De ce sunt pietrele la rinichi mai dureroase decât chinurile facerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când se elimină un calcul renal, durerile pot fi atroce FOTO Arhivă
Când se elimină un calcul renal, durerile pot fi atroce FOTO Arhivă

Doar cine a avut pietre la rinichi ştie câtă suferinţă pot provoca. Pietrele la rinichi sau calculii renali sunt formaţiuni solide create de sărurile şi mineralele din urina foarte concentrată. Unele rămân pe loc, în rinichi, însă altele pot călători de-a lungul tractului urinar provocând, în funcţie de ce mărime au, dureri atroce.

Una dintre cele mai comune reacţii ale organismului, în cazul unei pietre la rinichi, este durerea pe o parte a corpului care, uneori, radiază spre stomac şi chiar şi spre zona genitală. Pacienţii pot suferi şi de greaţă şi chiar să vomite des. „Acestea sunt simptomele care ne indică faptul că ar putea fi vorba de un calcul renal“, spune specialistul Dianne Sacco, director al programului „Pietre la rinichi“ din cadrul Spitalului General din Massachusetts, SUA.

De ce pietrele la rinichi sunt atât de dureroase

Un calcul renal poate bloca fluxul urinar din rinichi şi poate cauza o acumulare de urină. „Aceste dureri sunt îngrozitoare. Mulţi oameni le descriu ca a fi mai rele decât naşterea“, spune dr. Sacco pentru CNN.

Atunci când organismul încearcă să elimine urina, rinichii şi uretra care se chinuie să împingă piatra printr-o serie de muşchi, de fapt, o blochează. În acest moment durerile sunt foarte intense. „Din această cauză le mai numim şi «colică renală», pentru că durerea vine şi trece, dar este extremă. Principalul motiv al durerii este acumularea de urină în rinichi. E simplu: canalul e blocat, aşa că se acumulează lichid care dilată canalul într-un mod complet nenatural“, continuă specialistul.

Factorii de risc pentru calculii renali

Conform medicului, există un număr de boli care pot cauza pietre la rinichi, cum este hipoparatiroidismul (sindrom metabolic cauzat de insuficienţa unui hormon care reglează metabolismul fosfo-calcic) sau boli intestinale în care rata de absorbţie nu este normală. De vină mai pot fi obezitatea şi diabetul. 

Greşelile din dietă care ne pot „ajuta“ să facem pietre la rinichi sunt: o hidratare insuficientă, un consum prea mare de sare şi de proteine animale. „Atunci urina va deveni acidă şi îţi predispui organismul să formeze calculii renali. Însă depinde şi de persoană. Dacă ai un istoric de pietre la rinichi în familie, ai risc mai mare să faci şi tu“, spune dr. Sacco. 

Dacă pietrele sunt destul de mici, se pot elimina singure. Uneori eliminarea lor poate fi lină, însă alteori durerile pot fi îngrozitoare. „Putem, totuşi, să ne ajutăm de calmante“, ne sfătuieşte specialistul.

Când situaţia devine gravă şi este nevoie de intervenţie medicală

Dr. Dianne Sacco spune că este vorba de trei tipuri de intervenţii medicale atunci când situaţia nu mai poate fi controlată, adică atunci când piatra este prea mare şi nu se poate elimina sau când nici nu vrea să se elimine.

Prima se numeşte „litotripsie“, în care se folosesc undele de şoc pentru zdrobirea şi mărunţirea pietrelor renale în bucăţi foarte mici. Având dimensiuni reduse acestea pot fi eliminate mai uşor. În cazul acestei intervenţii, deloc chirurgicale, nu este nevoie de anestezie, de cele mai multe ori. Pur şi simplu, se face extern, cu ajutorul unui aparat (litotriptor) care trimite udele de şoc în zona în care sunt pietrele. 

Cea de-a doua intervenţie, şi cea mai obişnuită, se numeşte „uretrescopia“ şi presupune introducerea unui mic telescop pe uretră care ajunge la piatră şi o distruge cu ajutorul unui mic laser.

Cea mai invazivă procedură se numeşte „nefrilototomie percutanată“. În cazul acestei intervenţii se fac incizii de aproximativ un centimetru în spatele pacientului pentru a se ajunge la rinichi. „Acest lucru se întâmplă doar în cazul pietrelor foarte mari“, spune dr. Sacco.

„În cazul în care un calcul renal este pe cale de a fi eliminat şi există şi o infecţie a urinei, atunci urina pur şi simplu rămâne în organism şi infecţia cu ea, ca un abces. Acest lucru poate deveni fatal dacă nu te tratezi“, avertizează specialistul.

Cazurile de calculi renali sunt în creştere

Din cauza epidemiei de obezitate, a crescut şi numărul celor care fac pietre la rinichi. Acesta este unul dintre cei mai mari factori de risc la ora actuală. „Înainte, bărbaţii erau cei care le făceau cel mai des. Acum şi femeile vin puternic din urmă. Şi copiii aveau o rată foarte mică de a face calculi renali, însă şi ei au început să «câştige» teren. Trebuie să avem grijă ce mâncăm, pentru că dieta joacă un rol foarte important în cazul pietrelor la rinichi“, este de părere dr. Sacco.


Citeşte şi:

15 fapte uimitoare despre corpul uman

În căutarea noastră neîntreruptă de lucruri uimitoare, uităm că noi înşine suntem nişte miracole şi corpul nostru conţine informaţii extraordinare care, de multe ori, ne rămân necunoscute.

A dona sau a cumpăra un organ? Părerile sunt împărţite

Oare ar fi mai bine ca un rinichi să poată fi achiziţionat în loc să fie donat din pur altruism, cum se practică în zilele noastre? Un studiu realizat de canadieni susţine că da. Oricum, această problemă ridică numeroase întrebări etice şi amplifică dezbaterile cu privire la recompensele materiale în schimbul organelor donate.

Citricele, adevărate medicamente naturale pentru rinichi

O substanţă din compoziţia grepfrutului, dar şi a altor citrice este un aliat de nădejde pentru sănătatea rinichilor. Aceste fructe previn mai ales chisturile renale, arată un studiu recent.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite