apare mai ales în zona feţei, pe obraji şi la urechi. Tratamentul acestei afecţiuni presupune în principal o îmbunătăţire a igienei, prin folosirea unor produse de curăţare nondetergente şi emoliente.

La orice vârstă, pielea uscată, aspră la atingere şi foarte sensibilă, este o sursă de disconfort. Dermatita atopică este o afecţiune a epidermei, care se manifestă în special în primele luni de viaţă, uneori şi în adolescenţă, fiind cea mai frecventă boală cutanată a copiilor.

Este o boală inflamatorie, care se manifestă în principal prin uscarea epidermei, simptom ce se poate agrava odată cu agresiunile climatice, igiena neadecvată, cosmeticele iritante şi trecerea anilor. În prezent, 20-25 la sută dintre copiii care se nasc în ţara noastră au predispoziţie către atopie.

Predispoziţie la alergii

Mai mult de jumătate din pacienţii cu dermatită atopică dezvoltă pe parcurs astm bronşic sau rinită alergică, deoarece această afecţiune îi predispune la alergii alimentare, de mediu (la polen) şi casnice (praful din casă).

“Există două forme de tratament, preventiv şi curativ. Măsurile preventive trebuie luate încă din perioada intrauterină a fătului, când femeia însărcinată trebuie să aibă grijă de alimentaţie şi de mediul în care trăieşte (ferit de poluare)”, a continuat dermatologul.

Potrivit acestuia, tratamentul dermatitei atopice constă în principal în măsuri igienice, prin spălarea şi hidratarea cu produse de baie neagresive, emoliente şi nondetergente, pentru reechilibrarea barierei cutanate a pielii.

Apa termală calmează iritaţiile pielii

Apa termală este unul dintre ingredientele cuprinse în gama de produse de îngrijire a pielii, destinată persoanelor cu atopie, de la nou-născuţi la vârstnici, deoarece calmează iritaţiile pielii. Pe lângă apa termală de la Herculane, bogată în săruri minerale şi oligoelemente – fier, zinc, calciu, cupru, magneziu, aceste produse de tratare a pielii sensibile, uscate şi atopice conţin unt de karite, cu efect de hidratare şi de catifelare a pielii şi aquaphiline, o substanţă care aduce apa din corp către suprafaţa pielii.

image

Simptomele acestei boli sunt: pielea uscată, mâncărimea şi înroşirea zonei afectate şi formarea unor vezicule care formează în timp cruste

image


Călin Giurcăneanu
Doctor dermatolog

Simptome caracteristice

“Este o afecţiune cu predispoziţie familială. Caracteristicile acestei boli sunt: pielea uscată, mâncărimea şi înroşirea zonei afectate şi formarea unor vezicule care formează în timp cruste”, a explicat dr. Călin Giurcăneanu, dermatolog la Spitalul Elias din Capitală. Potrivit acestuia, copilul cu dermatită atopică este blond, cu cearcăne, fisuri la pulpa degetelor şi pete albe pe mâini şi pe faţă, care apar vara.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite