Cum vor medicii americani să pună capăt stigmatizării legate de obezitatea copiilor

0
0

Mulți părinți și-au exprimat teama cu privire la greutatea copiilor în urma publicării de către Academia Americană de Pediatrie a primului său ghid important privind tratarea obezității infantile în aproape 15 ani.

Cum vor să lupte medicii cu obezitatea / Foto: Arhivă
Cum vor să lupte medicii cu obezitatea / Foto: Arhivă

Documentul de peste 70 de pagini, publicat la începutul acestei luni, a revizuit complet cele mai bune practici actuale pentru pediatrii americani care tratează obezitatea. O mică sugestie regăsită în primele pagini ale studiului a stârnit discuții în ceea ce privește cel mai bun mod de a trata obezitatea infantilă: administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate la copii de numai 14 ani. 

Majoritatea medicilor au fost încântați de noile sugestii, dar Academia a primit și reacții de negative în legătură cu sugestia că minorilor ar trebui să li se permită o intervenție medicală atât de importantă  în timp ce corpul lor este încă în creștere. 

Pe rețelele de socializare, sute de părinți și profesioniști din domeniul sănătății și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele mentale și fizice pe termen lung ale unor astfel de tratamente.

Primul pas către mesajul că obezitatea poate fi o boală cronică

Medicii consideră că noile sugestii se concentrează pe destigmatizarea obezității și pe încurajarea unei îngrijiri care abordează lipsa accesului la nutriție, sprijinul emoțional, provocările sistemice și genetica mai mult decât scăderea kilogramelor. Dr. Raquel Hernandez, director al Centrului de cercetare pentru echitate în sănătate pediatrică de la Johns Hopkins All Children's Hospital, consideră că noile orientări reprezintă un început „mult așteptat" în abordarea stigmatizării și a inechităților din trecut în tratamentul obezității.

„Aceste linii directoare fac primul pas către mesajul că obezitatea ar trebui să fie considerată o boală cronică și că pediatrii ar trebui să adopte aceeași abordare pe care o adoptă pentru alte afecțiuni comune, precum astmul și diabetul", spune ea pentru Rolling Stone. „Alegerea tratamentelor, a medicamentelor și a intervențiilor chirurgicale sunt opțiuni. Și o mulțime de oameni se lasă prinși de medicamente și intervenții chirurgicale, dar dacă citești ghidurile, acestea sunt doar pentru copiii care îndeplinesc anumite criterii." 

O mare parte din reacții s-au concentrat în jurul ideii că copiii care au nevoie de timp pentru a crește, sau care sunt pur și simplu mai mari, vor fi împinși să ia medicamente pentru slăbit — și, eventual, să dezvolte tulburări de alimentație atunci când sunt tratați în mod necorespunzător. 

O altă preocupare este că noile orientări folosesc metode depășite, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC), pentru a determina ce copii au nevoie de intervenție. IMC, care se calculează prin împărțirea greutății unei persoane la înălțimea acesteia, a fost criticat în cercurile medicale pentru incapacitatea sa de a lua în considerare cu exactitate valorile fizice aberante, spune Dr. Mitchell A. Lazar, directorul Institutului pentru Diabet, Obezitate și Metabolism de la Universitatea din Pennsylvania. 

„Persoanele care sunt foarte musculoase pot ajunge să aibă un IMC ridicat pe baza acestei măsurători a greutății", spune el.  

Dar cel mai mare punct de blocaj în liniile directoare rămâne aspectul intervenției medicale. În timp ce liniile directoare sunt clare că pastilele și intervențiile chirurgicale nu sunt necesare pentru majoritatea copiilor, acestea pledează pentru medicamente pentru pierderea în greutate sau intervenții chirurgicale bariatrice, cum ar fi manșonul gastric sau bypass-ul, în cazuri severe. În timp ce riscurile post-operatorii pot fi minimizate, acestea nu sunt inexistente. Și chiar și Academia recunoaște că un risc major al bypass-ului gastric poate lăsa o persoană incapabilă să absoarbă corect nutrienții.

Modificările de comportament

Potrivit mai multor experți în sănătate mintală, faptul că pediatrii vorbesc despre greutate este o problemă. Shira Rosenbluth, un asistent social clinic licențiat axat pe recuperarea tulburărilor de alimentație, spune că până și pediatrii cu cele mai bune intenții pot afecta copiii care se confruntă cu o greutate mare. 

„În calitate de terapeut, cred că probabil jumătate din cazurile mele actuale sunt declanșate de pediatru", spune ea pentru Rolling Stone. „Modificările de comportament sau programele de pierdere în greutate pentru copii au un cost foarte ridicat. Majoritatea pediatrilor nu știu cum să se uite la tulburările de alimentație. Și [copiii] apar în biroul meu șase luni sau un an mai târziu într-o formă cu adevărat înfricoșătoare".

Potrivit experților care au vorbit cu jurnaliștii de la Rolling Stone, noua direcție a Academiei dovedește că modul în care vorbim despre obezitatea infantilă evoluează. Dar schimbările considerate progrese de către comunitatea medicală au continuat să se lovească de critica societății, care crește încet-încet, față de fatphobia și cultura dietei. Și în timp ce liniile directoare ale Academiei sugerează să se mute accentul de pe kilograme, aceasta le spune pediatrilor să determine candidații pentru chirurgie și medicină folosind repere proporționale — ceea ce înseamnă că pentru unii copii, totul se va reduce în continuare la numărul de pe cântar.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri